Maia Sandu: „Nu vedem schimbări esențiale în ce privește pregătiri de acțiuni militare în regiunea transnistreană”

Maia Sandu: „Nu vedem schimbări esențiale în ce privește pregătiri de acțiuni militare în regiunea transnistreană”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că în regiunea transnistreană nu se observă schimbări cu caracter militar. Totuși, șefa statului a punctat că prezența trupelor ruse în stânga Nistrului sunt „un subiect de vulnerabilitate”. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Chișinău.

„Urmărim, monitorizăm situația în Transnistria, nu avem informații despre schimbări semnificative acolo, dar bineînțeles că este un subiect de vulnerabilitate. Vă amintesc că pe teritoriul țării noastre, în mod ilegal, se află trupe ale Federației Ruse de decenii. Nu avem informații acum că există intenția ca aceste trupe să fie implicate în acțiunile militare din Ucraina”, a declarat șefa statului.

Totodată, secretarul de stat american, Antony Blinken, a menționat că Statele Unite ale Americii sprijiniă în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei și statutul de neutralitate, garantat de Constituție.

Publicitate

„Ați văzut răspunsul pe care l-am avut noi, mobilizând comunitatea internațională împotriva agresiunii ruse. Oriunde și oricând această agresiune se va repeta, vom face același lucru”, a spus oficialul.

AGORA amintește că așa zisul minister al afacerilor externe din Transnistria vine cu o reacție publică după ce la 3 martie, R. Moldova a anunțat că semnează cererea de aderare la Uniunea Europeană. Așa zisele autorități din stânga Nistrului cer discuții cu responsabilii din dreapta Nistrului pe subiectul soluționării conflictului transnistrean și susțin că-și doresc un acord „de bună vecinătate a două state independente”.

Citește și: Noi promitem sus și tare cerere de aderare. Declarații ale politicienilor moldoveni care, din 2009 încoace, ne-au zis când pornim spre UE (VIDEO)

Precizăm că conflictul din Ucraina și gestul președintelui Zelenski de a semna cererea de aderare la UE chiar în plin război, au dus la intensificarea acestor procese la Chișinău și Tbilisi. Astfel, după ce la 3 martie, președintele Georgiei a anunțat că a semnat aceeași cerere, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va face la fel, semnând împreună cu președintele Parlamentului și prim-ministra, documentul respectiv.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal