Numărul șomerilor în R. Moldova este în descreștere la sfârșitul anului 2021, față de anul precedent. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2020 numărul celor fără un loc de muncă a fost de aproape 23 de mii, pe când în 20129 erau 33.100 de persoane. În același timp, forța de muncă în în ultimele trei luni ale anului 2021 s-a menținut aproximativ la același nivel înregistrat în anul 2020.
Ponderea bărbaților angajați în câmpul de muncă (52%) a fost mai înaltă în comparație cu cea a femeilor (48%), iar ponderea persoanelor active din mediul rural (54%) a fost mai mare decât cea din mediul urban, care a constituit aproape 46%.
În rândul persoanelor de 15 ani și peste, forța de muncă a fost 41%, fiind în ușoară creștere față de nivelul anului precedent, fiind angajate mai mulți bărbați, decât femei.
Totodată, potrivit Biroului Internațional al Muncii, numărul șomerilor în 2021 (22,9 mii), a înregistrat o descreștere față de perioada octombrie - decembrie a anului 2020 (31,8 mii). Astfel, rata şomajului, la nivel de țară, a înregistrat o scădere de 3,6%.
Şomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații, înregistrând o rată de 3,3%, iar la femei – de 1,9%.
În același timp, în cadrul populației inactive, cea mai mare pondere, 46%, revine categoriei de pensionari. Aceștia sunt urmați de grupa elevilor și studenților (13,4%) și grupa persoanelor care îngrijesc de familie (13%). În rândul altor persoane inactive se regăsesc persoanele care au un loc de muncă peste hotare, persoanele plecate peste hotare la lucru pentru o perioadă mai mică de un an.
Autor: Lidia Danila, stagiară
Vezi și aceste știri

Primarul Chișinăului anunță pagubele preliminare ale intemperiei de marți. Sumele ajung la milioane de lei

Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia
