
Germania se opune deconectării de la sistemul SWIFT a celei mai mari bănci rusești, Sberbank
Germania a devenit principalul obstacol pentru extinderea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, vizând cea mai mare bancă a țării și sectorul său energetic. Cu alte cuvinte, Berlinul se opune adăugării Sberbank-ului pe lista instituțiilor financiare rusești deconectate de SWIFT - sistemul de mesagerie bancară din spatele majorității comerțului global, comunică Bloomberg.
・
Sberbank a fost exclusă din lista inițială a băncilor care au fost deconectate de la SWIFT ca parte a unei decizii de a proteja tranzacțiile legate de energie. Însă, solicitările de majorare a sancțiunilor din partea statelor membre din Europa Centrală și de Est au crescut pe măsură ce Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei.
Documentele arată că Germania a cerut în mod repetat prudență în privința acestei mișcări în timpul reuniunilor diplomatice care au avut loc în ultimele zile, inclusiv între miniștri. Cancelarul Olaf Scholz a ieșit public, cerând reținere sancțiunile care ar putea avea un impact asupra energiei.
Poziția Germaniei riscă să creeze o scindare într-un aspect cheie al eforturilor aliaților de a pedepsi Kremlinul pentru războiul său împotriva Ucrainei.
După angajamentul surprinzător al Germaniei de a livra arme Ucrainei și de a accelera cheltuielile pentru apărare, țara este din nou criticată, deoarece încearcă să-și protejeze economia, care se bazează pe Rusia pentru mai mult de jumătate din aprovizionarea cu gaze și mai mult de o treime din petrolul său.
Germania și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la propunerile avansate de restricționare a accesului în porturi, argumentând că măsura ar putea afecta comerțul cu mărfuri care nu au fost sancționate, potrivit diplomaților UE și a unuia dintre documente.
Germania și alții se opun, de asemenea, ca UE să urmeze SUA și Marea Britanie în interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Națiunile europene se bazează mai mult pe carburanții ruși decât SUA, iar guvernele sunt îngrijorate de impactul asupra întreprinderilor și consumatorilor care deja cedează din cauza creșterii prețurilor.
Petrolul și-a continuat creșterea de peste 126 de dolari pe baril miercuri. Rusia este sursa a mai mult de un sfert din importurile de petrol ale Europei, potrivit Comisiei Europene.