Transportatorii din țară cer guvernării noi măsuri de sprijin în contextul scumpirii, din ultima perioadă, a carburanților. În acest context, Uniunea Transportatorilor și Drumarilor din R. Moldova și Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova, au depus o petiție în adresa Președinției, Parlamentului și Guvernului.
În petiția adresată, transportatorii susțin că, în contextul creșterii galopante a prețurilor la carburanți și ținând cont de situația de criză majoră de pe piața internațională de energie și previziunile de creștere continuă a prețurilor, este nevoie de aprobarea de urgență a unor măsuri de susținere a operatorilor de transport rutier contra cost. Potrivit celor două organizații, acest lucru este necesar pentru a diminua costurile operațiunilor de transport rutier și a menține sustenabilitatea ramurii în ansamblu.
„Atragem atenția asupra faptului că desfășurarea conflictului militar din Ucraina a dus, pentru moment, la sistarea completă a transporturilor către/din Ucraina, precum și a tranzitului către Rusia, Belarus, țările din Asia Centrală. Această situație va duce la redirecționarea lanțurilor logistice de transport rutier către Rusia pe coridoare de tranzit de ocolire (România - Ungaria - Polonia - țările Baltice și Bulgaria - Turcia - Georgia), fapt ce va genera costuri operaționale substanțial majorate, dictate de distanțe mai mari parcurs, plus creșterea prețului la motorină”, se arată în petiție.
Astfel, transportatorii solicită adoptarea mai multor măsuri, printre care:
- Restituirea accizei pentru motorină, pentru transportul rutier de mărfuri cu autovehicule ori ansambluri de autovehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone și pentru transportul rutier de persoane regulat, cu autovehicul din categoria M2 ori M3.
- Reducerea TVA pentru combustibil de la 20% la 10%.
- Micșorarea cu 50% a taxelor pentru folosirea drumurilor pentru autoremorchere, tractoare, remorci, semiremorci și autobuze.
- Efectuarea unor compensări individuale către operatorii de transport rutier internațional de marfă care până la începerea conflictului armat din Ucraina operau peste 50% din curse spre Ucraina, Rusia și Belarus.
- Inițierea procedurilor de negociere a majorării cotelor de autorizații de transport rutier internațional de marfă pe direcția Vest, în special: Ungaria, Polonia, Slovenia, Serbia, Slovacia, Turcia, Italia, Austria, Lituania și Letonia.
Aceștia solicită și ajustarea autorizațiilor de transport rutier internațional de marfă la un nivel regional competitiv, precum și scutirea de la achitarea taxei vamale la importul autovehiculelor, cu termenul de exploatare de până la șapte ani, inclusiv subiecte deja aduse în atenția autorităților anterior.
Autoritățile încă nu au venit cu o reacție la cerințele transportatorilor.
Vezi și aceste știri

Ministerul Economiei dă asigurări că nu există riscuri pentru economia țării legate de situația din Ucraina

Prețul petrolului, în scădere cu 22 de dolari, după ce Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor susține creșterea producției
