
Cazurile de COVID-19 din Ucraina, mai puțin periculoase? Ministerul Sănătății: „Urmărirea fiecărui caz înregistrat printre refugiați este imposibilă”
Începând cu 24 februarie, ziua declanșării războiului în Ucraina, și până în prezent, în R. Moldova au intrat peste 136 mii de ucraineni, iar în ultimele 12 ore, numărul refugiaților este de 17.570 de persoane. În ultimele zile, în raportul Ministerului Sănătății sunt anunțate cazuri pozitive de COVID-19 printre cei veniți. Întrebați de AGORA câte cazuri active sunt în prezent, instituția susține că nu dispune de o cifră așa cum „urmărirea fiecărui caz de COVID-19 înregistrat în rândul acestora este imposibilă”.
・
AGORA a contactat Ministerul Sănătății încercând să afle care este mecanismul de testare și gestionare a cazurilor pozitive de COVID-19 printre refugiații care ajung în Moldova. Din cele comunicate de instituție se constată că nu există o evidență clară.
„Ministerul Sănătății asigură testarea persoanelor refugiate, dar având în vedere mobilitatea intensă a refugiaților care vin în Republica Moldova, cât și a celor care tranzitează țara, urmărirea fiecărui caz de COVID-19 înregistrat în rândul acestora este imposibil de asigurat”, spun reprezentanții instituției.
La modul practic, odată ce traversează frontiera de stat, refugiații „au posibilitatea” să fie testați la punctele de trecere a hotarului. Pentru aceasta sunt folosite testele rapide de diagnostic „Ag SARS-CoV-2”. Procesul e coordonat de personalul medical aflat în aceste puncte.
Ministerul Sănătății susține că în cazul în care un refugiat e confirmată pozitiv, acesta e transportat la o adresă concretă indicată, iar echipele medicale mobile informează Centrul de Sănătate Publică (CSP) teritorial arondat despre cazul depistat.
„Persoanele cu forme ușoare de COVID-19 urmează tratamentul în condiții de ambulator (la rude, prieteni, în centrele de plasament, etc). Persoanele cu forme grave de COVID-19 care necesită spitalizare sunt preluate de echipele de asistență medicală urgentă și transportate în instituțiile medico-sanitare în care sunt paturi destinate persoanelor infectate cu COVID-19”, susține Ministerul Sănătății într-un răspuns pentru AGORA.
MS nu oferă nicio informație despre numărul total de ucraineni infectați în prezent, informații clare despre locul unde aceștia urmează în prezent tratament. Asta în condițiile în care cei infectați au nevoie de izolare. La fel, nu oferă informații despre mecanismul prin care sunt asigurați cu medicamente refugiații și numărul cazurilor grave sau infectări în rândul copiilor.
AGORA menționează că la 2 martie, Ministerul Sănătății a anunțat 21 de cazuri de infecție cu COVID-19 în rândul refugiaților. La 3 martie sunt anunțate alte 12 cazuri.
La 4 martie, în R. Moldova sunt anunțate 617 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Dintre acestea, 16 cazuri sunt din Ucraina, în 14 cazuri fiind vorba despre refugiați.