Ultimele decizii CSE! Se alocă 12 mil. de lei pentru gestionarea crizei, iar spațiul aerian se deschide pentru transportul cetățenilor străini

Ultimele decizii CSE! Se alocă 12 mil. de lei pentru gestionarea crizei, iar spațiul aerian se deschide pentru transportul cetățenilor străini

Spațiul aerian al R. Moldova se deschide pentru transportul străinilor spre alte țări, se alocă 12 milioane de lei pentru gestionarea crizei și se deschid două puncte suplimentare pentru importul produselor petrolier. Acestea și alte decizii se conțin într-o nouă hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale, din 5 martie.

Prin decizia CSE, Cancelaria de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile locale vor primi 12 milioane lei pentru gestionarea crizei. Banii sunt prevăzuți din fondurile acumulate până la 4 martie, în contul de donații deschis de către Ministerul Finanțelor. 

O altă prevedere din Hotărâre ține de utilizarea spațiului aerian al R. Moldova pentru zborurile de transport a cetățenilor străini și apatrizi către țările care au confirmat disponibilitatea de preluare a acestora. Autorizarea pentru fiecare zbor se va face doar cu permisiunea prealabilă a Autorităţii Aeronautice Civile.

Publicitate

De asemenea, în scopul asigurării necesarului intern cu resurse energetice, Comisia a luat o serie de decizii. Astfel, pe perioada stării de urgență, se permite introducerea pe teritoriul țării a produselor petroliere prin două puncte suplimentare de trecere a frontierei „Giurgiulești-Galați” și „Sculeni-Sculeni”, fără prelevarea probelor pentru verificare, în cazul dispunerii de certificate care corespund specificațiilor tehnice stabilite de legislație.

O altă decizie ține de oferirea unei excepții de la plata TVA-ului pentru S.R.L. „Vestmoldtransgaz” pentru cantitățile de gaze naturale proprietate a S.A „Moldovagaz”, scoase din țară în perioada stării de urgență și introduse ulterior în țară, în volum de 14,9 milioane de m3, în scopul stocării unor volume suplimentare în rețelele de transport gaze naturale din România, pentru a asigura disponibilitatea preluării ulterioare a acestora în Republica Moldova întru menținerea stabilității sistemului național de transport a gazelor naturale în cazul unor situații critice.

În contextul măsurilor speciale în domeniul justiției, aplicabile pentru perioadă stării de urgență, Comisia a decis acordarea posibilității avocaților și avocaților stagiari de a amâna achitarea plăților lunare de asigurări sociale și asigurare obligatorie de asistență medicală. Amânarea plăților se poate face prin depunerea unei cereri la Serviciul Fiscal de Stat.

Totodată, Comisia a reconfirmat deciziile luate în contextul stării de urgență în domeniul energetic, astfel ca să fie asigurate compensațiile pentru tarifele la resursele energetice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal