Autorități: Republica Moldova găzduiește peste 100 de mii de refugiați, deși limita era estimată la 20 de mii

Autorități: Republica Moldova găzduiește peste 100 de mii de refugiați, deși limita era estimată la 20 de mii

La două săptămîni de la începutul confruntărilor militare din Ucraina, peste o sută de mii de persoane s-au refugiat în Republica Moldova, ceea ce reprezintă cu peste 80 de mii de refugiați mai mult decât se estima că poate găzdui țara noastră. Autoritățile moldovenești susțin că nu pot anticipa care este capacitatea maximă de care dispun, întrucât foarte multe persoane s-au cazat pe cont propriu, au închiriat, sunt la rude sau pur și simplu au fost primiți în familii. 

„Nu există un număr fix, pentru că acesta a fost demult depășit. Conform estimărilor, Moldova poate găzdui doar 20 de mii de refugiați, acum la moment sunt 107 mii. Această cifră orientativă a fost indicată de structuri internaționale care s-au ciocnit cu refugiații și au experință în acest domeniu”, a comunicat pentru AGORA purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu.

Potrivit ei, o bună parte dintre refugiați s-au cazat pe cont propriu la hotel, au închiriat spații, ori sunt găzduiți de către familii. Prin urmare, Republica Moldova nu poate estima care este capacitatea maximă de refugiați pe care o poate primi.

Publicitate

„Este un scenariu ipotetic să spunem ce vom face pe urmă. Deși trebuia 20 de mii, iar noi găzduim 100 de mii, nu s-a întâmplat nimic. Nu știm ce va fi. Noi continuăm cu eforturi comune să ajutăm persoanele care au ajuns în țară, mai ales că acum începe să vină și asistența umanitară”, a mai susținut Taburceanu.

Totodată, în această perioadă, în jur de 3.000 de persoane au solicitat azil, dintre care 2.300 sunt cetățeni ucraineni.

Te-ar putea interesa și: În căutarea protecției pierdute: Care este diferența dintre statut de refugiat și azil în Republica Moldova (CARDURI)

„Acesta este un proces de durată, care nu se oferă în două săptămâni. Date concrete despre cei care deja au primit nu sunt. Toate aceste persoane sunt în așteptare și sunt protejați de statul nostru până la decizia finală”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Guvernului.

Vezi și: Refugiații din Ucraina, în cifre: Cât numărul locuitorilor din raionului Ungheni sau fiecare a 25-a persoană din Republica Moldova (INFOGRAFIC)

De la începutul războiului, peste 101 mii de cetățeni ucraineni și alte 5 mii de străini veniți din Ucraina, dar care nu au cetățenia țării respective, s-au refugiat în Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal