De la sancțiuni, la ajutor militar și umanitar: Ajutorul UE pentru Ucraina

De la sancțiuni, la ajutor militar și umanitar: Ajutorul UE pentru Ucraina
Sursa foto: Parlamentul european

Încetarea imediată a focului și atacurilor. Aceasta e principala cerință a Uniunii Europene în contextul declanșării războiului din Ucraina, începând cu dimineața zilei de 24 februarie. UE condamnă acțiunile Rusiei și reconfirmă că va susține Ucraina. În acest scop, au fost aplicate un șir de sancțiuni, atât pentru Federația Rusă, cât și pentru Belarus. Mai  mult de atât, pentru prima dată în istorie, pentru apărarea suveranității unui stat, UE va furniza echipamente letale. Iată șirul de măsuri și ajutor oferit de UE pentru Ucraina.

Cum ajută UE Ucraina?

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, liderii și instituțiile Uniunii Europene au condamnat ferm agresiunea rusă și încălcarea dreptului internațional. Aceștia cer Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să își retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

UE își intensifică sprijinul pentru Ucraina în termeni concreți. Pentru prima dată în istorie, UE va finanța achiziționarea și livrarea de arme și alte echipamente unei țări care este atacată. În același timp, UE consolidează sancțiunile împotriva Kremlinului, precum și a regimului Lukașenko din Belarus.

UE a promis „sancțiuni masive” împotriva Rusiei: pe cine și în ce mod vor afecta?

Sancțiunile împotriva Rusiei sunt cele mai dure din istoria Uniunii Europene și sunt menite să afecteze grav economia rusă și Kremlinul. 

Acționând în strânsă coordonare cu partenerii și aliații săi – NATO, G7, Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia și Australia – UE a convenit până în prezent asupra a cinci pachete de sancțiuni. 

Acționând în strânsă coordonare cu partenerii și aliații săi – NATO, G7, Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia și Australia – UE a convenit până în prezent asupra a cinci pachete de sancțiuni, la 23 februarie, ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a zonelor necontrolate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk, la 24 februarie, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, și, ulterior, la 26 februarie28 februarie și 9 martie.

Ce sancțiuni au fost impuse Belarusului pentru complicitatea regimului Lukașenko la război?

Regimul Lukașenko din Belarus sprijină agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei permițând Rusiei să lanseze rachete balistice de pe teritoriul belarus, permițând transportul de personal militar rusesc și de arme grele, tancuri și transportoare militare, permițând avioanelor militare rusești să survoleze spațiul aerian belarus spre Ucraina, oferind puncte de realimentare și depozitând arme și echipamente militare rusești în Belarus.

Ca răspuns, UE a impus sancțiuni care vizează oficiali din Belarus ce colaborează la aceste atacuri împotriva Ucrainei. Aceste sancțiuni restricționează comerțul într-un șir de sectoare-cheie.

În total, 42 de membri de rang înalt ai personalului militar belarus se confruntă cu măsuri restrictive pentru rolul lor în război. Aceste măsuri includ înghețarea activelor și interdicția de călătorie.

În plus, UE a impus restricții în comerțul cu bunuri utilizate pentru producția sau fabricarea produselor din tutun, a combustibililor, materialelor de construcție, îngrășămintelor etc. Există, de asemenea, restricții privind exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, precum și anumite bunuri și tehnologii avansate din punct de vedere strategic pentru sectorul militar, apărarea și securitatea Belarusului. De asemenea, este interzisă furnizarea de servicii 

legate de bunurile și tehnologiile sancționate.

La 9 martie, UE a introdus interdicții SWIFT împotriva a trei bănci din Belarus – Belagroprombank, Bank Dabrabyt și Banca de Dezvoltare a Republicii Belarus. Acestea au interzis, de asemenea, tranzacțiile cu Banca Centrală a Belarusului legate de gestionarea rezervelor sau a activelor, precum și furnizarea de finanțare publică pentru comerțul cu Belarus și investițiile în Belarus.

UE afirmă că va furniza echipamente militare Ucrainei: ce înseamnă acest lucru în practică?

După cum a spus Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell,  „Un alt tabu a căzut”: pentru prima dată în istoria sa, UE va furniza echipamente letale unei țări terțe.

În urma unei solicitări din partea Ucrainei, la 27 februarie, UE a convenit să mobilizeze resursele Fondului European pentru Pace. Acestea vor fi folosite în vederea finanțării furnizării de materiale letale și neletale pentru armata ucraineană. Acest lucru va ajuta forțele armate ucrainene să apere integritatea teritorială și suveranitatea țării și să apere populația civilă de agresiunea militară în curs. 

Forțele armate ucrainene vor primi echipamente și provizii în valoare totală de 500 de milioane de euro. Dintre acestea, 450 de milioane de euro – pentru a furniza armatei ucrainene arme letale și alte 50 de milioane de euro pentru combustibil și echipamente de protecție. 

Cât ajutor umanitar va aloca UE pentru populație?

UE va dubla jumătatea de miliard de euro destinată echipamentelor militare cu cel puțin 500 de milioane de euro de la bugetul UE pentru a face față consecințelor umanitare ale războiului, atât în țară, cât și pentru refugiați, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European la 1 martie.

În plus, în urma unui apel ONU pentru asistență urgentă, Comisia Europeană a anunțat alocarea unei sume suplimentare de 90 de milioane de euro pentru programele de asistență de urgență.

 Aceste fonduri vor sprijini populația civilă afectată de războiul din Ucraina. Finanțarea va contribui la asigurarea refugiaților pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova cu hrană, apă, îngrijire medicală și cazare.

Comisia coordonează, de asemenea, furnizarea de asistență materială Ucrainei prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.  În prezent 26 de state membre  s-au oferit să livreze 8 milioane de articole medicale esențiale și sprijin pentru protecția civilă. Alte tipuri de sprijin care includ truse de ajutor medical, medicamente, saci de dormit, generatoare, ambulanțe, corturi, pături și o bucătărie de campanie  sunt de asemenea donate pentru a-i ajuta pe refugiați.

Republica Moldova a activat, de asemenea, mecanismul de sprijinire a ucrainenilor care sosesc în țară. Austria, Franța și Țările de Jos au oferit deja sprijin de urgență, cum ar fi articole de adăpost și asistență medicală pentru Republica Moldova. Pe data de 3 martie UE a anunțat sprijin imediat în valoare de 15 milioane de euro pentru Republica Moldova și adițional 5 milioane de euro în formă de ajutor de protecție civilă.

Cum îi ajută UE pe refugiații ucraineni?

Agenția ONU pentru Refugiați spune că un milion de refugiați au fugit din Ucraina în doar o săptămână de la începutul războiului.

La 4 martie, Consiliul Uniunii Europene a decis în unanimitate activarea Directivei privind Protecția Temporară pentru a oferi asistență rapidă și eficientă persoanelor care fug de războiul din Ucraina. 

Aceasta înseamnă că celor care fug de război li se va acorda protecție temporară pe teritoriul Uniunii Europene: drepturi de ședere, drept de acces pe piața muncii, acces la locuințe, asistență socială, asistență medicală sau de altă natură și mijloace de subzistență.

Odată adoptată, protecția temporară a intrat imediat în vigoare și va fi valabilă timp de un an. Aceasta poate dura până la trei ani – cu excepția cazului în care situația din Ucraina se îmbunătățește suficient de mult pentru ca oamenii să se întoarcă acasă. 

Cetățenii din afara Ucrainei și apatrizii cu reședința legală în Ucraina care nu se pot întoarce în țara sau regiunea lor de origine, cum ar fi solicitanții de azil sau beneficiarii de protecție internațională și membrii familiilor acestora, vor beneficia, de asemenea, de protecție în UE. Alții care se află în mod legal în Ucraina pentru o perioadă scurtă de timp și care sunt capabili să se întoarcă în siguranță în țara lor de origine vor avea acces în UE pentru a tranzita înainte de a se întoarce în țara lor de origine.

UE a dispus, de asemenea, simplificarea controalelor la frontieră pentru cei care fug de război, flexibilitate în ceea ce privește condițiile de intrare, deschiderea unor puncte temporare de trecere a frontierei, acces ușor pentru serviciile de salvare, asistență umanitară și facilități pentru refugiații care aduc obiecte personale și animale de companie.

O pagină web dedicată a UE oferă informații pentru refugiații care părăsesc Ucraina, cu informații complete despre drepturile lor în UE, sfaturi practice și linkuri către sprijinul disponibil în fiecare stat membru. Informații pentru persoanele care fug de războiul din Ucraina

Face UE ceva pentru a asigura aprovizionarea cu energie a Ucrainei?

Pentru data de 24 februarie, ziua invaziei rusești, în Ucraina era programată efectuarea unui test în modul de izolare. Acesta a fost primul pas către punerea în aplicare a planului – conectarea sistemul energetic al Ucrainei la UE. Astfel, în mod planificat, Ucraina și-a deconectat rețeaua de la sistemul rusesc și a declarat că nu se va reconecta după invazia Rusiei. La 27 februarie, Ucraina a solicitat UE o sincronizare de urgență cu rețeaua europeană. Republica Moldova a venit cu aceeași solicitare și va fi inclusă în legătură. La 28 februarie, Uniunea Europeană a declarat că va lua măsuri pentru a conecta sistemele din Ucraina și Republica Moldova la UE cât mai curând posibil.

De asemenea, UE livrează gaze Ucrainei prin intermediul unei capacități fizice de inversare a fluxului de la Vest la Est. 

„Primele astfel de livrări din Ungaria au avut loc în această iarnă. Capacitatea fizică de inversare a fluxului între Slovacia și Ucraina a fost mărită, iar discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a extinde acest lucru la următoarele sezoane de încălzire”, a declarat Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, la 28 februarie.

De asemenea, Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre o listă de solicitări din partea Ucrainei cu nevoi urgente în sectorul energetic. Lista cuprinde produse precum motorină, benzină, combustibil pentru avioane și generatoare. Sunt deja programate livrări de beton din partea Poloniei, Lituaniei și Cehiei, iar multe alte state membre și-au promis ajutorul.

Ucraina a depus cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană: cum a reacționat UE?

„Nimeni… nu se poate îndoi că un popor care apără cu atâta curaj valorile noastre europene aparține familiei noastre europene”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European la 1 martie. „Dar mai este încă un drum lung de parcurs. Trebuie să punem capăt acestui război. Și ar trebui să discutăm despre următorii pași.”

În rezoluția sa din 1 martie, Parlamentul European a solicitat instituțiilor UE să depună eforturi pentru a acorda țării statutul de candidat la UE. După cum se spune în rezoluție, orice astfel de procedură va trebui să fie în conformitate cu Articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și să se bazeze pe merit. 

Referindu-se la cererea Ucrainei de aderare, Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat:

„Va depinde de noi, europenii, să ne ridicăm la înălțimea acestei sarcini. Și, desigur, știm că acesta este un subiect dificil, deoarece se referă la extindere. Și știm că, în cadrul Uniunii Europene, există opinii divergente și uneori calificate pe această temă.”

Acesta a continuat să explice procedura: „Comisia Europeană va trebui să emită un aviz, pe baza căruia Consiliul va avea, de asemenea, un șir de sarcini de îndeplinit. Va trebui să efectueze o examinare serioasă a cererii simbolice, politice, puternice și – în opinia mea – legitime care a fost exprimată.”

Între timp, Parlamentul European a solicitat UE să continue să depună eforturi în vederea integrării Ucrainei pe piața unică a UE, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere UE-Ucraina existent.

De la semnarea Acordului de Asociere în 2014, Ucraina a demarat un program ambițios de reforme pentru a accelera creșterea economică și a îmbunătăți mijloacele de trai ale cetățenilor săi. În acest interval de timp, UE și instituțiile financiare au mobilizat peste 17 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a sprijini reformele.

La 3 martie, atât Republica Moldova, cât și Georgia au depus, de asemenea, cereri oficiale de aderare la Uniunea Europeană.

Vezi și aceste știri
Discursul lui Volodimir Zelenski în cadrul ședinței Parlamentului European: „Uniunea Europeană va fi mai puternică cu Ucraina”(LIVE)

Discursul lui Volodimir Zelenski în cadrul ședinței Parlamentului European: „Uniunea Europeană va fi mai puternică cu Ucraina”(LIVE)

Liderii UE vor susține aderarea Ucrainei la blocul comunitar, dar nu în procedură de urgență. Comisia Europeană, invitată să se pronunțe și asupra Moldovei și Georgiei

Liderii UE vor susține aderarea Ucrainei la blocul comunitar, dar nu în procedură de urgență. Comisia Europeană, invitată să se pronunțe și asupra Moldovei și Georgiei

97 de europarlamentari cer embargo total pe importurile de gaz și petrol din Federația Rusă spre UE. Unele țări membre se opun (DOC)

97 de europarlamentari cer embargo total pe importurile de gaz și petrol din Federația Rusă spre UE. Unele țări membre se opun (DOC)

Consiliul UE lansează procedura de examinare a cererilor de aderare a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

Consiliul UE lansează procedura de examinare a cererilor de aderare a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

Estonia devine a doua țară UE care închide hotarele pentru cetățenii ruși

Estonia devine a doua țară UE care închide hotarele pentru cetățenii ruși

Seceta a determinat companiile de asigurări să înceapă achitarea despăgubirilor pentru roada compromisă

Seceta a determinat companiile de asigurări să înceapă achitarea despăgubirilor pentru roada compromisă

Advertoriale
Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Farmacia Familiei extinde rețeaua de Hyper Farmacii DITA (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
  1. Cum ajută UE Ucraina?
  2. UE a promis „sancțiuni masive” împotriva Rusiei: pe cine și în ce mod vor afecta?
  3. Ce sancțiuni au fost impuse Belarusului pentru complicitatea regimului Lukașenko la război?
  4. UE afirmă că va furniza echipamente militare Ucrainei: ce înseamnă acest lucru în practică?
  5. Cât ajutor umanitar va aloca UE pentru populație?
  6. Cum îi ajută UE pe refugiații ucraineni?
  7. Face UE ceva pentru a asigura aprovizionarea cu energie a Ucrainei?
  8. Ucraina a depus cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană: cum a reacționat UE?
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.