„Scump dom'le, scump”. Prețul la combustibil lasă urme în buzunarele și planurile fermierilor

„Scump dom'le, scump”. Prețul la combustibil lasă urme în buzunarele și planurile fermierilor

Colapsul produs de explozia prețurilor de pe piața carburanților a lăsat urme adânci nu doar în buzunarele consumatorilor, ci și în planurile de viitor ale fermierilor și agricultorilor din țara noastră. Oamenii au fost luați prin surprindere de cifrele pe care le-au descoperit la pompă și s-au văzut nevoiți fie să umble le rezervele de combustibil păstrate pentru „zilele negre”, fie să își schimbe din mers traiectoria următorului an de muncă. Am încercat să analizăm impactul pe care îl are prețul combustibilului asupra agriculturii din Moldova dar și cât de mult poate influența acesta prețul mai multor produse de primă necesitate. 

Andrei R. este fermier în nordul țării. Are în gestiune mai multe terenuri pe care crește, anual, tone de cereale. Bărbatul spune că scumpirea carburanților l-a afectat în mod direct. Totuși, fermierul se declară norocos pentru că a reușit să cumpere în avans mai multe tone de motorină.

„Nu știam că 18 lei per litru va fi în timp un preț mic...”

„Am cumpărat anterior 12 tone de motorină cu 18 lei per litru. Regretăm că nu am cumpărat mai mult. Acum e 26 de lei la pompă. Chiar și așa, rezervele pe care le avem nu sunt suficiente pentru lucrările pe care avem să le facem până la finalul anului. Sperăm să se regleze prețurile.

Andrei R., fermier

Andrei R. precizează că în condițiile în care producția agricolă s-a scumpit considerabil, odată cu ea s-au scumpit produsele alimentare: pâinea, uleiul de floarea soarelui:

„Acum un kg de semințe de floarea soarelui costă 17 lei, pe când în recolta anului trecut aceasta se procura cu 7-8-9 lei”.

Andrei R., fermier

Agricultorul este de părere că în condițiile create susținerea din partea statului ar fi o acțiune mai mult decât binevenită. El spune că cei mai vulnerabili sunt agricultorii care au terenuri mai mici de 200 de hectare.

Prețul la produsele finite vor fi mai mari. Costurile de producere vor fi mult mai mari: reieșind din prețurile la combustibil, lubrifianți, îngrășăminte. Dacă statul a putut găsi resurse pentru a acoperi o parte din cheltuielile consumatorilor de gaze naturale, ar trebui să identifice resurse și pentru a compensa o parte dintre cheltuielile agricultorilor.

Andrei R., fermier
 

„Scump, dom'le, scump”...

 

Victor Demov are în gestiune puțin peste 100 de hectare de teren în raionul Leova. Bărbatul spune că ani la rând a muncit aceste pământuri bazându-se, în mare parte, pe ajutorul membrilor familiei. Scumpirea prețurilor la carburanți l-a pus în gardă încă de la primele tentative. 

Nu mă așteptam că se va scumpi motorina chiar într-atât. Deja când auzeam, seara, la televizor că de mâine iar se scumpește, mă umfla râsul. Deja parcă era o glumă. Cel mai mult îmi făceam griji de cum voi face față lucrărilor de primăvară pentru că nu am avut resurse să fac rezerve de combustibil

Victor Demov, fermier

Demov spune că lucrările de primăvară încă nu au început. Sămânța e procurată, terenurile au fost arate de toamna târziu, iar pentru că a fost secetă atunci, unele terenuri au fost arate și pe parcursul iernii. 

Ioniță: A  fost creat un monopol care reușește să șantajeze Guvernul

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că situația care se înregistrează de la începutul acestui an pe piața carburanților merge împotriva logicii economice.

În doar zece zile, motorina în Republica Moldova s-a scumpit mai mult decât în ultimele 300 de zile. Nu asta e cel mai grav, ci fenomenul care întoarce pe dos logica economică: prețul angro, procurările, volumele mari, au ajuns să fie cu patru lei mai scumpe decât prețul de la PECO. De exemplu, dacă la PECO motorina se vindea cu 25 de lei, atunci producătorilor agricoli li se propunea motorină cu 28 -29 de lei. A fost necesar să intervină Comisia Situații Excepționale și să stopeze creșterea prețurilor la motorina livrată producătorilor agricoli.

Veaceslav Ioniță, expert economic

Expertul precizează că monopolul creat pe piața carburanților a „legat” mâinile Guvernului:

Mie mi s-a creat impresia că avem de-a face cu o situație în care am tolerat monopolul de pe piața produselor petroliere. Noi, de facto,avem doar trei importatori, iar ceilalți importatori procură combustibilul prin intermediul companiilor intermediare. Piața produselor petroliere pune acest adaos comercial nejustificat, iar noi ne-am pomenit în situația în care am creat un monopol care reușește să șantajeze Guvernul .

Veaceslav Ioniță, expert economic

Fermierii - revoltați...

Asociația Forța Fermierilor declară că agricultorii sunt revoltați de situația actuală în sectorul agroindustrial. Reprezentanții asociației au reiterat revendicările privind susținerea urgentă a agriculturii în forma de subvenționarea sumelor accizelor și TVA pentru motorina procurată, compensarea parțială a costurilor fertilizanților și produselor de uz fitosanitar și compensarea comercializării merelor întreprinderilor de procesare. Totodată au cerut urgentarea acordării ajutorului fermierilor. 

Poziția Agenției Naționale pentru  Reglementare în Energetică

Potrivit ANRE, prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie - în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts. Prin urmare, prețul actual la carburanți este influențat exclusiv de media pentru ultimele 14 zile a cotațiilor Platts.

În prezent, această medie este încă într-o ușoară creștere din motivul majorărilor accelerate ce s-au înregistrat de la începutul lunii martie și până la data de 8 martie inclusiv, prețuri care și astăzi încă influențează nivelul mediu al cotațiilor.

Totodată, ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente, care odată cu depășirea ultimelor efecte ale valului actual de creștere, vor reflecta fidel tendințele de scădere înregistrate în ultimele zile.

Reacția autorităților...

Săptămâna trecută, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, șefa statului, Maia Sandu a declarat că scumpirile la produsele de consum și carburanți sunt o consecință a războiului din Ucraina. Șefa statului a precizat atunci că a cerut Guvernului să pregătească un program de acțiuni anticriză pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, inclusiv în agricultură, și pentru sprijinirea oamenilor cu venituri mici. Totodată, ea i-a îndemnat pe oameni să muncească mai mult și să facă economii pentru a putea depăși această perioadă dificilă. 

În același timp, acum mai bine de o săptămână, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a precizat pentru Europa Liberă că autoritățile vor rambursa parțial pentru producătorii agricoli costurile majorate la motorină și fertilizanți. Potrivit ministrului, există mai multe propuneri din partea fermierilor pentru a atenua presiunea costurilor sporite în acest sezon agricol, însă deocamdată se caută cea mai potrivită formulă de compensare.

„Suntem în proces de discuție cu Ministerul Finanțelor ca să identificăm o formulă privind compensarea acestor creșteri. Nu pot să vă spun o cifră pentru că nu am convenit încă una, rămâne să fie stabilită de comun acord cu Guvernul. În zilele apropiate o să venim cu un mecanism de compensare.”, a declarat Viorel Gherciu.

De la promisiunea ministrului, însă, a trecut mai bine de o săptămână, iar un mecanism de compensare nu a fost încă pus la punct.

Influența asupra prețurilor...

Biroul Naţional de Statistică informează că prețurile medii de consum, în ultimele 12 luni, au crescut cu 18,52%. 

La produsele alimentare s-au majorat cu 23,32%, la mărfurile nealimentare - cu 14,92% și la serviciile prestate populaţiei - cu 16,97%. La mărfurile nealimentare, în ultimele 12 luni, creșteri mai semnificative de preț au fost înregistrate la carburanți, cu 8,8%, inclusiv la motorină – cu 9,9% și benzină – cu 8,5%. 

Menționăm că la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel, după ce în ultima parte a anului 2021 a urcat la peste 10%, maximul din ultimii zece ani.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Și Europa e afectată de scumpiri. Moldovenii ne spun cum s-au modificat prețurile la carburanți și alimente în Franța, Italia și Germania

Și Europa e afectată de scumpiri. Moldovenii ne spun cum s-au modificat prețurile la carburanți și alimente în Franța, Italia și Germania

ANRE explică de ce nu scad prețurile la carburanți. Tarifele sunt în continuă creștere

ANRE explică de ce nu scad prețurile la carburanți. Tarifele sunt în continuă creștere

Săptămâna începe cu o nouă scumpire la carburanți. Prețul benzinei a crescut cu 33 de bani, iar al motorinei - cu 50

Săptămâna începe cu o nouă scumpire la carburanți. Prețul benzinei a crescut cu 33 de bani, iar al motorinei - cu 50

Transportatorii cer guvernării noi măsuri de sprijin, în contextul scumpirii carburanților

Transportatorii cer guvernării noi măsuri de sprijin, în contextul scumpirii carburanților

Miniștrii Agriculturii și Infrastructurii - somați să găsească soluții, după ce Ucraina a sistat exporturile, iar prețurile la carburanți au crescut fulminant

Miniștrii Agriculturii și Infrastructurii - somați să găsească soluții, după ce Ucraina a sistat exporturile, iar prețurile la carburanți au crescut fulminant

Scumpirea carburanților reduce din confort. Jumătate din populația țării utilizează automobilul doar la strictă necesitate (SONDAJ)

Scumpirea carburanților reduce din confort. Jumătate din populația țării utilizează automobilul doar la strictă necesitate (SONDAJ)

Creștere fulminantă a prețurilor la carburanți. Comentariul ANRE

Creștere fulminantă a prețurilor la carburanți. Comentariul ANRE

La Cernăuți a fost demontat monumentul militarului sovietic

La Cernăuți a fost demontat monumentul militarului sovietic

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Crima din pădurea de la Strășeni: Unul dintre cei suspectați de omor este fiul fostului polițist Ion Stratulat
 • 2
  Ultima oră! Atac cibernetic la Președinție. Serverul de poștă electronică a fost compromis
 • 3
  A fost reținută una din cele șapte persoane care au părăsit R. Moldova, pentru a se eschiva de la urmărirea penală în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”
 • 4
  La ce vârstă se căsătoresc tinerii din R. Moldova? Datele Biroului Național de Statistică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.