
O gară improvizată la vama Palanca și centre provizorii lângă frontieră: Noi măsuri pentru gestionarea fluxului de refugiați
Pentru gestionarea eficientă a fluxului de refugiați care vin sau tranzitează R. Moldova, la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene Palanca a fost improvizată și a devenit funcțională o gară. Totodată, sunt create mai multe centre provizorii pentru ajutor acordat celor care vin din Ucraina. Despre aceasta a anunțat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.
・
La gara improvizată, refugiații pot aștepta transportul organizat de ANTA și voluntari. Tot din acest punct, refugiații sunt transportați spre alte puncte de trecere a frontierei - moldo-române.
„Acest lucru este creat pentru a nu admite aglomerări și pentru a nu bloca punctul de trecere de la Palanca”, explică ministra.
La fel, a fost creat punctul de Cooperare Bilaterală cu MAI România. Scopul acestei celule este de a eficientiza și redirecționa fluxul de refugiați către țările vestice, asta însemnând un timp mai scurt până la destinația finală, reducerea timpului de procesare a documentelor, eficientizarea asistenței umanitare și orientarea refugiaților cu nevoi speciale către țările, în care asistența este mai specializată pe nevoile acestora.
La fel au fost construite două centre provizorii de tip tabără pentru a asigura refugiaților strictul necesar. Acestea se află la PTF Leușeni - Albița și PTF Giurgiulești - Galați.
„Și aici vom lucra cu APL, ANTA și voluntari pentru a asigura tranzitul eficient a acestor refugiați”, spune Ana Revenco.
Ministra a amintit că pentru gestionarea fluxului de refugiați sunt permise zborurile așa încât să poată relua pe cale aeriană transportul refugiaților spre alte țări. Aici sunt implicați și responsabilii de la MAEIE.
Menționăm că, în dimineața zilei de 5 martie, potrivit datelor de la ora 9:00, în Moldova sunt 100 de mii de refugiați. Majoritatea sunt ucraineni, dar printre refugiați sunt și persoane de alte etnii care se aflau în Ucraina înainte război.