
Omenia noastră cea de toate zilele: În timp ce unii oferă și cămașa de pe ei refugiaților, alții încearcă să se îmbogățească
Valul de refugiați din țara noastră a trezit spiritul civic în cei mai mulți dintre noi, în doar câteva zile cetățenii Republici Moldova au demonstrat o mobilizare fără precedent, dând dovadă de empatie și solidaritate. Însă, nu există pădure fără uscături, iar drama prin care trec în aceste zile ucrainenii a devenit o oportunitate de a se îmbogății pentru unii moldoveni.
・
Dacă mii de familii de moldoveni își împart locuințele, și așa modeste, cu refugiații, alții oferă contra cost apartamente la un preț exorbitant, iar taximetriștii ar fi cerut și până 500 de euro de la ucrainenii care au vrut să ajungă de la punctele vamale în Chișinău sau alte orașe din Republica Moldova. În aceste zile, chiria unui apartament în capitală, amenajat decent, pornește de la 350 de euro pe lună și poate ajunge chiar la 3 mii de euro, în funcție de numărul de metri pătrați și zona în care se află locuința.
A explodat prețul chiriilor?
Mai mulți internauți anunță că apartamente care se dădeau în chirie contra sumei de 200 de euro, acum prețul acestor sau dublat sau chiar triplat.
„S-a speculat foarte mult pe acest subiect. Din păcate, toate apartamentele, care erau disponibile spre închiriere, la un preț cât de cât redus, s-au luat chiar în primele zile. La moment, pe piață au rămas doar apartamente scumpe, care aveau un preț destul de ridicat și înainte de a veni refugiații sau să fi existat această problemă”, afirmă specialistul imobiliar din cadrul companiei AccesImobil, Victor Cernomorcenco.
Prețul la chirii ar mai fi crescut și din cauza că apartamentele se închiriază pe o perioadă scurtă de timp, ori acest fapt nu este tocmai convenabil pentru proprietarii de locuințe.
De la Palanca la Chișinău, cu 10.000 de hrivne
Și transportatorii ar percepe sume uriașe pentru serviciile lor, lecția bunului simț fiind neglijată de reprezentanții unor companii de taxi.

Mai mulți taximetriști din sudul țării ar fi transportat ucraineni de la vama Palanca la Chișinău pentru suma de 300 euro sau 10 mii de hrivne. Drumul refugiaților de la Ocnița spre Chișinău ar fi și mai scump, taximetriștii cerând 500 de euro.
„Omenia este o valoare în interiorul nostru pentru care noi avem tendința să dezvoltăm anumite acțiuni în folosul celorlalți, cum ar fi altruism, cum ar fi empatie, ajutor”, declară psihoterapeuta Daniela Feldman.
„Unii oameni sunt foarte empatici, alții profită și au un comportament mai urât. Acest lucru se explică prin lumea interioară pe care o are fiecare persoană. Stilul de viață, educația primită în copilărie, experiențele trăite ne pot vorbi despre cât de mult poate empatiza fiecare dintre noi. Dacă omul se simte trădat sau neiubit de semenii săi, cu siguranță va avea și el un comportament aversiv față de cei din jur”, mai punctează specialista.
„Cei care îi ajută pe alții - se ajută pe sine înșiși. Este mai ușor să treci peste situații de stres când vezi pe cineva că se simte bine și această stare de bine este adusă de tine în viața omului”, menționează Feldman. Psihoterapeuta mai explică faptul că, avem cu toții o umbră în care sunt ascunse nu cele mai frumoase calități umane. Fiecare are propriul mod și propriile resurse de a se conecta cu realitatea din jurul lui.
În Republica Moldova au intrat peste 136 de mii de cetățeni ai Ucrainei, informează Poliția de Frontieră. Totuși, o bună parte dintre refugiați au plecat mai departe, într-o altă țară. În prezent, Republica Moldova oferă ajutor celor peste 60 de mii de refugiați care au rămas în țara noastră. În total au fost activate aproape 70 de centre de plasament temporar unde sunt cazate persoanele venite din Ucraina. În același timp, a fost lansată Linia Verde de apel - 080080011. La această linie vor fi recepționate apelurile de la cetățeni, agenții economici și toți cei care doresc să fie implicați în gestionarea situației. La fel, puteți face donații pentru refugiați la următoarele adrese:
- Moldexpo, strada Ghioceilor
- Moldova Film str. Șoseaua Hîincești 61
- Strada Studenților 9/7, UTM
- Palatul Feroviarilor pe str. Decebal 2.