Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine în Moldova

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine în Moldova

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova. Vizita este planificată inclusiv în Letonia, Lituania și Estonia în perioada 3 - 8 martie 2022. Potrivit autorităților americane, călătoria continuă consultările ample și coordonarea cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire la continuarea războiului premeditat, neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Secretarul Blinken își va începe călătoria la Bruxelles, Belgia, unde va participa la o ședință a Ministerului de Externe a NATO, se va întâlni cu omologii UE, va participa la o reuniune ministerială a G7 și va organiza întâlniri suplimentare cu partenerii pentru a discuta răspunsul global la invazia Rusiei.

Pe 5 martie Blinken va merge în Polonia, unde se va întâlni cu liderii polonezi, inclusiv cu ministrul de externe Zbigniew Rau, pentru a discuta despre asistența suplimentară de securitate în fața agresiunii continue și a atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei.

Publicitate

Tot pe 5 martie, secretarul se va deplasa la Chișinău pentru a se întâlni cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de externe Nicu Popescu. În timpul opririi sale, secretarul va discuta sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și asista refugiații care fug de invazia Rusiei în Ucraina, precum și sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova

Antony Blinken va merge la Vilnius, Lituania, pe 6 martie, pentru a se întâlni cu președintele Gitanas Nauseda, prim-ministrul Ingrida Simonyte și ministrul de externe Gabrielius Landsbergis. Pe 7 martie, secretarul va călători la Riga, Letonia, pentru a se întâlni cu președintele Egils Levits, prim-ministrul Krisjanis Karins și ministrul de externe Edgars Rinkevics.

El va călători la Tallinn, Estonia, pe 8 martie, pentru a se întâlni cu președintele Alar Karis, prim-ministrul Kaja Kallas și ministrul de externe Eva-Maria Liimets.

În toate cele trei opriri, el va discuta despre eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, de a întări descurajarea și apărarea NATO, de a promova democrația și drepturile omului și de a urmări o cooperare economică și energetică mai profundă cu aliații noștri baltici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal