Blinken, aflat în vizită la Chișinău: „SUA susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova”

Blinken, aflat în vizită la Chișinău: „SUA susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Chișinău, a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia e o încălcare a dreptului internațional, a Cartei Națiunilor Unite. Oficialul a susținut că  SUA susțin în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova și sprijină negocierile în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean.

„SUA susține în continuare integritatea teritorială a R. Moldova, sprijin negocierile în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean. SUA va face tot posibilul pentru a ajuta Moldova cu asistență pentru refugiați. Administrația Biden a solicitat deja aprobarea a 2,7 miliarde de dolari pentru comunitatea de refugiați și țările care participă în acest efort”, a punctat oficialul.

Publicitate

Președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile au planuri mari pentru transformarea Moldovei. Dar războiul din Ucraina a pus pe pauză planurile noastre.

„Mi-aș fi dorit să ne vizitați pe timp de pace.  Acum toate eforturile noastre sunt îndreptate spre obținerea păcii. Ca țară neutră, am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectați direct de urgia războiului. Peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul conflictului; mulți dintre aceștia rămân în țara noastră. Avem nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru ca oamenii și economia noastră să facă față fluxului de refugiați, în continuare”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta Republicii Moldova a punctat că optează pentru continuarea dialogului politic și de securitate,  dezvoltarea proiectelor de reziliență energetică și a celor în domeniul justiției.

Antony Blinken se află într-un turneu de 5 zile în Europa. După ce a fost la Bruxelles și s-a întâlnit cu înalți demnitari UE, secretarul de stat a mers în Polonia. La granița cu Ucraina a avut o întrevedere oficială cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. După Moldova, Blinken va merge în cele trei state baltice unde va avea la fel întrevederi oficiale cu conducerea Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Secretarul a ajuns la Chișinău în dimineața zilei de duminică, 6 martie. Ulterior, a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și Ministrul de Externe, Nicu Popescu, oficialii susțin o conferință de presă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal