Coridoare „verzi” pentru evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha. Cum funcționează regimul de tăcere? UPDATE: Evacuarea populației se amână!

Coridoare „verzi” pentru evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha. Cum funcționează regimul de tăcere? UPDATE: Evacuarea populației se amână!

Potrivit înțelegerilor la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre partea ucraineană și cea rusă, în orașele ucrainești Mariupol și Volnovaha, unde în ultimele zile au loc lupte, sâmbătă, 5 martie urmau să fie deschise coridoare umanitare pentru civili, a anunțat șeful biroului președintelui ucrainean, Mihail Podoliak. UPDATE: Cu toate acestea, autoritățile din Mariupol susțin că militarii ruși nu respectă înțelegerea de încetare a focului pentru a oferi coridor umanitar, iar din această cauză, evacuarea oamenilor nu are loc.

UPDATE: Potrivit autorităților municipale din Mariupol, militarii ruși nu ar respectă înțelegerea de încetare a focului pentru a oferi coridor umanitar, iar din această cauză, evacuarea oamenilor nu are loc. Cetățenii sunt îndemnați să revină în ascunzișuri și să aștepte noi indicații care vor fi transmise prin intermediul organelor de poliție. Potrivit canalului de TG al autorităților din Mariupol, în prezent, se duc tratative cu partea rusă pentru încetarea focului și respectarea înțelegerilor. 

Știrea inițială:

Publicitate

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că, începând cu ora 09:00 va intra în vigoare regimul de tăcere.

Primarul orașului Mariupol a anunțat, pe canalul de Telegram al municipalității, că, în acest moment, este în derulare momentul deschiderii coridorului umanitar „verde” și începerea regimului de tăcere pentru Mariupol.

Acest lucru va permite să înceapă refacerea infrastructurii orașului - electricitate, apă și comunicații mobile. De asemenea, la Mariupol vor putea fi livrate alimente și medicamente necesare.

Regimul de tăcere din ambele localități a fost confirmat și în OVA Donețk.

„În prezent, există confirmarea regimului de tăcere, începând cu ora 09:00. În acest moment, lucrăm la organizarea evacuării. Administrația militară regională din Donețk coordonează munca tuturor părților și a participanților la proces", a declarat șeful administrației Pavel Kirilenko, transmite unian.ua.

De la ora 11:00, la Mariupol, a început evacuarea populației civile. Coridorul umanitar „verde” a fost stabilit de-a lungul traseului Mariupol - Nikolskoe - Rozovka - Pologhi - Orehov - Zaporojie.

Evacuarea populației se va efectua cu autobuze municipale din trei locații stabilite din timp. 

De asemenea, urmând traseul coridorului umanitar în perioada de liniște (de la 09:00 până la 16:00), se va putea pleca și cu transportul privat. Șoferii care părăsesc orașul sunt rugați să contribuie cât mai mult la evacuarea populației civile – să ia oamenii cu ei, să umple cât mai mult transportul.

Este strict interzisă abaterea de la traseul coridorului umanitar.

În total, vor fi mai multe etape de evacuare, pe parcursul mai multor zile.

Amintim că, în cadrul celei de-a doua runde de negocieri dintre reprezentanții armatei ucrainene și ai celei ruse, părțile au convenit asupra unui comunicat în care au afirmat că „au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea în comun a coridoarelor umanitare pentru evacuarea populației civile, precum și pentru livrarea de medicamente și alimente în localitățile unde se duc lupte. Aceasta înseamnă posibilitatea de încetare temporară a focului pentru perioada în care se va efectua evacuarea, în sectoarele prestabilite.

Totodată, potrivit unian.ua, partea rusă nu a fost de acord cu stabilirea unui „coridor verde” pentru livrarea ajutoarelor umanitare în regiunea Herson.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal