Anul trecut, în luna septembrie, aceeași instituție a stabilit termenul de 1 noiembrie 2014, ca dată limită la care Guvernul Rus să prezinte toate informațiile privind acțiunile de executare a deciziei Curții de la Strasbourg.
Federația Rusă rămâne în continuare responsabilă de asigurarea funcționării școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, iar până la 28 august 2015 trebuie să prezinte dovezi ale achitării despăgubirilor. Suma totală a despăgubirilor cu titlu de prejudicii morale este de 1,2 milioane de euro.
Comitetul de Miniștri a solicitat secretariatului să pregătească un text de rezoluție interimară pe marginea acestui caz, dacă aceste condiții nu vor fi îndeplinite.
În opinia Directorului Programului Drepturile Omului, Alexandru Postica, administrația secesionistă având acceptul tacit al autorităților ruse, desfășoară o campanie acerbă de denigrare a instituțiilor de învățământ. Scopul acestor acțiuni este determinarea părinților să nu înscrie copiii la aceste instituții. Plus la aceasta sunt create obstacole esențiale în a dota din punct de vedere tehnic aceste instituții.
Prin Hotărârea CEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 - Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date. În rest, Curtea a considerat că nu este cazul să se expună asupra altor încălcări invocate în aceste dosare.Curtea a acordat cu titlu de prejudicii morale reclamanţilor 1,2 milioane de euro.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.