Goana după produse alimentare, (i)rațională? Cum afectează războiul din Ucraina situația economică din Moldova (OPINII)

Goana după produse alimentare, (i)rațională? Cum afectează războiul din Ucraina situația economică din Moldova (OPINII)

Ucraina este al patrulea partener comercial al țării noastre după volumul de produse importate. Începând cu 24 februarie, din cauza confruntărilor militare, comerțul extern al țării vecine a fost stopat, iar mai multe dintre cele importate, precum produse lactate, carne, băuturi și cereale, ar putea să nu se mai regăsească pe rafturile din magazine noastre. În timp ce unii experți sunt optimiști, alții văd scenarii de creștere a prețurilor, care vor afecta populația.  

Potrivit expertului economic Viorel Gârbu, impactul generat de situația din Ucraina asupra dezvoltării schimburilor comerciale, în principal, ale importului şi cooperării economice dintre Republica Moldova și țara vecină, va fi considerabil.

„Aproximativ un sfert din comerțul extern al Republicii Moldova revine acestei țări. Ucraina deține o pondere mare în ceea ce privește produsele de larg consum care sunt importate și produsele farmaceutice. Atunci acest lucru poate lovi în pături social-vulnerabile”, este de părere expertul.

Autoritățile moldovenești dau asigurări că produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene. Totuși, Viorel Gârbu privește sceptic asupra situației.

„Sună frumos și bine, doar că noi importam mult din această regiune pentru că erau prețuri mici. Poate produsele erau mai proaste la capitolul calitate, dar potrivite pentru buzunarul moldovenilor. Noi și așa avem o inflație destul de mare”, punctează el.

Dacă vom importa din alte țări, vom avea produse și mai scumpe, calitative, dar care vor lovi asupra puterii de cumpărare a cetățeanului

Viorel Gârbu

Specialista în economie Marina Soloviova, de la ONG-ul Expert Grup, punctează că impactul scăderii volumului de import din Ucraina ar putea avea un impact diferit în funcție de categoriile de bunuri.

„Cea mai mare parte a importului din Ucraina constă din produse agro-alimentare (cca 36%) și aceasta reprezintă aproximativ un sfert din produsele agro-alimentare importate de Moldova. Este vorba, în special, de produsele lactate, al căror import nu va putea fi înlocuit totalmente prin producția autohtonă din motivul că o bună parte din laptele brut folosit ca materie primă, la fel, era de import. Aceasta înseamnă că va crește importul de produse lactate din UE, care sunt de obicei puțin mai scumpe decât lactatele din Ucraina”, explică experta.

Carnea de pui - ieftină în Ucraina și complicat de înlocuit

De asemenea, potrivit ei, Ucraina era o sursă importantă de carne de pui ieftină, iar producătorii autohtoni ar putea majora într-o oarecare măsură producția de carne, dar nu imediat, deoarece creșterea unui pui broiler durează circa două luni.

Va fi complicat de înlocuit carnea importată din Ucraina prin importuri din UE, pentru că există cote la importul de carne din UE care sunt aproape epuizate. Pe de altă parte, acum cererea de carne este scăzută din cauza postului, iar până la sfârșitul lui aprilie sperăm că situația în regiune se va îmbunătăți

Marina Soloviova

Nu rămânem fără cereale

În ceea ce privește cerealele, din Ucraina se importa orez și hrișcă în vrac, iar ambalarea pentru comerțul cu amănuntul se făcea pe teritoriul Moldovei, ceea ce permitea stabilirea unor prețuri mai mici.

„Orezul poate fi importat și prin UE, dar de acolo el vine deja ambalat și, respectiv, la prețuri mai mari. Celelalte cereale – porumbul, grâul – cresc și în Moldova, iar în anul 2021 a fost o roadă bună. Producția locală de ulei vegetal și zahăr, de asemenea, este destul de mare. Totuși, prețurile la cereale și la ulei ar putea să crească din cauza cererii externe înalte”, explică Marina Soloviova.

Deficit la țigări și sare

Totodată, nu se așteaptă vreun deficit de conserve din fructe și legume, sucuri, ketchup, maioneză, pentru că producția locală este abundentă, punctează specialista. Pe de altă parte, este posibil un oarecare deficit de țigări, care tot intră în categoria produselor agro-alimentare importate din Ucraina.

În ceea ce privește deficitul de sare în magazine, experta punctează că este tranzitoriu și mai mult legat de agitație.

Sarea importată din Ucraina poate fi înlocuită prin sarea importată din România, Turcia, Israel și alte țări. Aceasta din urmă este mai scumpă, fiindcă este sare marină, dar nici consumul de sare nu este mare, deci reorientarea importului de sare nu va avea impact semnificativ asupra nivelului prețurilor.

Marina Soloviova

33% din importurile de lemn ale Moldovei provin din Ucraina

Mai complicată este situația în ceea ce privește importul de materii prime pentru industrie. De exemplu, Ucraina este o sursă importantă de lemn brut utilizat de industria mobilei din Moldova, circa 33% din importurile de lemn ale Moldovei proveneau din Ucraina.

VEZI ȘI: „Ori închizi - ori supraviețuiești”. Cum fac business pe timp de război companiile care importau materia primă din Ucraina

„În acest context, va trebui de luat măsuri pentru a preveni despădurirea în Moldova. De asemenea, va trebui de găsit alte surse pentru așa materii prime ca margarina, drojdiile, alte ingrediente alimentare, ambalajele din plastic și de hârtie, metalele”, a precizat Marina Soloviova.

De cealaltă parte, expertul economic Viorel Chivriga este de părere că pe piață apar evoluții negative generate de panică.  Potrivit lui, schimbările nu vor afecta prea mult nici sectorul economic, și nici populația.

„Ucraina este a patra țară după volumul importurilor, după România, Rusia și China, dar aceste produse pot fi schimbate foarte ușor cu produse similare din alte regiuni, Uniunea Europeană sau chiar cele locale. Preponderent sunt importate produse alimentare, carne, lactate, fructe, produsă ale industrii ale morăritului și băuturi alcoolice care sunt produse în abundență în Republica Moldova”, punctează el.

Potrivit lui, produsele lactatele pot fi înlocuite cu cele din România şi locale, cerealele – cu unele produse locale şi europene, unele conserve - cu produse din ţările baltice. 

De la Odesa, la Constanța

Și la capitolul portului prin care Republica Moldova importă în țară produse experții au păreri împărțite. Viorel Gârbu este de părere că vom asista la o altă creștere de costuri.

„Noi importăm prin portul de la Odesa pentru că prețurile erau mai mici. Vom putea importa prin portul de la Constanța, dar cu prețuri mai mari, aici sunt și căile de transport, feroviare, rutiere dar și taxele portuare”, spune Gârbu.

Viorel Chivriga, însă, se arată mult mai optimist la acest capitol.

„Într-o lume globalizată, fiecare gol care apare pe piață, este acoperit cu niște oferte care vin din altă parte. Poate să fie unele schimbări ale prețurilor din cauza transportului, dar ele nu vor fi semnificative”, subliniază el.

Goana după provizii - argumentată sau irațională?

Pe rafturile magazinelor din Republica Moldova au început să se epuizeze stocurile de produse importate din Ucraina. Panicați de războiul izbucnit în țara vecină și de eventuală lipsă de produse, moldovenii s-au grăbit să se aprovizioneze cu produse alimentare. 

„Au dispărut de pe rafturile magazinelor produsele din Ucraina. Acum importul este sistat, nu mai există aceleași volume și oamenii se panichează. Cetățeanul trebuie să fie precaut. Ne așteptăm la creșteri de prețuri și oamenii trebuie să-ți facă provizii, care pot fi păstrate pe o perioadă lungă de timp. Este un comportament rațional pentru că noi nu știm cum va arată viitorul”, susține Viorel Gârbu.

Chivriga, însă, spune că decizia de a face provizii este una irațională, iar atunci când stocurile de produse ucraineşti se vor epuiza, acestea vor fi înlocuite cu produse autohtone sau cu produse importate din ţările europene 

„Eu nu văd nicio problemă. Oamenii sunt tentați să facă niște procurări pe care eu nu le consider raționale pe fonul panicii. Autoritățile ar trebui să vină cu mai multe demersuri și mai multe informații, ca să arate că situația este instabilă. Aceste produse vor fi aduse în cel mai scurt timp din România, unde pe piață este o situație stabilă, aceleași conserve de pește, laptele, vor veni din altă țară”, a punctat expertul.

De aceeași părere este și experta Marina Soloviova, care vede posibilitatea ca în viitorul apropiat, agenții economici din Ucraina să-și reia activitatea, chiar și în condiții de război.

„Guvernul Ucrainei deja a adoptat un set de măsuri pentru a încuraja întreprinderile ce nu se află în regiuni în care se desfășoară acțiuni militare să reia procesele de producție. Viteza restabilirii activității economice în Ucraina depinde de succesul lor în reorganizarea lanțurilor de transport și aprovizionare”, a punctat marina Soloviova.

AGORA menționează că după ce Ucraina a sistat exporturile la o serie de produse, din motiv că din 24 februarie se află în război, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a solicitat ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, să i-a măsuri pentru a diminua efectul acestei decizii asupra securității alimentare a Republicii Moldova.  

Amintim că la data de 6 martie, Ucraina a suspendat exporturile de carne, zahăr, hrișcă, sare, ovăz și alte produse agricole importante. Astfel s-a introdus cota zero pentru exportul de bovine mari, carnea congelată, produsele și coprodusele din carne, sărate sau în saramură, uscate sau afumate, făina etc.

Potrivit premierului ucrainean, Denis Shmihal, Guvernul a decis să suspende exportul de mărfuri socio-importante și materii prime alimentare în special.

Cât privește costurile produselor petroliere, la 9 martie curent, motorina și benzina au ajuns la prețuri record pentru R. Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a precizat că prețurile la produsele petroliere sunt puternic afectate de situația din Ucraina.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Rusia reia importul de fructe din Republica Moldova și renunță la restricțiile impuse producătorilor

Rusia reia importul de fructe din Republica Moldova și renunță la restricțiile impuse producătorilor

Ministerul Economiei dă asigurări că nu există riscuri pentru economia țării legate de situația din Ucraina

Ministerul Economiei dă asigurări că nu există riscuri pentru economia țării legate de situația din Ucraina

Carne, pește, ouă sau cartofi. A fost extinsă lista produselor pentru care se impune limita adaosului comercial

Carne, pește, ouă sau cartofi. A fost extinsă lista produselor pentru care se impune limita adaosului comercial

Advertoriale
 Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Republica Moldova este din nou parte a Asociației Mondiale a Drumurilor
 • 3
  Amnesty International face un pas înapoi: Își cere scuze pentru „suferința și furia” provocate de raportul în care a acuzat Kievul că ar pune în pericol civilii
 • 4
  Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.