Avertismentul fostului ministru al Finanțelor: Mai avem 7 săptămâni!

Avertismentul fostului ministru al Finanțelor: Mai avem 7 săptămâni!

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, explică într-o postare pe blog-ul său, că autoritățile au la dispoziție maxim 6-8 săptămâni pentru a evita un colaps intern. Potrivit lui Negruța, în acest moment, Republica Moldova, are un risc major referitor la onorarea plăţilor interne, însă riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici.

Explicația fostului ministru al Finanțelor a fost făcută în contextul în care, ultima perioadă, se vorbește intens că Republica Moldova ar putea intra în incapacitate de plată.

Risc minor pentru plăţile externe

„Republica Moldova are un risc de la minor spre mediu de a intra în incapacitate pe plăţile externe. Chiar dacă Republica Moldova are nevoie vitală de un program cu FMI pentru politici economice şi financiare coerente, pentru foaie de parcurs în rezolvarea problemelor din sectorul bancar, pentru ancorarea Republica Moldova în agenda de reforme pentru următorii 3 ani. Totuşi, cei care cunosc construcţia legală a domeniului finanţelor publice vor confirma:riscurile de neplăţi pe obligaţiuni externe sunt relativ mici. Cel puţin, deocamdată”, susține Veaceslav Negruța.

Risc major la onorarea plăților interne

„Republica Moldova, însă, are un risc sporit şi major referitor la onorarea plăţilor interne în 2015 şi în următorii ani. Asta se datorează aventurismului politic din ultima perioadă în aprobarea de bugete dezechilibrate, umflate şi exagerate cu promisiuni şi obligaţiuni, deseori fără acoperire financiară reală, precum şi problemelor legate de aşteptările exagerate de la reformele, care nici măcar n-au început, sau alocarea ineficientă a resurselor bugetare limitate. Deci, să fie clar: nu avem risc mare de default pe extern, dar există riscuri mari de neplăţi pe angajamente interne”, a scris fostul ministru.

Ce trebuie de făcut

Potrivit fostului ministru, autoritățile ar trebui urgent să întocmească un plan anti- criză, relansarea invitaţiei pentru FMI, rectificarea bugetului de stat 2015, dar inventarierea şi amânarea activării garanţiei eliberate de Guvern.

Semnal de la șeful AIRM: Nu se fac plăți de la stat de 2 luni de zile

„Timp este foarte puţin. Sunt 6-8 săptămâni maxim pentru a evita, prin acţiuni coordonate şi energice, un colaps definitiv pe plăţile interne. Deputaţii nu trebuie să plece în vacanţă până nu rectifică bugetul. Cu toate riscurile şi costurile politice: blocarea unor cheltuieli şi reducerea drastică a promisiunilor incluse în buget sunt inevitabile”, mai scrie Veaceslav Negruța.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.