Efectele propagandei rusești în Republica Moldova. Cine și de ce evită să vorbească despre război

Efectele propagandei rusești în Republica Moldova. Cine și de ce evită să vorbească despre război

Așa-zisele „măsuri active” din Rusia sovietică au început încă în anii '20 și au reprezentat, de-a lungul timpului, un război politic care a inclus dezinformarea, sabotajul, destabilizarea și spionajul, atât în Rusia, cât și în afara ei. Experții spun că acest război nu a încetat odată cu destrămarea URSS și că ar continua activ și astăzi. De altfel, despre „coloana a 5-a a Rusiei” s-a vorbit în mai multe țări ale lumii, unde se credea că anumite personaje ar face jocul Kremlinului, desfășurând acțiuni subversive pe bani rusești. Așa se face că propaganda a ajuns departe de granițele Rusiei. Odată cu începerea războiului din Ucraina, unii actori politici, care se declarau anterior în mod public prietenoși Rusiei, au evitat să condamne acțiunile Moscovei. Între timp, unele televiziuni care retransmit posturile rusești ezită să informeze telespectatorii despre bombardamente și consecințele asupra populației ucrainene. Experții consideră că ambele fenomene sunt o formă de manipulare.

Jocuri de cuvinte și conspirații

Potrivit unui sondaj efectuat de Magenta Consulting, 26% din respondenții din Moldova cred că Federația Rusă desfășoară o „operațiune militară” în Ucraina și nu un război. Anume această denumire este cea impusă prin lege în Rusia, unde utilizarea cuvântului „război” în raport cu evenimentele din Ucraina îi poate costa pe cetățeni libertatea. 

Publicitate

Totodată, 20% din respondenții unei cercetări efectuate în Moldova au spus că sunt de partea Rusiei atunci când au fost întrebați despre războiul din Ucraina, iar 25% declarau că susțin modul în care Vladimir Putin gestionează conflictul care a provocat moartea a sute de civili ucraineni.  

Existența persoanelor care susțin acțiunile Rusiei se confirmă și pe rețelele sociale, unde unii moldoveni nu ezită să găsească scuze pentru agresiunea rusească. Multe profile se dovedesc a fi false, răspândind mesaje cu idei asemănătoare. 

Unii internauți moldoveni încearcă să lupte cu acest fenomen. Așa a apărut un grup de Facebook numit peacemaker.md unde membrii pot raporta profilurile false, cele care instigă la ură, îndreptățesc războiul și distribuie fake-uri. Administratorul grupului, caricaturistul Alex Buretz, spune că analizând postările a reușit să identifice patru categorii de internauți care susțin Rusia. 

„Sunt multe profiluri false și reale care erau antivaxeri (n.r. - contra vaccinării) și acum au devenit pro-Putin. O parte sunt profiluri false proaspăt făcute, dar și mai vechi. De obicei folosesc fotografii de domnișoare simpatice. Sursa imaginilor poate fi găsită prin Google Image Search sau Yandex. Un profil, de exemplu,  folosește fotografia unei Miss Russia și a strâns deja 4.000 de prieteni. Sunt și oameni reali, afiliați partidelor pro-ruse, distribuie aceleași falsuri. Unii sunt blocați, dar ei au mai multe profile. Și mai sunt oameni reali care cred în propagandă și distribuie falsuri de bună voie”, a declarat Alex Buretz pentru AGORA. 

Profiluri de acest fel sunt zeci, iar uneori cei care promovează asemenea mesaje o fac din nume reale. Profilurile care instigă la ură sunt raportate de membrii grupului, iar în unele cazuri se reușește ștergerea postărilor sau blocarea utilizatorului. 

Totuși, opiniile agresive de pe rețelele de socializare, plătite sau nu, sunt doar vârful aisbergului.

Există și persoane care promovează știri false sau teorii ale conspirației în raport cu evenimentele din Ucraina. Politicianul Iurie Roșca, de exemplu, a chemat lumea să se roage pentru continuarea războiului. 

 „Rugați-vă nu pentru încetarea războiului, ci pentru continuarea acestui război și pentru victoria Rusiei lui Putin împotriva globalismului satanist”, a declarat într-o înregistrare video Iurie Roșca. 

În urma acestei afirmații, Procuratura a declarat că s-a autosesizat și că va examina situația. 

Poziția evazivă a socialiștilor

Începând cu 24 februarie, președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, e ezitat să condamne agresiunea rusă în Ucraina. Totodată, în mesajele emise pe rețelele sociale acesta evită cuvântul „război”. Tendința s-a observat și în timpul aparițiilor televizate ale politicianului. În unele, acesta sugerează că Moldova trebuie să prietenească cu Rusia și Putin. 

„Acum, lupta, bătălia sau conflictul, sau războiul, cum unii spun, nu este pentru Ucraina. Este bătălia pentru configurația viitoarei ordini a lumii. (...) Cu Rusia, cu Putin trebuie să fim prieteni. Noi trebuie să menținem relații bune cu toți. Această perioadă dificilă va trece, nu trebuie să ardem podurile cu nimeni”, a declarat Igor Dodon la o emisiune de la NTV Moldova. 

La o altă emisiune, de această dată de pe postul de televiziune Prime, Igor Dodon dădea de înțeles că refugiații care încalcă legea în Republica Moldova ar trebui întorși înapoi în țara de origine.

https://agora.md/videoframe/?vid=8687

„Eu nu știu dacă alții ne-ar fi primit pe noi, Doamne ferește să fi avut noi probleme așa. Nu vreau să arunc pietre nimănui, dar noi am dat dovadă de cel mai bun caracter și specific al moldovenilor. Cu aceasta trebuie să ne mândrim. Dar aici sunt câteva elemente: în primul rând, de ce noi nu suntem așa consolidați atunci când este vorba de problemele oamenilor noștri? (...) Încă un element foarte important. Rog și o reacție și mai dură din partea autorităților, nu trebuie să permitem ca după câteva cazuri sau zeci de cazuri de comportare a refugiaților nu tocmai cum trebuie să ne supărăm pe toți. Dar, cu aceștia care se comportă urât, sunt diferite cazuri, eu nu vreau să le spun. Aici autoritățile trebuie să reacționeze foarte dur, să-i prindă și lasă să-i trimită în România, să-i deporteze înapoi în Ucraina”, a spus Igor Dodon. 

În declarațiile Partidului Socialiștilor se poate citi printre rânduri o retorică asemănătoare față de războiul din Ucraina. 

 „Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate graba, emotivitatea și lipsa de perspicacitate cu care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția de condamnare a operațiunii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv amendamentul cu privire la  „agresiunea militară împotriva Republicii Moldova” și  „ocuparea regiunii transnistrene””, se spune într-o declarație oficială a formațiunii. 

Am solicitat clarificări din partea PSRM cu privire la poziția formațiunii față de agresiunea rusă din Ucraina. Mai exact, am emis serviciului de presă al partidului câteva întrebări simple: „De ce PSRM nu numește acțiunile militare din țara vecină drept „război”?” și „Susține PSRM sau nu politica Rusiei în acest conflict?”. Iată ce răspuns am primit:

„PSRM consideră că Republica Moldova este un stat neutru și respectiv trebuie să mențină neutralitatea militară, politică și economică. Așadar, ne reținem de la declarații care ar putea periclita situația geopolitică și pacea în Republica Moldova. Considerăm că Ucraina și Federația Rusă sunt parteneri strategici cu care trebuie să menținem relații prietenești de colaborare”, se spune în răspunsul primit din partea serviciului de presă al PSRM. 

Autor:

Jumătăți de măsură

Unele posturi de televiziune din Republica Moldova, care retransmit emisia televiziunilor rusești, evită să vorbească despre bombardamentele ce au loc în Ucraina.

...

De exemplu pe 9 și 10 martie, atunci când presa națională și internațională relata despre bombardamentul unei maternități din Mariupol, în principalele buletine de știri de la NTV Moldova și Primul în Moldova această informație a lipsit. 

De altfel, pe 9 martie, NTV Moldova a dat o știre despre presupusele laboratoare secrete de pe teritoriul Ucrainei. Pentru conținutul acesteia, postul a fost amendat de către Consiliul Audiovizualului (CA). 

https://agora.md/videoframe/?vid=8688

Potrivit CA, în subiectul intitulat „Ucraina, poligon biologic” postul ar fi citat-o greșit pe secretara generală adjunctă a Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.

„În cadrul acestei declarații Nuland nu a spus că laboratoarele biologice din Ucraina sunt americane, după cum relatează în reportaj NTV Moldova, doar a precizat că Ucraina are facilități de cercetare biologică”, a constatat monitorizarea. Membrii CA au considerat neadecvat și cuvântul „poligon” din titlul știrii, care sugerează un teren special amenajat și destinat antrenamentelor, exercițiilor și putea induce în eroare cetățenii. CA a adăugat că în știre sunt prezentate pozițiile Chinei și Rusiei la subiect, însă lipsește poziția Ucrainei.

Într-un final, postul NTV Moldova a fost amendat cu 25.000 de lei și cu avertizare publică. Reprezentanții NTV Moldova și-au exprimat dezacordul cu unele constatări stabilite în raportul CA, iar în privința subiectului despre laboratoarele biologice au spus că nu au oferit poziția Ucrainei pentru că aceasta nu ar fi existat în acel moment. Membrii CA au menționat însă că s-au uitat la buletinele de știri din următoarele zile de la NTV Moldova și nu au văzut ca postul să prezinte și poziția Ucrainei.

CA a mai constatat că pe postul RTR Moldova, atât în programele informative locale, cât și în programul retransmis Vesti Nedeli, „majoritatea subiectelor cu referire la evenimentele din Ucraina sunt reflectate unilateral, cu acuzații neprobate, amestec dintre fapte și opinii, informațiile fiind prezentate părtinitor”.

Specialiștii de la CA au depistat, de asemenea, că în ediția retransmisă „Vesti Nedeli”, autorul emisiunii a utilizat frecvent sintagma „naziști ucraineni”, iar din afirmațiile lui nu era clar la cine se referă – la un grup politic sau un grup etnic. „Aceasta expresie poate fi tratată ca o încercare de a incita la ură”, potrivit raportului de monitorizare.

Astfel, CA a sancționat cu 10.000 de lei RTR Moldova. Cu aceeași sumă postul a fost amendat pentru neprezentarea înregistrărilor video.

Întâmplător sau nu, despre bombardamentele din Mariupol nu s-a vorbit pe 9 și 10 martie nici în buletinele de știri din stânga Nistrului. De la începutul războiului, acestea se referă, în general, la situația refugiaților, însă evită să prezinte informații despre distrugerile masive care au loc în Ucraina. 

Experții spun că neprezentarea subiectelor de interes public este o formă de manipulare. 

Citește și: Propaganda rusească și fake-urile, cu rădăcini adânci la Comrat: Putin - eliberator, Zelenski - clovn (VIDEO)

„Este vorba de manipulare pentru că nu este prezentat corect și obiectiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Din altă parte, aceleași televiziuni continuă să retransmită alt conținut rusesc, în parte cu elemente de manipulare și acesta, inclusiv filme artistice care glorifică armata rusă și așa mai departe”, a declarat pentru AGORA Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API).

Cauze și efecte

Experții cred că autoritățile ar trebui să ia măsuri atunci când vine vorba despre diseminarea anumitor informații care au drept scop manipularea opiniei publice și divizarea societății. 

„Noi eram conștienți de faptul că sunt partide pro-ruse, dar există și diverși activiști pe diverse fronturi, ca să zic așa, în diferite domenii, care transmit mesaje de suport pentru Rusia și de denigrare a Ucrainei în acest război. Asta demonstrează că agentura Rusiei în Republica Moldova este destul de ramificată și așteaptă tot felul de crize pentru a interveni și a semăna cât mai multă discordie și confuzie în rândul cetățenilor moldoveni. Am văzut anumite acțiuni ale Procuraturii Generale și ale Serviciului de Informații și Securitate. Din punctul meu de vedere, insuficiente și destul de timide. Sper să existe acțiuni mai pro-active de acum încolo”, a declarat pentru AGORA Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente.

Până în prezent, acțiunile Serviciului de Informații și Securitate s-au limitat la blocarea mai multor site-uri ce promovau știri false sau care instigau la ură. 

„Pericolul constă în faptul că în societatea moldovenească se vor consolida tot mai mult curentul de opinie care spune că noi trebuie să stăm deoparte, noi nu trebuie să ne implicăm în general în război, că acestea sunt reglările de conturi dintre ruși și ucraineni. Nu, este o teză falsă, iar unii politicieni și activiști, lideri de opinie încearcă să transmită această convingere că noi suntem stat neutru. Neutralitatea nu înseamnă să nu fii împotriva războiului, să nu protestezi împotriva unei agresiuni militare, în cazul dat a Rusiei împotriva Ucrainei. Încercarea de a-i menține pe moldoveni departe, ca să nu fie parte activă în sensul anti-război în această agresiune este cel mai mare pericol care se poate întâmpla acuma. Toată societatea din toate țările lumii trebuie să protesteze împotriva războiului. Sigur, fără excese, fără violență, fără mesaje rusofobice, mesaje doar împotriva celor care au pornit acest război”, spune Petru Macovei. 

...

Potrivit acestuia, oamenii indiferenți sunt cei mai periculoși, în special atunci când vine vorba despre război.

„Rușii au fost indiferenți, cetățenii ruși de 20 și ceva de ani, de când Rusia a fost acaparată de dictatorul Putin și impus un regim absolut antidemocratic și fără libertatea presei, libertate de gândire, libertatea întrunirilor. Rușii au tolerat, pentru că au stat deoparte. Și acum, rușilor tot li se inoculează același lucru. „Stăm deoparte, nu avem treabă cu războiul. Voi sunteți actori, pedagogi, cântăreți, nu trebuie să vă implicați în politică.” Nu, asta nu este politică, asta este război. Oamenii mori cu sutele, cu miile, inclusiv femei și copii nevinovați, și trebuie să acționăm într-un fel sau altul, iar încercarea de a ne ține departe, să nu luăm nicio atitudine, este cel mai periculos lucru, pentru că asta cumva tot spală creierii oamenilor”, explică directorul API.  

În opinia acestuia, scopul Rusiei în Republica Moldova este să mențină simpatia unei anumite părți a populației față de Federația Rusă, utilizând toate instrumentele pe care le are la îndemână.  

„Încercarea de a influența oamenii prin chestii care țin de nostalgie, de emoții, ele tot lucrează în favoarea Rusiei, or mesajul principal al lui Putin e că el își dorește refacerea URSS cu tot tacâmul nostalgic pe care îl văd unii oameni în toată povestea asta. Acesta tot este unul din scopurile coloanei a 5-a în Republica Moldova, să mențină curentul de simpatie, sau cel puțin de neutralitate în acest conflict concret, acesta este primul scop. Al doilea, eventual, dacă se întâmplă ceva în relația ruso-moldovenească, Doamne ferește se începe un război, atunci să existe o masă de oameni care, vorba aia, să vină cu cheile pe tavă”.

Cum ne influențează propaganda 

Un studiu publicat în Psychological Science a evidențiat faptul că expunerea la propagandă poate induce amintiri false. 

Capacitatea știrilor false sau manipulatorii de a ne capta atenția și apoi de a ne deturna circuitele de învățare și memorie explică în mare măsură succesul lor. Studiile privind rețelele online arată că un text se răspândește mai virulent atunci când conține un grad ridicat de „emoție morală”, care determină o mare parte din ceea ce facem. Potrivit cercetătorilor, în procesul de luare a unei hotărâri, oamenii consultă un așa-zis catalog emoțional care conține toate etichetele pozitive și negative asociate în mod conștient sau inconștient cu un anumit context.

Astfel, ne bazăm pe capacitatea noastră de a plasa informațiile într-un cadru care combină faptele cu sentimentele. Emoțiile noastre pozitive sau negative față de oameni, lucruri și idei apar mult mai rapid decât gândurile, spun experții. 

Deoarece multe forme de propagandă se bazează pe frică pentru a funcționa, specialiștii recomandă punerea la îndoială a propriilor îngrijorări. Totodată,  întrucât progresele din domeniul tehnologiei au făcut posibilă falsificarea înregistrărilor audio, a fotografiilor și înregistrărilor video, un exercițiu eficient este verificarea surselor și analizarea aceleiași informații din diferite surse și perspective. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal