Doi înalți oficiali europeni, care sunt în vizită la Chișinău, susțin o conferință de presă (LIVE)

Doi înalți oficiali europeni, care sunt în vizită la Chișinău, susțin o conferință de presă (LIVE)

Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, și Comisarul European pentru Gestionarea crizelor, Janez Lenarcic sunt în vizită la Chișinău. Cei doi oficiali înalți europeni, împreună cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Ana Revenco susțin o conferință de presă.

Nicu Popescu a declarat că, în ultima săptămâna, prin Moldova au intrat 136 de mii de refugiați din Ucraina și au rămas peste 60 de mii, restul au tranzitat. Potrivit autorităților, cei care au rămas reprezintă 2% din populația țării noastre, astfel că presiunea este una foarte mare.

În context, el a salutat suportul din partea Uniunii Europene, care oferă corturi de campanie, paturi, saltele etc. 

Publicitate

 „În gestionarea acestei situații avem nevoie de sprijin european pe care-l simțim și pe care continuăm să mizăm. Am vorbit și cooperarea pe alte domenii, cum ar fi cel economic, reziliența energetică a țării noastre, speranța noastră este că această situație va fi depășită, iar noi avem obligația de a construi un stat rezilient, democratic și liber în Republica Moldova. Am discutat și aspirațiile noastre europene, aderarea la UE este un obiectiv cheie al Guvernului nostru și această aspirație rămâne mai fermă ca niciodată. Pentru noi Europa înseamnă pace, înseamnă solidaritate, solidaritate pe care o simțit și Europa înseamnă libertate, pentru cetățeni de a avea un viitor pe care și-l doresc ei”, declarat Nicu Popescu.

Jean Yves Le Drian a menționat că agresiunea masivă pe care o cunoaștem în aceste zile i-a făcut pe oficialii europeni să-și schimbe planurile și să vină cât mai curând în R. Moldova pentru a demonstra susținere pentru țara noastră. 

 „Am anunțat sancțiuni masive. Ele vor încurca dezvoltarea economică a Rusiei și încep a se face resimțite aceste sancțiuni. Fermitatea și izolarea pe care am putut-o constata și ieri în cadrul ONU ne-a făcut să vedem o Rusie izolată. În același timp răspunsul meu foarte ferm este cel de solidaritate nu doar pentru Ucraina ci și pentru toate țările care sunt implicate direct în gestionarea acestor crize cum ar fi Moldova. Este ceea ce am venit să spun, să afirm astăzi în R. Moldova la solicitarea domnului președinte Macron” a adăugat diplomatul european. 

Jean Yves Le Drian a mai afirmat că spre seară va sosi primul ajutor umanitar din partea Franței, ajutor de care vor putea beneficia refugiații din Ucraina care sunt deja în R. Moldova.  

  „Am discutat de asemena despre ce mai poate face Franța pentru a face activitatea autorităților din R. Moldova mai ușoară. Am vorbit despre solidaritate, susținerea suveranității R. Moldova, susținerea pieței energetice. Sunt multe șantiere pe care am colaborat, dar situația de astăzi ne facem să fim și mai prompți și inovativi în aceste domenii”, a conchis oficialul francez. 

Janez Lenarcic a mulțumit Republicii Moldova pentru ajutorul pe care îl oferă ucrainenilor.

 „Uniunea Europeană a alocat deja 90 de milioane de euro pentru ajutorul Ucrainei și Moldovei pentru gestionarea acestei crize. La 1 martie Ursula von der Leyen a anunțat că această sumă va fi suplinită cu încă 500 de milioane de euro. La 24 februarie, în prima zi de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, R. Moldova a făcut apel la mecanismul de ajutor civil. 8 țări europene printre care și Franța au răspuns deja la această solicitare. UE este solidară cu poporul ucrainean în aceste momente și suntem deplin solidari cu R. Moldova, nu o să vă lăsăm singuri”, a declarat Janez Lenarcic. Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a afirmat că susținerea UE pe domeniul afacerii interne a ajutat la o gestionare mult mai rapidă a tuturor acțiunilor de gestionare a afluxului de refugiați. „Pe întreg planul de dirijare a fluxului, triajul, asistența imediată, plasamentul și multe alte activități care sunt impuse în aceste circumstanțe. Inclusiv asistența medicală și socială pentru zecile de familii care ajung aici și au nevoie de ajutor. Înțelegem că nu toate solicitările R. Moldova au putut fi rezolvate până în aceste momente, de la o zi la altă noi vedem că cifrele suferă o schimbare și sunt în ascendență. Știu că unele subiecte pe care le-am abordat astăzi sunt conexe celor care le prezintă oficialii noștri de astăzi. Le mulțumesc că au preluat mesajul și că vor discuta la nivel național cu partenerii”, a conchis Ana Revenco.  

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal