Manifestul comunității TEKWILL: „Tech will go on!”

Manifestul comunității TEKWILL: „Tech will go on!”
Tekwill

De la crearea lor, tehnologiile au fost cele care ne-au îmbunătățit calitatea muncii, au ajutat ca oamenii să progreseze social și economic, au încurajat la solidaritate și au susținut demersul de a crea o lume durabilă. Aproape toate aspectele vieții au la bază știința și  tehnologia – de la salvarea de vieți omenești și îmbunătățirea siguranței publice până la prevenirea dezastrelor și dezvoltarea industriei alimentare. Indiferent de circumstanțe și modul în care vedem viitorul astăzi, tehnologiile continuă să ne sprijine pentru a schimba cursul istoriei și a modela ziua de mâine. De aceea , comunitatea TEKWILL, are motive întemeiate să spună: „Tech will go on!”

Tehnologiile conectează comunitățile la progresul economic

Încă acum cinci ani compania Tekwill și-a propus să conecteze comunitățile pentru crearea unui climat de inovare, care să ofere condițiile propice pentru ca împreună să accelerăm progresul economic al țării noastre. Astfel toți – antreprenori, companii private, organizații guvernamentale, instituții academice, parteneri și donatori internaționali – și-au unit eforturile pentru a dezvolta Centrul de Excelență în IT „Tekwill” din Chișinău. Programele, evenimentele și serviciile  centrului au determinat 1 din 10 locuitori ai capitalei să-i treacă pragul, pentru a se conecta la tehnologii sau inovații, iar 1 din 7 companii IT au susținut în calitate de parteneri demersul companiei sau au beneficiat de programele propuse. Pentru a extinde posibilitățile de utilizare a tehnologiilor în toată țara, au fost create centre de excelență în IT „Tekwill” la Bălți și Comrat. Până la deschiderea lor, sunt implementate programe pentru susținerea educației tech, dezvoltarea forței de muncă și a antreprenoriatului, iar comunitățile de elevi, profesori, specialiști și liberi profesioniști beneficiază de know-how-ul necesar pentru crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării economice. Aproximativ, 800 de mii de locuitori ai țării au beneficiat de sprijin, direct sau prin intermediul partenerilor noștri. Iar împreună au fost atrase fonduri de cca 20 de milioane de dolari SUA.

Tehnologiile intervin cu soluții în situațiile excepționale

Cu ajutorul tehnologiilor informaționale compania a reușit să reacționăm prompt la provocările lansate de situațiile excepționale. Tehnologiile informaționale au devenit un catalizator important al stabilizării pe durata crizei generate de pandemia de COVID-19, iar susținerea digitalizării afacerilor a fost una dintre soluțiile care au ajutat IMM-urile, afectate negativ proporție de 88%, să-și continue activitatea. Mii de antreprenori, oameni de afaceri și cetățeni de rând au beneficiat de programele noastre, lansate pentru a sprijini sectoarele tradiționale ale economiei – „Startup Moldova Digital Upgrade”, „Startup Moldova Digital Impact”, „Inițiative private pentru crearea și promovarea soluțiilor digitale și a comerțului online”, „Startup Academy” pentru IMM-uri, dar și inițiative regionale de susținere a inovației și digitalizării.

Comunitatea Tekwill s-a mobilizat și pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina – o altă situație de criză, în care tehnologiile au demonstrat că pot face diferența. În semn de solidaritate cu cei care au fugit din calea războiului și au ajuns în țara noastră, sunt desfășurate o serie de acțiuni de susținere a copiilor și adulților refugiați, la Chișinău și Bălți: spații și echipamente necesare pentru a munci la distanță și a-și păstra sursele de venit, acces la programe educaționale online și traininguri pentru copii, astfel încât elevii să continue să învețe, acces la internet și dispozitive pentru a comunica cu cei apropiați etc.

Tehnologiile amplifică vocea femeilor

Femeile sunt o resursă importantă, care de-a lungul timpului și-a pus amprenta pe dezvoltarea științei, economiei și a societății. Fiecare al doilea rezident al țării noastre antrenat în activități de antreprenoriat este o femeie, iar un grup cu o pondere atât de mare în economie poate influența considerabil dezvoltarea țării în toate domeniile. Mai multe proiecte dezvoltate de TEKWILL au produs un impact major asupra eliminării barierelor care împiedică abilitarea economică a femeilor, prin: inițiative de orientare în cariera IT,  traininguri și instruiri IT, platforme de networking, programe de mentorat, creștere și afirmare profesională în sfera tehnologiilor etc. Astfel, peste 47,4% dintre beneficiarele programelor Tekwill sunt femei. 

Educația TIC pregătește profesioniști pentru necesitățile reale

Investițiile majore pentru formarea și dezvoltarea forței de muncă în IT sunt esențiale pentru creșterea competitivității economice, a productivității și a capacității de a înregistra progrese a unei țări. În acest scop, TEKWILL a dezvoltat mai multe inițiative educaționale pentru elevi, studenți, profesori, profesioniști IT sau tineri care-și doresc să schimbe domeniul de activitate. Proiectul a oferit programe de educație la standarde internaționale pentru 100.681 beneficiari care au participat la 2.226.936 ore de instruire, prin intermediul mai multor inițiative precum: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Burse în IT etc. Iar până în anul 2024, 97% din școlile din Moldova vor fi conectate la profesiile viitorului, misiune asumată prin intermediul proiectului „Tekwill în fiecare școală”. Astfel, educația în TIC, sector care generează în jur de 7% din PIB-ul țării, poate face din Moldova o țară atractivă pentru investiții și mai adaptabilă la cerințele de pe piața muncii de mâine.

Antreprenoriatul tehnologic oferă soluții pentru problemele locale și globale

Antreprenoriatul tech este unul dintre segmentele cu cel mai mare potențial de inovare, dar și capacitate de a identifica rapid soluții la problemele comunitare. Iată de ce Tekwill s-a angajat în promovarea utilizării și aplicării tehnologiilor trans-industriale bazate pe potențialul și domeniile strategice ale Moldovei, precum FinTech, AgTech, PowerTech și HealthTech. Ca urmare a colaborărilor strânse cu mediul de afaceri, dar și cu universitățile din Moldova, în instituții au fost create mai multe laboratoare dedicate – platforme unde studenții cu spirit antreprenorial să genereze, să testeze ideile de afaceri și să le implementeze în viața de zi cu zi. Pe fiecare domeniu strategic, sunt dezvoltate programe pentru creșterea capacităților profesionale, stimularea cooperării în cadrul comunității de afaceri, încurajarea și atragerea investițiilor, fie că vorbim de hackatoane, acceleratoare sau „Demo Days”. Soluțiile create de antreprenori au vizat aspecte precum eficiența energetică, accesul sporit la soluții de finanțare, servicii publice îmbunătățite etc. Până în prezent, peste 47 de mii de tineri din Moldova au beneficiat de programele de antrepenoriat, iar 1421 de echipe sau startup-uri s-au bucurat de asistență și educație în domeniu, prin intermediul a 735 de inițiative dezvoltate de TEKWILL.

Contextul actual impune necesitatea creării unui climat în care să rămânem conectați la tehnologii, pentru binele tuturor – societate, companii private, sectorul public, ONG-uri etc. În această misiune eforturile fiecăruia vor conta, iar tehnologia va putea contribui la pacea regională, la siguranța socială și la speranța și încrederea în ziua de mâine.

Tehnologiile sunt viitorul oamenilor, iar noi suntem viitorul tehnologiilor! De aceea „Tech will go on!” 

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Comunitatea Tekwill se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina

Comunitatea Tekwill se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina

TEKWILL – un succes național în domeniul TIC, susținut de partenerii internaționali de dezvoltare (FOTO)

TEKWILL – un succes național în domeniul TIC, susținut de partenerii internaționali de dezvoltare (FOTO)

TEKWILL - cartea de vizita a sectorului TIC din Moldova. Oficiali de rang înalt din Germania au vizitat hubul inovațional

TEKWILL - cartea de vizita a sectorului TIC din Moldova. Oficiali de rang înalt din Germania au vizitat hubul inovațional

Oferă-i copilului tău o vară „tehnologică” la taberele Tekwill Academy Kids!

Oferă-i copilului tău o vară „tehnologică” la taberele Tekwill Academy Kids!

Tekwill în fiecare școală: profesoara de engleză care a dezvoltat siteul școlii și elevii care au creat macheta unui manual (FOTO)

Tekwill în fiecare școală: profesoara de engleză care a dezvoltat siteul școlii și elevii care au creat macheta unui manual (FOTO)

Ambasadoarea Suediei în RM, Anna Lyberg: „Tekwill este o călătorie plină de satisfacții și inspirație. Sunt încântată să fac parte din această călătorie” (INTERVIU)

Ambasadoarea Suediei în RM, Anna Lyberg: „Tekwill este o călătorie plină de satisfacții și inspirație. Sunt încântată să fac parte din această călătorie” (INTERVIU)

Advertoriale
Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Prim-ministra Finlandei, surprinsă dansând „exuberant” la o petrecere privată. Reacția Sannei Marin: Am făcut lucruri legale
 • 2
  Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil al lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei
 • 3
  Moscova amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala atomică din Energodar. Moldova figurează pe harta prezentată de ruși (FOTO/VIDEO)
 • 4
  Exporturile de gaze rusești destinate României, sistate brusc. Gazprom continuă livrările în restul Europei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.