Centrala nucleară de la Cernobîl este complet dezactivată. Care sunt riscurile. UPDATE: Alimentarea a fost reluată de la un generator de rezervă

Centrala nucleară de la Cernobîl este complet dezactivată. Care sunt riscurile. UPDATE: Alimentarea a fost reluată de la un generator de rezervă

În urma acțiunilor militarilor ruși, Centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată, susține Ucrenegro. În această situație există anumite riscuri explică specialiștii Companiei Naționale a energiei nucleare din Ucraina - Energoatom

UPDATE: Centrala nucleară din Cernobîl este alimentată acum cu energie electrică de la un generator de rezervă, care ar avea capacitatea să livreze curent timp de 48 de ore, anunță ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitrii Kuleba. Partea rusă continuă să susțină că situația este sub control și nu există niciun pericol.

Potrivit experților, aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat sunt depozitate la instalația de stocare a combustibilului nuclear uzat. Acestea au nevoie de răcire constantă. Acest lucru este posibil numai dacă există o sursă de alimentare. Dacă aceasta nu funcționează, atunci pompele nu vor produce răcire. Ca urmare, temperatura din bazinele de combustibil uzat va crește și va avea loc eliberarea de substanțe radioactive în mediu.

Publicitate

Dacă acest lucru se va întâmpla, norul radioactiv poate fi transferat prin vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa. De asemenea, ventilația la instalație nu va funcționa. Tot personalul staționat acolo va primi o doză periculoasă de radiații;

De asemenea, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează, iar acesta este un risc uriaș în cazul unui incendiu care poate apărea din cauza unui proiectil, spun specialiștii. 

Reprezentanții Energoatom mai spun că, în prezent, ostilitățile continuă, ceea ce face imposibilă efectuarea lucrărilor de reparații și reluarea alimentării cu energie electrică.

Menționăm că, azi, 9 martie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a pierdut legătura cu sistemele de monitorizare a radiației de la Cernobîl. Potrivit instituției, a fost pierdut contactul cu sistemele de date și sistemele de monitorizare a nivelului de radiație de la Centrala nucleară de la Cernobîl, astfel încât experții ONU nu mai au acces și nu mai pot verifica în timp real nivelul de radiație din zonă. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal