R. Moldova și Italia aniversează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Guvernul de la Roma oferă susținere Chișinăului în criza refugiaților

R. Moldova și Italia aniversează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Guvernul de la Roma oferă susținere Chișinăului în criza refugiaților

Republica Moldova și Republica Italiană aniversează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. În acest context, la Chișinău a sosit ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale a Italiei, Luigi di Maio, care a anunțat mai multe măsuri de suport pe care guvernul de la Roma urmează să le ofere Republicii Moldova, pentru a asigura gestionarea crizei refugiaților.

În cadrul conferinței de presă, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu a reiterat aniversarea a trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, menționând că „țările noastre au stabilit niște legături foarte strânse, o relație strategică de prietenie, bazată pe respectul comun față de valorile europene”. 

„Acest sprijin și solidaritate desigur are o dimensiune politică, și am semnat aici o declarație comună între guvernele noastre țările noastre care exprimă determinarea e a lucra la activitățile de asistență medicală, psihologică, juridică, oferită refugiaților, o declarație pentru sistemul național de azil și pentru îmbunătățirea capacităților de înregistrate și trecere la frontieră. Apreciem inclusiv în numele refugiaților și ajutorul umanitar de peste 19 tone, oferit de Italia, cu obiecte de primă necesitate, corturi, pături, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, generatoare și alte obiecte necesare, dar trebuie să recunosc, că speranța noastră profundă este că acest război va înceta și nu vom mai avea nevoie de aceste obiecte”, a declarat vicepremierul.

Publicitate

Popescu a menționat că Italia oferă inclusiv sprijin financiar prin Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați și Crucea Roșie, dar și prin Fondul pentru migrație. Aceste finanțări urmează să fie utilizate în calitate de asistență în gestionarea crizei refugiaților.

La rândul său, ministrul italian al afacerilor externe și cooperării internaționale, Luigi di Maio, a confirmat sprijinul anunțat de Italia, menționând că primul stoc de opt tone din ajutorul umanitar anunțat, va ajunge astăzi la Chișinău. Acesta a mulțumit autorităților R. Moldova pentru colaborarea cu Ambasada Italiei de la Chișinău, în ce ține de facilitarea evacuării cetățenilor italieni din Ucraina.

„Italia dorește să ajute Moldova în mod structurat, îmi face plăcere să anunț că prin intermediul Fondului pentru Migrații a Ministerului Afacerilor Externe al Italiei am alocat 10 milioane euro, fonduri ce vor fi axate pe nevoile refugiaților, din Ucraina. Proiectul se concentrează pe consolidarea sistemului de azil din Republica Moldova și îmbunătățirea capacităților de asistență și înregistrare la frontieră… Italia a creat pachete substanțiale, 110 milioane euro pentru bugetul Ucrainei, 25 milioane euro pentru agențiile internaționale ale ONU, din aceste 25 milioane, 10 milioane sunt destinate atenuării impactului regional a fluxului de migranți din țările vecine, inclusiv în Moldova”, a anunțat oficialul italian.

Cei doi miniștri au semnat și o declarație comună.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal