Vaccinul și procesul de imunizare - cea mai eficientă soluție pentru prevenirea și protejarea femeilor împotriva virusului HPV și a cancerului de col uterin

Vaccinul și procesul de imunizare - cea mai eficientă soluție pentru prevenirea și protejarea femeilor împotriva virusului HPV și a cancerului de col uterin

În Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile o femeie decedează de cancer de col uterin. Acesta este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei în Europa. În Moldova, cancerul de col uterin ocupă locul II din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați.

Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii nu sunt informați despre măsurile simple existente pentru prevenirea complicațiilor cauzate de infectarea cu HPV, iar de multe ori efectele sunt resimțite prea târziu pentru a fi tratate.

Vaccinul și procesul de imunizare este cea mai eficientă soluție pentru prevenirea și protejarea femeilor împotriva virusului HPV și a cancerului de col uterin. Studiile demonstrează că vaccinul asigură aproape 100% protecție.

Publicitate

Informarea la timp - salvează vieți

Irina se numără printre persoanele care au avut noroc să fie informată la timpul potrivit despre virusul HPV, despre consecințele infectării cu acesta și despre cancerul de col uterin.

Când avea aproximativ 17 ani, la școala unde învăța Irina a fost organizată o adunare comună cu elevii și părinții acestora, unde s-a discutat despre virusul HPV, urmările infectării cu acesta, despre faptul că poate duce la cancer de col uterin și desigur, despre existența vaccinului, ca o soluție eficientă pentru sănătatea tinerilor.

Părinților le-a fost recomandat să-și vaccineze copiii cu vaccinul anti-HPV, care era accesibil și pentru tinerii de peste 16 ani. Deși unii părinți au refuzat, Irina împreună cu părinții săi a decis să se adreseze pentru mai multe informații la medic. După discuția cu medicul, Irina a decis să se vaccineze, iar părinții au susținut-o în acest pas.

„Părinții mei au fost de acord cu decizia mea de a mă vaccina, și-au dat seama cât de important este, pentru că îmi poate salva viața în viitor.”

Irina

Autor:

Atât Irina, cât și părinții ei, au înțeles din discuția cu medicul și informația oferită la adunare, că urmările grave pe care le suportă femeile în urma bolii și decesele provocate de boală, pot fi preîntâmpinate. Cancerul de col uterin este singura maladie oncologică complet prevenibilă.

„Mă bucur că am decis să mă vaccinez, cred că a fost o decizie corectă. Sunt recunoscătoare că am fost informată la timp și că am avut șansa să mă vaccinez.”

Irina

Autor:

Vaccinul previne cancerul de col uterin

După experiența sa, Irina le recomandă tuturor tinerilor să se vaccineze, chiar și băieților. Ea consideră că dacă ai posibilitatea să te protejezi și să previi astfel de probleme grave precum cancerul, trebuie să te folosești de ele, pentru binele tău și a celor din jur.

În Republica Moldova, vaccinul împotriva HPV este inclus în Programul Național de Vaccinare din 2017, având ca populație țintă fetele de 10 ani. Din 2021, acesta a început sa fie disponibil, la cererea părinților, atât pentru fete, cât și pentru băieții de 9-14 ani, dar și pentru cei mai mari de 14 ani, în limita stocului de vaccin.

Mai multe detalii despre vaccinarea anti-HPV puteți afla de la medicul de familie sau la cel mai apropiat CSPT/YK, sau vă puteți informa din surse sigure ale Ministerului Sănătății din Republica Moldova și Organizația Mondială a Sănătății.

Acest material a fost realizat în cadrul campaniei de promovare a vaccinării împotriva HPV în rândul adolescenților - „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!” implementată de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Resurse la nivel național „Neovita”, cu suportul financiar al UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal