Cum ar putea fi afectată Moldova de tot mai probabilele sancțiuni asupra petrolului și gazului rusesc. Explicăm

Cum ar putea fi afectată Moldova de tot mai probabilele sancțiuni asupra petrolului și gazului rusesc. Explicăm

Războiul din Ucraina pare să fie încă departe de a se fi încheiat, dar în același timp mai aproape pare un nou val de sancțiuni ale Occidentului asupra Rusiei, care ar putea viza inclusiv sectorul energetic. Cel mai plauzibil scenariu ar fi nu atât o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze dar și a celor de petrol cât o creștere majoră a prețurilor la aceste resurse, caz în care R.Moldova ar putea fi afectată. Întrebarea principală nu este dacă va fi sau nu gaz în țeavă, ci care va fi prețul care va trebui să îl achite țara noastră, nu doar pentru gaz ci și pentru carburanți.

În cea mai recentă intervenție a sa, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a declarat că SUA sunt „foarte deschise” la impunerea sancțiunilor în adresa industriei de petrol și gaze a Rusiei, în prezent autoritățile americane evaluând posibilul impact al unei asemenea decizii asupra piețelor globale, cât și asupra prețurilor la energie în SUA.

„Putin susținea că UE nu poate supraviețui fără furnizarea gazului rusesc. Dar adevărul este că Rusia la fel nu poate supraviețui fără să îl furnizeze, deoarece este o sursă majoră de venit. Această dependență va accelera uzura economiei ruse și va reprezenta probabil adevărata lovitură serioasă, care va produce consecințele majore pe termen scurt, spre deosebire de actualele sancțiuni”, scrie experta juridică, Cătălina Bîrsan.

Gazul și petrolul rusesc, lipsite de sancțiuni. De ce?

După opțiunea „nucleară” - deconectarea Rusiei de la sistemul internațional SWIFT, sancțiunile occidentale ar putea atinge o nouă cotă, inimaginabilă până în prezent. Este vorba de instituirea unui embargo total și absolut asupra livrărilor de gaze și petrol, ceea ar putea lipsi Rusia de aproximativ jumătate din veniturile sale. 

Cu alte cuvinte, acestea ar fi adevăratele sancțiuni care ar pune o presiune majoră pe președintele rus, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, SUA și UE așteaptă. Întrebarea este de ce?

Răspunsul scurt este: Pentru că nu sunt pregătiți.

Întreg anul 2021 a arătat o creștere istorică a prețurilor la gaze și petrol, una continuă, mai ales pe continentul european, ca urmare a relansării economice și a activităților industriale, fapt ce a dublat practic cererea de gaze naturale pe piața europeană, cerere care Rusia nu a putut sau nu a dorit să o acopere. 

Prețurile pentru 1000 de metri cubi de gaze au ajuns până la 3.000 de euro, situație care riscă să se repete și în prezent pe fondul războiului din Ucraina, în prezent fiind la nivelul de 2.200 euro. Doar în R. Moldova, prețul pentru un metru cub de gaze a crescut de la 4,2 lei la 15,5 lei în doar câteva luni.

În același timp, o situație similară se atestă și pe piața produselor petroliere, doar într-o singură zi, în țara noastră înregistrându-se o creștere de preț de circa 19 bani. Aceste creșteri de prețuri au dus la o altă consecință, fiind vorba de o inflație majoră, atât în Europa cât și în SUA, unde a atins nivelul ultimilor 40 de ani.

Motivul acestei situații este că Rusia în continuare asigură 40% din necesarul de gaze al Europei, procentul variind de la țară la țară, de la 24% în Franța până la 94% în Finlanda, în timp ce livrările de gaz lichefiat din SUA și Asia nu ar asigura un eventual deficit. 

„Rusia asigură 40% din necesarul de gaze al UE, de aceea consider că ar trebui să fie evitată această sancțiuni, pentru că va lovi în țările mici și în UE. Fiecare țară e liberă să își construiască politica de import-export în funcție de anumite particularități, de interesele naționale”, afirmă expertul în energetică, Sergiu Ungureanu.

Pe lângă faptul că Rusia este producător mondial de gaze, fiind pe primul loc, țara ocupă un loc de frunte și în producția de petrol. LA Times scrie că deși exporturile Rusiei reprezintă 5% din piața globală, o eventuală sistare a acestor exporturi ar putea dubla prețurile pe piața energetică, mai ales în condițiile în care barilul de petrol trece de 113$. Cu alte cuvinte, Rusia livrează între patru și cinci milioane de barili pe zi de țiței la care se adaugă 2 - 3 milioane de barili pe zi de produse rafinate.

SUA au anunțat că vor încerca să stabilizeze piața prin eliberare a 60 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică, dar nu este clar cum acest  lucru ar putea contribui la o normalizare a situației. O altă soluție examinată este ridicarea embargourilor de pe petrolul iranian, în cazul în care s-ar ajunge la un acord cu Teheranul pe tema programului său nuclear.

Astfel, în acest context, unii lideri europeni ar prefera că un eventual embargo să fie instituit de Rusia, pentru a evita „sancțiunile” din partea propriului electorat.

Totuși, cumpărătorii de petrol rusesc s-au cam rărit, asta în ciuda faptului că se oferă un discount record la petrolul rusesc. Motivul e reprezentant de sancțiunile care complică serios operațiunile comerciale.

„Dacă va continua așa, atunci nu va trebui introdus nici un embargo asupra exporturilor de petrol din Federația Rusă. Din cauza problemelor cu plățile și livrările, Rusia va pierde venituri din export atât din cauza prețurilor, cât și a volumelor reduse. Veniturile din export devin acum un factor cheie în susținerea rublei, așa cum Banca Centrală a Rusiei este limitată în ceea ce privește intervențiile din cauza închiderii conturilor corespondente”, susțin experții ruși, citați de Reuters.

Care ar fi consecințele pentru Moldova

AGORA a discutat cu experții în energetică Victor Parlicov și Sergiu Ungureanu, despre problemele care ar putea apărea în actualul context, dominat de sancțiunile internaționale împotriva Federației Ruse. Astfel, potrivit lui Parlicov, o problemă majoră ar fi achitarea livrărilor de gaze în ruble rusești, din moment ce sunt interzise tranzacțiile cu euro și dolari.

„Contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom prevede că plata pentru consumul de gaze naturale și pentru avans se face în dolari, euro sau ruble rusești. În aceste condiții, Republica Moldova ar putea avea un deficit de lichidități în ruble rusești. Nu cred că rezervele Băncii Naționale în ruble rusești sunt tare mari, de aceea ne putem confrunta cu identificare sumei necesare de ruble rusești. Dar problema cred că poate fi rezolvată, prin efectuarea unor tranzacții de schimb valutare, care însă vor genera niște costuri suplimentare din punct de vedere tehnic”, susține Parlicov.

Riscul unei asemenea situații a fost confirmat și de expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, care susține că R. Moldova ar trebui să găsească și alte modalități de plată, din moment ce mai multe importante bănci rusești au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT. 

De cealaltă parte, președintele Consiliului de Administrație al S.A. „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, a declarat pentru AGORA, că deocamdată nu sunt probleme cu transferurile prin SWIFT.

„După mesajele de la bănci cunoaștem că pentru commodities (petrol, gaz etc.) se permit transferuri prin SWIFT. În cazul în care vor apărea dificultăți suntem în procedura de analiza și altor modalități (alte sisteme) în comun cu băncile partenere. Transferăm in trei valute, USD, Euro și ruble”, ne-a spus Ceban.

La capitolul eventualei întreruperi a livrărilor de gaze naturale, ambii experți menționează că în condiții de război nimic nu poate fi garantat. Cel puțin, atât timp cât R. Moldova nu se alătură acestor sancțiuni, asemenea riscuri nu există.

„Cel puțin nu văd vreo intenție de sistare a livrărilor de gaze, nu sunt anumite semne care ar arăta intenția de a limita livrărilor de gaze naturale sau energie electrică. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla”, afirmă expertul în energetică Victor Parlicov.

Expertul Sergiu Ungureanu susține că în cazul unor distrugeri majore a infrastructurii energetice a Ucrainei, ar putea apărea o penurie, soluția fiind alimentarea prin revers cu ajutorul conductei transbalcanice, deși nu este garantat acest lucru, dacă Ucraina ar avea un deficit intern.

„La moment, există o alternativă, e vorba de gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care încă nu e utilizat până la capăt, dar pentru care încă mai sunt anumite momente de finalitate, aspecte tehnice. Dacă această conductă va fi conectată în final la sistemul de transport gaze al R. Moldova, am putea avea parțial gaz în țară, dar anumite raioane și regiuni ar putea rămâne fără gaze naturale”, afirmă Ungureanu.

Expertul susține că pentru R. Moldova sunt valabile doar aceste două alternative, întrucât soluția alimentării cu gaz lichefiat, nu este încă una viabilă.

„Alimentare cu gaz lichefiat nu este viabilă. Infrastructura UE nu are suficiente hub-uri pentru asigurarea transportului acestei resurse. În plus, nu este pe piață suficient gaz lichefiat care să asigure necesitatea întregii Europe. Mai mult, nici în R. Moldova nu sunt terminale pentru a utiliza resursele de gaz lichefiat”, ne-a spus expertul.

O altă problemă ar apărea totuși în perioada aprilie - septembrie, când potrivit contractului, componenta spot a prețului pentru mia de metri cubi de gaze, constituie 70% față de cei 30% în perioada de iarnă. 

„Nu ar apărea probleme privind achitarea consumului din partea R. Moldova. Cel puțin în martie, 30% din preț e determinat de componenta spot iar celelalte 70% depind de fluctuațiile la petrol din ultimele nouă luni. Prin urma o creștere bruscă a prețului la bursele internaționale, nu are un impact chiar atât de fatal în prețul final. În plus, începând cu primăvara, scade volumul de gaze naturale, ceea ce va înseamna și un preț mai mic”, a precizat Parlicov.

R. Moldova ar putea fi afectată și de creșterea majoră a prețurilor la barilul de petrol, ceea ce ar putea duce eventual la recorduri la prețurile pentru motorină și benzină, inclusiv cu depășirea pragului de 27 și 30 de lei, spre sfârșitul lunii martie, susține Ungureanu.

„Avem puține instrumente la îndemână să influențăm prețul la aceste resurse. Ceea ce putem influența noi sunt accizele, care adaugă foarte mult în prețul carburanților.Astfel, Guvernul ar trebui să vină cu o politică diferențiată și să reducă accizele la produsele petroliere, destinate fermierilor și în general sectorului agricol. Fermierii să aibă un preț mai mic, pentru ca să poată face față, întrucât acest preț se răsfrânge asupra lucrărilor agricole, produselor agricole etc.”, a explicat expertul.

O a doua soluție ar fi identificarea unor noi piețe pentru importul carburanților, lucru puțin probabil la moment.

„Depinde cum va evalua situația în cazul crizei din Ucraina și care sunt viitoarele măsuri/restricții care ne așteaptă”, a adăugat Ungureanu.

Pentru ziua de vineri, 4 martie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit prețuri record la benzină și motorină, scumpirea fiind de 20 de bani la benzină și 37 de bani la motorină.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Prețurile usturătoare la gaze și apelul autorităților a determinat jumătate din populația R. Moldova să reducă consumul de gaz (SONDAJ)

Prețurile usturătoare la gaze și apelul autorităților a determinat jumătate din populația R. Moldova să reducă consumul de gaz (SONDAJ)

Șeful de la MoldovaGaz anunță prețul cu care Moldova va cumpăra gaze naturale din Federația Rusă

Șeful de la MoldovaGaz anunță prețul cu care Moldova va cumpăra gaze naturale din Federația Rusă

Președintele Kârgâzstanului, într-o conversație cu Putin, a susținut acțiunile Rusiei în Ucraina

Președintele Kârgâzstanului, într-o conversație cu Putin, a susținut acțiunile Rusiei în Ucraina

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.