Ți s-a întâmplat să primești un produs necalitativ sau ți s-a prestat un serviciu necorespunzător? Ai avut situații când ai încercat să-l schimbi sau să rambursezi contravaloarea acestuia? AGORA îți propune un quiz pentru a testa cunoștințele tale despre drepturile noastre și a scăpa de situațiile neplăcute.
Astfel, cumpărătorul are dreptul de a preschimba produsul cu unul similar sau de o calitate mai bună, cu achitarea diferenţei de preţ, dacă nu-l poate utiliza conform destinaţiei. De exemplu, s-a procurat o cămaşă care nu i se potrivește consumatorului după culoarea costumului. În cazul în care produsul nu poate fi schimbat, consumatorul are dreptul să solicite de a i se restitui banii.
Care sunt condițiile de returnare a unui produs?
Consumatorul trebuie să se adreseze în decurs de 14 zile calendaristice din ziua cumpărării, dovadă fiind bonul de casă, pentru a reuși preschimbarea produsului sau solicitarea banilor.
Totodată, produsul trebuie returnat în stare nouă, ceea ce presupune ca acesta: să nu fie purtat, să nu conţină defecte şi lovituri mecanice, iar starea produsului să-i permită vânzătorului o nouă comercializare.
Totuși, există o listă a produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar:
- articole de bijuterii (articole din metale prețioase, pietre scumpe);
- lenjerie intima și lenjerie de pat;
- articole de igienă individuală ( periuțe de dinți, pieptene, pensete, aparate de ras electrice sau manuale);
- articole de parfumerie și cosmetică;
- mărfuri textile (țesături din bumbac, mătase, lână, panglici) etc.
La data de 15 martie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Pentru prima dată această zi a fost marcată în anul 1962, atunci când John Fitzgerald Kennedy, preşedintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susținând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, la informare, dreptul de a fi ascultați ,de a alege produse şi servicii.
Ulterior, Asociaţia Internațională a Consumatorilor a extins cele patru drepturi la opt, adăugând: dreptul la despăgubire şi la educare, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor și nevoilor fundamentale, dreptul de a se asocia în organizații în scopul apărării drepturilor lor.
Autor: Lidia Danila, stagiară