Se duc sau nu se duc? Pentagonul respinge planul Poloniei privind preluarea MiG-urilor pentru livrarea acestora în Ucraina

Se duc sau nu se duc? Pentagonul respinge planul Poloniei privind preluarea MiG-urilor pentru livrarea acestora în Ucraina

Pentagonul a respins planul Poloniei privind preluarea MiG-urilor din gestiunea guvernului de la Varșovia în bazele americane din Germania, urmând ca acestea să fie livrate Ucrainei. Potrivit unui comunicat al instituției, propunerea polonezilor a fost calificată ca fiind „nesustenabilă”, transmite The Guardian.

Astfel, Departamentul de Apărare al SUA a declarat că perspectiva ca avioanele să plece de la bază ca să zboare „în spațiul aerian ucrainean care este contestat de Rusia ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță NATO”.

Publicitate

„Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri din NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Varșoviei este una sustenabilă”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Mai mult, subsecretara de stat a SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a calificat anunțul Varșoviei drept „o mișcare surpriză a polonezilor”.

„Din cunoștințele mele, nu am fost consultați în prealabil că intenționează să ne dea aceste avioane. Aștept cu nerăbdare când se termină această audiere să mă întorc la biroul meu și să văd cum vom răspunde la această propunere a lor de a ne oferi avioanele”, a afirmat Nuland.

Armata poloneză are 28 de avioane de război din epoca sovietică și a inițiat negocieri cu administrația Biden pentru un acord tripartit în care Varșovia ar da avioanele Ucrainei, cu condiția ca SUA să ofere la rândul ei, forțelor aeriane poloneze, avioane de luptă mai noi.

„Polonia solicită SUA să furnizeze aeronave uzate cu capacități operaționale corespunzătoare. Guvernul este pregătit să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor”, a spus anterior, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau.

De altfel, Polonia a cerut și celorlalți aliați NATO care au în dotare avioane de tip MiG-29, în special Slovacia și Bulgaria - „să acționeze în același sens”. Mai mult, prin cedarea acestor aeronave forțelor SUA, Varșovia speră să atenueze riscul de represalii directe din partea Moscovei.

Ideea de a dona Kievului avioane de război vechi a fost anunțată la 27 februarie curent, de înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, Josep Borrel. Anunțul i-a nedumerit pe oficialii polonezi, care au declarat că Varșovia nu a fost consultată pe acest subiect.

Anterior, Moscova a avertizat că orice țară care oferă spații aeriene pentru avioanele de război ucrainene care vor fi folosite ulterior împotriva rușilor va fi considerată ca fiind implicată în conflict.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal