„Avem o parte din rezervele noastre de aur și de schimb valutar în moneda chineză, în yuani. Și vedem ce presiune exercită țările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerțul reciproc cu Rusia. Desigur, există presiune pentru limitarea accesului la aceste rezerve. Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu numai să o menținem, ci și să o creștem într-un mediu în care piețele occidentale se închid”, a spus ministrul de Finanțe Anton Siluanov.
Țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent asupra sistemului financiar și corporativ al Rusiei de când a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Comentariile lui Siluanov într-un interviu TV au marcat cea mai clară declarație de până acum din partea Moscovei că va căuta ajutor din partea Chinei pentru a amortiza impactul.
Cele două țări și-au întărit cooperarea în ultima vreme, deoarece ambele au fost supuse unei puternice presiuni occidentale asupra drepturilor omului și a unei sume de alte probleme.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing pe 4 februarie și au anunțat un parteneriat strategic, despre care au spus că are ca scop contracararea influenței Statelor Unite, descriind-o drept o prietenie fără limite.
Sancțiunile asupra rezervelor rusești au devenit una dintre cele mai dureroase măsuri pentru economia rusă.
În urmă cu o lună, Siluanov a spus că Rusia va putea rezista sancțiunilor datorită rezervelor abundente și chiar se gândește să ofere euro-obligațiuni investitorilor străini odată ce volatilitatea pieței se va diminua.
Duminică, el a spus că sancțiunile au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută.
Siluanov a mai spus că Rusia își va îndeplini obligațiile datorate de stat și va plăti ruble deținătorilor de datorii până când rezervele de stat vor fi dezghețate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.