Noi decizii CSE: Crește Fondul de intervenție al Guvernului, se transferă bani către Energocom și se permite participarea copiilor refugiați la lecțiile din școlile din Moldova

Noi decizii CSE: Crește Fondul de intervenție al Guvernului, se transferă bani către Energocom și se permite participarea copiilor refugiați la lecțiile din școlile din Moldova

La 15 martie, Comisia Situații Excepționale a aprobat noi decizii. Astfel, Fondul de intervenție a Guvernului va fi mărit cu câteva milioane de lei, copiii refugiați din Ucraina vor putea participa la lecțiile din școlile din Moldova, iar Ministerul Finanțelor transferă subvenții în sumă de 225 milioane lei către S.A. „ENERGOCOM”. 

Prin decizia CSE, Ministerul Finanțelor va suplimenta volumul fondului de intervenție al Guvernului pentru anul 2022 cu suma de 25 de milioane de lei din contul donațiilor umanitare acumulate în contul trezorerial deschis în susținerea poporului ucrainean. Din fondurile respective 21,3 milioane lei vor fi alocate autoritățile publice locale de nivelul II pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Totodată, s-a decis și efectuarea plății de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a subvențiilor în sumă de 225 milioane lei către S.A. „ENERGOCOM”. Sumă va fi destinată compensațiilor pentru diferența de tarif la energie electrică pentru luna martie 2022.

Publicitate

În cadrul aceleiași ședințe s-a luat decizia de a încadra toți copiii din familiile refugiat din Ucraina de statutul de solicitant de azil, în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova. În acest scop Ministerul Educației și Cercetării va elabora și aproba mecanismul de încadrare a copiilor din familiile refugiate. Copiii vor putea frecventa instituția de învățământ în calitate de audient, ceea ce presupune participarea la activitățile educaționale fără obligativitatea școlarizării, cu înregistrare într-un registru provizoriu.

În scopul conjugării eforturilor privind implementarea Planului Operațional ONU pentru Refugiați și prestării serviciilor de asistență refugiaților cu implicarea personalului, încetează prevederile contractului de comodat încheiat între S.A. „Moldexpo” și Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Gestiunea bunurilor prevăzute în contractul de comodat va fi asigurată de către S.A „Moldexpo”, iar instituțiile vizate vor asigura transmiterea către S.A.„Moldexpo” a bunurile imobile și mobile preluate în gestiunea I.M.S.P. Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” conform actelor de primire-predare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal