97 de europarlamentari cer embargo total pe importurile de gaz și petrol din Federația Rusă spre UE. Unele țări membre se opun (DOC)

97 de europarlamentari cer embargo total pe importurile de gaz și petrol din Federația Rusă spre UE. Unele țări membre se opun (DOC)

Un grup format din 97 de europarlamentari cer embargo total pe importurile de gaz și petrol din Federația Rusă spre Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Uniunea Europeană importă zilnic gaz și petrol din Federația Rusă de 600 de milioane de euro. Un tanc costă 1,5 - 3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că regimul lui Putin poate cumpăra zilnic 200 - 400 de tancuri cu banii primiți pentru gaz și petrol de la UE. Sancțiunile luate până în prezent sunt insuficiente dacă nu tăiem conducta de bani către Rusia”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține că a semnat o scrisoare deschisă, alături de alți 96 de membri ai Parlamentului European, în care solicită introducerea unui embargo total la importurile de gaz, petrol, dar și cărbune dinspre Federația Rusă până când Rusia va înceta războiul în Ucraina.

Publicitate
...

„Cererea noastră are la bază o rezoluție a Parlamentului European din aprilie 2021 care prevede clar ca UE să oprească importurile de gaz și petrol din Federația Rusă în momentul în care Rusia va ataca Ucraina. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului și noi continuăm să plătim facturi de sute de milioane de euro către Rusia”, a menționat Mureșan.

Acesta susține că în paralel cu introducerea acestui embargo, trebuie să fie inițiat procesul de diversificare a resurselor energetice și pregătire a stocurilor pentru iarna viitoare.

Potrivit eurodeputaților, doar în 2020, UE a plătit Rusiei pentru importurile de gaze naturale, petrol și cărbune, o sumă de 64 de miliarde de euro, în condițiile în care bugetul pentru armată al Moscovei este de 62 de miliarde de euro.

...

Amintim că anterior mai multe țări europene s-au expus deschis împotriva acestor sancțiuni, deși SUA au luat o astfel de decizie și a îndemnat și aliații europeni să îi urmeze gestul. Ministra de externe a Germaniei, a declarat că țara sa se va împotrivi unei asemenea decizii, lucru susținut și de cancelarul Olaf Scholz. Inclusiv, premierul Bulgariei a anunțat că s-ar putea retrage din UE dacă va fi impusă să adopte aceste sancțiuni.

Recent, Comisia Europeană a anunțat că intenționează să reducă importurile de gaze cu 2/3 în condițiile în care Rusia furnizează 40% din necesitățile de gaze naturale, iar eventuala oprire completă a acestuia ar lăsa vulnerabile țări precum Italia și Germania.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal