
Ministerul Economiei dă asigurări că nu există riscuri pentru economia țării legate de situația din Ucraina
În prezent, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine. Afirmația vine din partea Ministerului Economiei. În plus, instituția dă asigurări că impactul războiului din Ucraina asupra mediului de afaceri, pe segmentul de exporturi și importuri, ar fi nesemnificativ.
・
Reprezentanții Ministerului Economiei vin cu precizări privind impactul situației din regiune asupra economiei naționale. Aceștia susțin că produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene.
La fel instituția susține că impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ. Aceasta în condițiile în care valoarea totală a exportului R. Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus - circa 3%, iar în Federația Rusă - 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi.
Cât privește importurile, R. Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. Pentru produsele importate din aceste țări există alternativă, notează Ministerul Economiei.
În plus, instituția a discutat cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative.
AGORA menționează că după ce Ucraina a sistat exporturile la o serie de produse, din motiv că din 24 februarie se află în război, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a solicitat ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, să i-a măsuri pentru a diminua efectul acestei decizii asupra securității alimentare a Republicii Moldova.
Amintim că la data de 6 martie, Ucraina a suspendat exporturile de carne, zahăr, hrișcă, sare, ovăz și alte produse agricole importante. Astfel s-a introdus cota zero pentru exportul de bovine mari, carnea congelată, produsele și coprodusele din carne, sărate sau în saramură, uscate sau afumate, făina etc.
Potrivit premierului ucrainean, Denis Shmihal, Guvernul a decis să suspende exportul de mărfuri socio-importante și materii prime alimentare în special.
Cât privește costurile produselor petroliere, la 9 martie curent, motorina și benzina au ajuns la prețuri record pentru R. Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a precizat că prețurile la produsele petroliere sunt puternic afectate de situația din Ucraina.