În atenţia Justiţiabililor! A fost aprobat un nou Regulament cu privire la Inspecţia Judiciară

În atenţia Justiţiabililor! A fost aprobat un nou Regulament cu privire la Inspecţia Judiciară
Foto: noulcodpenal.com

La data de 05.06.2015 în Monitorul Oficial nr. 139-143/995 au fost publicate modificări la regulamentul privind organizarea, competenţa şi modul de funcţionare a Inspecţiei Judiciare.

Cele mai importante modificări în activitatea inspecţiei sunt:

- Examinarea sesizărilor privind faptele care pot constitui abateri disciplinare comise de judecători. Ziua de joi a fiecărei luni este zi de audienţă a petiţionarilor.

- Sesizarea privind faptele ce pot constitui abateri disciplinare poate parveni de la orice persoană interesată, a membrilor CSM, de la colegiu de evaluare a performanțelor judecătorilor și de la Inspecția Judiciară. Informaţia difuzată în mass-media poate constitui temei pentru autosesizarea inspecţiei.

- Revocarea sesizării nu exclude începerea sau desfăşurarea procedurii disciplinare. 

Sesizarea cu privire la faptele judecătorului care pot constitui abateri disciplinare trebuie să conţină:

a) datele de identitate şi informaţia de contact ale autorului sesizării;

b) numele judecătorului la care se face referire în sesizare;

c) data şi locul unde au fost comise faptele descrise în sesizare;

d) descrierea succintă a faptelor ce ar putea constitui abateri disciplinare;

e) indicarea, după caz, a probelor care confirmă fapta invocată sau indicarea persoanelor care ar putea confirma cele relatate de autorul sesizării dacă acestea există la momentul depunerii sesizării;

f) data şi semnătura autorului sesizării.

Sesizarea se depune la Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se înregistrează şi se transmite inspectorului-judecător principal în cel mult 3 zile lucrătoare de la recepţionare.

Inspectorul-judecător principal repartizează sesizările în mod aleatoriu inspectorilor-judecători pentru verificarea acestora. Sesizările, se înregistrează în Registrul Inspecţiei Judiciare de evidenţă a sesizărilor.

Inspectorul-judecător căruia i-a fost repartizată sesizarea este obligat:

a) să întreprindă toate măsurile necesare pentru a verifica faptele invocate de autorul sesizării şi a stabili existenţa sau inexistenţa elementelor faptei care poate constitui abatere disciplinară;

b) să solicite, cu informarea preşedintelui instanţei judecătoreşti, opinia scrisă a judecătorului la care se face referire în sesizare cu privire la circumstanţele invocate;

c) să întocmească dosarul cauzei disciplinare care include sesizarea privind faptele care pot constitui abateri disciplinare, precum şi toate materialele şi alte probe obţinute în urma verificării.

Inspectorul-judecător este în drept:

a) să facă copii de pe documentele relevante, inclusiv din dosarele la examinarea cărora se afirmă că au fost comise faptele descrise în sesizare;

b) să solicite alte informaţii necesare de la preşedintele instanţei şi alţi judecători de la instanţa în care activează judecătorul vizat în sesizare, precum şi de la alte autorităţi publice, persoane cu funcţii de răspundere sau persoane private;

c) să solicite, în caz de necesitate, persoanei care a depus sesizarea explicaţii verbale şi în scris, precum şi probe suplimentare în legătură cu faptele invocate în sesizare;

d) să întreprindă alte măsuri pe care le consideră necesare pentru a demonstra existenţa sau inexistenţa elementelor abaterii disciplinare în faptele indicate în sesizare.

 Verificarea sesizării se efectuează în termen de cel mult 30 de zile, însă poate fi prelungită cu cel mult 15 zile.

Judecătorul este în drept:

a) să cunoască conţinutul sesizării;

b) să prezinte explicaţii scrise şi orale;

c) să prezinte probe care demonstrează sau infirmă anumite fapte invocate în sesizare sau relevante sesizării;

d) să fie asistat de un avocat sau de un reprezentant al său.

 Judecătorul este obligat:

a) să nu împiedice în nici un fel verificarea iniţiată de inspectorul-judecător;

b) să nu contacteze personal şi nici prin reprezentant cu autorul sesizării, decît în prezenţa inspectorului-judecător.

După finalizarea verificării, inspectorul-judecător întocmeşte în baza acesteia un raport, copia căruia, cu scrisoarea de însoţire semnată de inspectorul-judecător principal, se expediază autorului sesizării şi judecătorului sesizat. Raportul, împreună cu dosarul cauzei disciplinare, se înregistrează la secretariatul Inspecţiei Judiciare şi este prezentat, în termen de 3 zile lucrătoare, completului de admisibilitate al colegiului disciplinar pentru examinare.

Hotărîrile completelor de admisibilitate ale colegiului disciplinar privind respingerea sesizării pot fi contestate în faţa plenului colegiului disciplinar în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării hotărîrii. Data comunicării hotărîrii se consideră data recepţionării acesteia de către autorul sesizării. 

După adoptarea hotărîrii, petiționarul, judecătorul și inspecția judiciară are la dispoziție 15 zile de la data primirii hotărîrii motivate pentru a contesta hotărîrea la CSM.

Contestațiile împotriva Colegiului Disciplinar se examinează de către CSM în cel mult 30 de zile de la data înregistrării lor la secretariat. 

La examinarea cauzei disciplinare pot fi prezenți judecătorul și petiționarul, care sînt informați în prealabil despre data și ora ședinței. 

Hotărîrile CSM pot fi contestate în termen de 20 de zile de la data recepţionării hotărîrii motivate, la Curtea Supremă de Justiţie. Contestările sînt examinate în mod prioritar în termen de 30 de zile. de un complet format din 5 judecători. 

Ceban Ilie, Avocat  

Membru al Grupului de Consultanţă şi Avocatură „Lexconsult”

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Reprezentanților R. Moldova la Eurovision li s-a conferit distincția „Meritul diplomatic”

Reprezentanților R. Moldova la Eurovision li s-a conferit distincția „Meritul diplomatic”

Urmărirea penală în privința lui Dodon poate fi reluată. Reniță: După doi ani de luptă, PG poate face o investigație imparțială

Urmărirea penală în privința lui Dodon poate fi reluată. Reniță: După doi ani de luptă, PG poate face o investigație imparțială

Pasajul subteran de pe str. Ismail, pe punctul de a fi renovat într-un parteneriat public-privat. Ce au propus autorii și de ce consilierii au spus „NU”

Pasajul subteran de pe str. Ismail, pe punctul de a fi renovat într-un parteneriat public-privat. Ce au propus autorii și de ce consilierii au spus „NU”

Advertoriale
Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
 • 2
  Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare
 • 3
  Unde s-ar putea organiza ediția 2023 a Eurovision, dacă războiul din Ucraina continuă
 • 4
  Miniștrii Culturii de la Chișinău și București, despre controversa de la Eurovision: Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.