EDITORIAL | Drumul spre UE în vremuri tulburi

EDITORIAL | Drumul spre UE în vremuri tulburi

Republica Moldova a depus, în sfârșit, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Să scrii cerere nu este deloc greu, dacă ai o foaie și un pix, însă, cu siguranță, semnarea cererii de aderare a fost posibilă cu acordul preliminar al Uniunii Europene. Aceste evenimente au loc în contextul invaziei ruse din Ucraina pentru că, în alte condiții, nu cred că țara noastră era pregătită să depună cererea de aderare. Dacă aceasta va fi acceptată, urmează un proces lung de negociere. României i-a luat 12 ani să intre în UE, după ce a depus cererea. Deci drumul spre integrarea europeană este foarte lung și plin de provocări.

Cele mai importante acțiuni țin de alinierea țării noastre la legislația europenilor. Moldova are o guvernare pro-europeană și nu sunt dubii că acest proces va fi realizat fără impedimente în următorii ani. Cu toate astea, preocupările din prezent sunt de altă natură - păstrarea integrității teritoriale a R. Moldova în contextul invaziei din Ucraina.

Cererile de aderare de pe masa UE vs securitatea frontierelor

Publicitate

UE are pe masă trei cereri de aderare depuse în această săptămână: Ucraina, Georgia și Moldova. Toate cele trei țări au conflicte teritoriale nesoluționate pe teritoriul său. Ne referim la regiuni ca Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Crimeea, Donețk, Lugansk și tare mă tem că lista va fi și mai mare, de vreme ce avansează rușii în Ucraina. Securitatea frontierei este unul dintre principiile de bază privind securitatea europeană și este foarte greu de înțeles cum țările vor asigura această securitate. E clar că niciuna dintre țările enumerate mai sus nu va renunța la teritoriile acaparate ilegal de separatiști. Cu toate astea, în circumstanțe mai dificile, acest proces ar putea să aibă loc. La ziua de azi nimeni nu poate anticipa evoluția lucrurilor în Ucraina, dar și pe întreg continentul european.

De ce UE ne-a acordat acest privilegiu acum?

Cu ce ne ajută această perspectivă europeană clară (dacă cererea va fi acceptată) în situația în care securitatea țărilor este grav afectată? În primul rând, este un angajament ferm al Uniunii Europene față de Ucraina, Georgia și Moldova. Un angajament care se va materializa într-o susținere sporită în aceste vremuri tulburi.

O aderare rapidă la UE este exclusă din calcul, chiar dacă procesul ar putea lua mai puțin timp decât le-a luat altor state. Însuși statutul de aderare la UE oferă țărilor beneficii precum atractivitatea pentru investiții și fluxuri financiare mai ușoare.

Autor:

În cazul Moldovei, ne-am trezit și cu Tiraspolul supărat pe motiv că nu a fost consultat în acest proces. Cererile de aderare mai supără și Kremlinul, deși acesta cunoaște foarte bine care sunt aspirațiile celor 3 țări, iar noi încercăm să ghicim zilnic ce ne pregătește Putin. Revenind la acest privilegiu, este important de menționat că UE are și alte cereri de aderare pe masă. Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia au depus cereri anterior, iar procesul tărăgănează de ani buni. Turcia lui Erdogan este cea mai supărată pe Uniunea Europeană și pe faptul că procesul de aderare stagnează, chiar dacă acesta a fost început acum trei decenii, în 1987. Deși Turcia este o țară extrem de prosperă și cu un potențial economic sporit, aceasta nu îndeplinește criteriile de aderare în aspecte ce ține de respectarea drepturilor omului, libertatea religioasă, dar și altele.

Cu siguranță, și Moldova va trece printr-un „duș rece” când vom ajunge la subiecte sensibile precum minoritățile sexuale, biserica, etc. Așa că ne așteaptă rezistențe serioase, chiar și pe timp de pace. Dar prin acest duș rece au trecut toate statele. Cetățenii noștri care își doresc integrarea europeană trebuie să înțeleagă, întâi de toate, că nu mergem în UE să primim bani și pașapoarte europene, dar să ne aliniem la niște valori care au funcționat în timp și au făcut lumea mai bună, iar țările vecine, mai prietene. Această prietenie valorează foarte mult în timpurile grele pe care le trăim.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal