Confruntările militare din Ucraina au creat panică în rândul moldovenilor, care au luat cu asalt casele de schimb valutar. Economistul Veaceslav Ioniță recomandă cetățenilor noștri să nu se aventureze să procure valută străină, întrucât Banca Național are rezerve suficiente. Potrivit lui, panica moldovenilor a adus schimburilor valutare supraprofit.
„Acum asistăm la finalizarea panicii, leul moldovenesc revine la cursul obișnuit, marja comercială revine și ea în parametrii normali, din acest motiv deja putem face primele calcule; cât ne-a costat această panică. casele de schimb valutar, au profitat din plin de panica noastră și au obținut supraprofituri de minim 30 milioane lei”, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
Economistul sysține că Banca Națională a Moldovei are suficiente rezerve valutare, pentru a interveni în caz de necesitate pe piața valutară, din acest motiv orice panică de pe piața valutară nu are raționament economic.
„În mod obișnuit casele de schimb valutar au o marjă comercială de 9 lei pentru 100 dolari și 11 lei pentru 100 de euro. Altfel spus ei câștigă 9 și 11 lei pentru o tranzacție completă de vânzare cumpărare a 100 de euro sau dolari”, punctează el.
Foto: Veaceslav Ioniță
Potrivit lui, casele de schimb valutar majorează enorm cursul de vânzare a valutei și lasă la un nivel scăzut cursul de cumpărare, cea ce alimentează și mai mult panica.
„Dacă diferența dintre cursul de vânzare și cumpărarea a 100 de euro sau dolari este mai mare de 20 de lei, atunci sigur cineva câștigă pe seama dumneavoastră. Recomandarea mea este să nu vă aventurați în acest caz la procurări de valută. O pauză de două, trei săptămâni va pune toate lucrurile la locul lor”, explică Ioniță.
În a doua săptămână de război, marja comercială la euro a ajuns 89 de lei/100 de euro, cea ce a fost de 8 ori sau cu 78 de lei mai mult decât marja obișnuită. Recordul a fost în primele zile de martie, când marja a depășit o sută de lei pentru 100 de euro.
„În mod obișnuit, săptămânal, moldovenii vând 75 de milioane de dolari sub formă de euro, dolari sau alte valute și procură 30 de milioane de dolari în diverse valute. În perioadă de panică intuim că volumul tranzacțiilor este mult mai mare, dar datele oficiale vor apărea mai târziu”, a conchis expertul economic.
Vezi și aceste știri

O refugiată din Ucraina, jefuită de valută în sumă echivalată cu trei milioane de lei. Cinci persoane din Moldova, reținute (VIDEO)

Vânătoarea de valută: BNM și reprezentanții băncilor comerciale, despre agitația de la ghișeele de schimb valutar
