Curtea Constituțională: Unele prevederi care obligă cetățenii cu încălzire autonomă să achite și energia termică centralizată, declarate neconstituționale

Curtea Constituțională: Unele prevederi care obligă cetățenii cu încălzire autonomă să achite și energia termică centralizată, declarate neconstituționale

Unele prevederi ale anexei 7 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 191, din 19 februarie 2002, cu privire laplata pentru energia termică stabilită proprietarilor de apartamente care s-au deconectat integral sau parțial de la sistemul centralizat de încălzire au fost declarate neconstituționale. Magistrații Curții Constituționale au admis parțial sesizarea depusă de deputatul PAS Dan Perciun.

„Există un interes de natură comercială pe care îl urmărește statul și unele societăți comerciale implicate în procesul de furnizare a energiei termice. În asemenea circumstanțe, Curtea a notat că normele contestate  stabilesc o obligație generală de a chitare a serviciilor de încălzire în cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de încălzire fără a lua în considerare circumstanțele specifice pentru fiecare caz particular”, a explicat președinta Curții.

Printre cazurile particulare menționate sunt: căldura de care beneficiază un apartament deconectat integral sau parțial, căldura de care beneficiază apartamentele conectate, existând riscul ca acestea să fie dotate cu mai multe calorifere decât numărul standard, însă plătind o sumă fixă, faptul că un apartament deconectat poate fi situat la parterul blocului poate să nu beneficieze de această căldură, ca alte apartamente deconectate situate la etaje superioare, faptul că apartamentul poate fi situat în extremitatea unui bloc și astfel, nu beneficiază de aceeași căldură indirectă pentru că nu se învecinează cu alte apartamente, faptul că unele apartamente deconectate au sisteme proprii de încălzire și nu se poate infirma că acestea sunt consumătoare indirecte de căldură, etc.

Publicitate

„Curtea a reținut că stabilirea unei plăți generale pentru consumul energiei termice în blocurile locative, în cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de încălzire fără a se ține cont de circumstanțele fiecărui caz particular, afectează în mod nejustificat dreptul proprietarilor apartamentelor”, a menționat Domnica Manole.

Astfel,  se declară neconstituționale punctele 8, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4 și 8.6 din anexa 7 la Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă, aprobat prin hotărârea Guvernului nr.191 din 19 februarie 2002.

...

Efectele prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 mai 2022.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal