Conjugat la feminin: Liuba Pleșca - PHOENIX-ul de la Sălcuța (VIDEO)

Conjugat la feminin: Liuba Pleșca - PHOENIX-ul de la Sălcuța (VIDEO)

„Nu orice poate fi un șef bun” îmi spuneam în timp ce mă îndreptam spre satul Sălcuța, unde urma să o cunosc pe Liuba Pleșca, managerul Liceului „Meșterul Manole”. La fel ca și dansatorii, constructorii sau pictorii – șefii trebuie să fie făcuți pentru această meserie. Așa cum nu orice om poate obține performanțe la dans, așa cum nu pe oricine îl duce capul să ridice case, exact la fel nu oricine este capabil să gestioneze cu oamenii, să pună pe roate procese și să reușească să țină împreună caractere diferite.

Deși ne-am pornit de la Chișinău devreme, la Sălcuța am ajuns aproape de ora prânzului. Afară era un soare îmbietor, dar cu dinți ascuțiți și zâmbet rece. Liuba Pleșca ne-a întâmpinat pe prag și, ca o mamă, ne-a întrebat dacă nu cumva am înghețat. Apoi ne-a invitat în „fortăreața” pe care a creat-o zidind între pereții din beton multă pasiune, timp personal și dragoste multă. De copii, de sat și de lucrul bine făcut.

Publicitate

Își amintește cu plăcere de timpurile când a pornit la drum și spune că s-a „construit” singură. A trăit vremuri grele și a îndurat lipsuri despre care astăzi vorbește cu tristețe.

Sunt un om cu multe căzături, cu genunchi zdreliți, cu aspirații care au fost dezamăgite. De foarte multe ori a trebuit să mă reconstitui din nou ca pasărea Phoenix. Această pasăre Phoenix este foarte simbolică și pentru neamul nostru și pentru mine.

Liuba Pleșca

Autor:

Iubește limba română și o predă cu patimă elevilor. Nu-i plac deloc jumătățile de măsură și nu acceptă scuze atunci când nu primește rezultate perfecte. Și la școală, și acasă. Este convinsă că doar prin exigențe clare se pot crește generații cu păreri bine formate, cu coloană vertebrală și cu dragoste de țară.

Exigențele mele sunt foarte mari. Orice profesor când scoate un produs și merge în sala de festivități, știe că la Sălcuța, la „Meșterul Manole” nu se mai poate oricum. O activitate finită care să constituie pentru copii o mostră de cultură, o mostră de ținută scenică, de conținut, de inteligență.

Liuba Pleșca

Autor:

Își amintește cu nostalgie de anii de studenție dar și de primele zile în care a preluat conducerea liceului. Ceea ce a reușit să facă din „Meșterul Manole” îi oferă motive de mândrie. Spune că a avut datoria morală de a aduce acest cuib al cunoștințelor la un cu totul alt nivel. Poate de aceea, odată intrând în liceul de la Sălcuța îți vine greu să crezi că te afli într-un sat, departe de capitală.

Atunci când faci ceva, când iei o decizie, când mobilizezi colectivul să te urmeze. Dacă nu ești formator de opinie, nu prea reușești să-ți transpui idealurile în fapt.

Liuba Pleșca

Autor:

Elevii de la Sălcuța au acces nu doar la studii de cea mai înaltă calitate, ci și la condiții bune, capabile să le amplifice dragostea față de școală.

Copiii noștri nu mai acceptă să facă în pripă ceva până nu este șlefuit. Eu când văd acest lucru mă gândesc că asta este competența de bază pe care eu insist să fie cultivată, formată în instituția aceasta. Orice lucru făcut să fie foarte bine făcut.

Liuba Pleșca

Autor:

Chiar și așa, Liuba Pleșca este convinsă că meritele școlii în general și ale ei, în particular, nu ar fi fost posibile fără implicarea colectivului de profesori despre care vorbește cu mândrie. Spune că a închegat o echipă de dascăli cu care simte că poate întoarce munții.

Sunt un dirijor mai degrabă care pune în valoare toate instrumentele din orchestra lui. Și aici pe mine m-a păscut norocul. Am un colectiv de profesori foarte talentați. Am și transpirat un pic până am încropit acest colectiv de profesori, fiindcă am adus profesori și din alte localități pentru a reuși să-i avem pe cei mai buni.

Liuba Pleșca

Autor:

Nu acceptă compromisuri atunci când vine vorba de calitatea muncii pe care o face, de aceea se întâmplă ades să ajungă acasă seara târziu. Chiar și așa, a făcut pace cu lipsa somnului și încearcă să fie o soție și o mamă bună.

Până ajung acasă de acum știu ce am de făcut acasă pentru că doresc să fiu o soție bună, fiindcă am și eu un soț bun care este foarte înțelegător cu toate idealurile astea care mă macină și nu mă lasă să fiu mai mult în familie, ci mai mult în școală.

Liuba Pleșca

Autor:

Liuba Pleșca a știut cum să facă pentru a combina împlinirea de la muncă și cea din viața personală. Are doi copii și recunoaște că i-a educat la fel cum își educă elevii la școală – în stilul lucrului bine făcut.

Filozofia ei de viață este simplă și nu obosește să o împartă și cu alții:

Fără implicarea ta directă nimic nu se poate întâmpla. Se întâmplă minuni atunci când tu deja ai început a construi, a te implica în această minune. Din senin nimic nu apare...

Liuba Pleșca

Autor:

Am plecat de la Sălcuța cu certitudinea că doar omul e cel care sfințește locul. Liuba Pleșca demonstrează cu modestie că acolo unde există dragoste, acolo unde se investește muncă și timp, acolo unde există dorința de mai mult și mai bine – nimic nu este imposibil. Nici chiar imposibilul...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal