Strategia Republicii Moldova privind energia până în anul 2030 și Planul Național de Acțiuni pentru promovarea energiei din surse regenerabile pentru 2013-2020 și-au propus scopuri, similare celor din UE, pentru promovarea energiei durabile în țară, și anume: 

- 20% din consumul de energie pe țară să provină din surse regenerabile până în anul 2020;

- Cel puțin 10% din consumul total de combustibili sã-i reprezinte biocombustibilii;

- O reducere de cel puțin 20% a consumului primar de energie;

- O reducere de cel puțin 25%, sub nivelul anului 1990, a emisiilor gazelor cu efect de seră.

- Instituțiile din Moldova în cooperare cu partenerii internaționali, depun eforturi pentru implementarea acestor scopuri, care vor contribui la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și a poluării mediului, dar care vor crea cadrul pentru o producție mai ieftină, mai sigură și mai durabilă a energiei. 

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile vine să contribuie la toate planurile enunțate mai sus, astfel agenda evenimentului va fi plină prin conferințe, discuții deschise, expoziții, quiz-uri cu tematici energetice, astfel creând oportunitatea de a informa publicul larg despre acest subiect major ca și importanță. 

În programul EUSEW: expoziții de tehnologii ECO, conferințe li dezbateri publice, Energy Quiz și proiecții de documentare în aer liber. 

Evenimentele vor fi organizate în diferite locații ale Chișinăului, precum și în țară, iar punctul de reper al evenimentului o constituie Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.  

EUSEW 2015 se va încheia duminică, 21 iunie, cu evenimentul SUN DA-I Fest - un concert alimentat cu energie solară, expoziții de tehnologii bazate pe energia regenerabilă, zone ECO și activități pentru copii, târguri, etc.

Lansată în 2006, la inițiativa Comisiei Europene, EUSEW reunește sute de organizații și persoane din întreaga Europă și dincolo de frontierele ei, pentru a încuraja schimbul de practici de succes și de a inspira noi idei, astfel contribuind la realizarea obiectivelor UE 2020.

Autor: Dinu Matei Tănase, reporter stagiar

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!