Recunoașterea regiunii transnistrene drept teritoriu ocupat de Federația Rusă: Decizia APCE, comentată de politicieni și experți

Recunoașterea regiunii transnistrene drept teritoriu ocupat de Federația Rusă: Decizia APCE, comentată de politicieni și experți

Votarea în unanimitate de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a amendamentului ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă a trezit reacții rezervate sau chiar critice la Chișinău. Asta, deși nu este prima recunoaștere a acestui fapt de către un organism internațional, în timp ce amendamentul propriu-zis nu produce efecte juridice.

O primă reacție a venit de la vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, membru al delegației Parlamentului R. Moldova la APCE. Acesta a declarat că „(....) am susținut din nou prietenii noștri ucraineni în cadrul APCE”, menționând că rezoluția a fost adoptată cu 216 voturi pentru. Oficialul a făcut și o precizare legată de amendamentul ce recunoaște regiunea din stânga Nistrului drept teritoriu ocupat.

„În contextul reglementării transnistrene, rămânem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decât cea diplomatică”, a scris Popșoi pe pagina sa de Facebook.

Autor:

Socialiștii critică decizia

O reacție mai dură a venit din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care prin vocea secretarului executiv al formațiunii, Vlad Batrîncea, a precizat că amendamentul nu a fost propus de delegația R. Moldova, afirmând că totul s-ar fi făcut „fără a se ține cont de opinia conducerii R. Moldova și chiar fără participarea delegației moldovenești la APCE”. De altfel, delegația R.Moldova a fost divizată în ce privește votul, trei deputați abținându-se, fiind vorba de Vlad Batrîncea (PSRM) și Adela Răileanu (PSRM) în timp ce Mihai Popșoi (PAS), Natalia Davidovici (PAS) și Ion Groza (PAS) au votat pentru.

„Vicepreședintele Parlamentului a amintit că autoritățile și opoziția țării au ajuns la un consens în ce privește necesitatea de a menține statutul de neutralitate al Republicii Moldova, dar “opinia” APCE subminează eforturile noastre comune și reprezintă o încercare periculoasă de a implica Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina”, se arată în comunicatul formațiunii.

Autor:

PSRM pune la îndoială reprezentativitatea procedurii, din moment ce au votat mai puțin de jumătate din cei 450 de delegați ai APCE, iar amendamentul elaborat de către delegația României „a fost înaintat în grabă și nu a fost propus spre examinare plenului APCE”. Formațiunea a declarat că va contesta decizia

Decizie fără efecte juridice

AGORA a discutat cu juristul Nicolae Eșanu despre posibilul impact al votării de către APCE a amendamentului respectiv. Potrivit acestuia, documentul adoptat nu va produce efecte juridice, întrucât este un document politic care constată agresiunea militară.

„Nu s-a întâmplat absolut nimic, documentul respectiv este un document politic, care are ca scop constatarea agresiunii militare împotriva R. Moldova și ocuparea teritoriului din stânga Nistrului. (...) Noi avem demult o hotărâre a CtEDO, care produce efecte juridice și în care Curtea a statuat de mai multe ori că teritoriul transnistrean se află sub controlul efectiv al Federației Ruse, avem un document care juridic stabilește că Rusia controlează efectiv teritoriul regiunii transnistrene, ”, a declarat Eșanu.

Autor:

Eșanu a precizat că deși acest document nu va produce efecte juridice, este totuși unul foarte important din punct de vedere politic.

„El cu certitudine o să fie folosit de diferite organe, dar el o să fie folosit doar ca argument politic (...). Din punct de vedere juridic, nu se poate spune că acest document va putea genera anumite efecte juridice. Este un document foarte important din punct de vedere politic. El cu certitudine va putea fi folosit și de către CtEDO”, a precizat juristul.

Guvernarea, rezervată în declarații

Impactul deciziei APCE asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean ar fi unul minor, din moment ce aceasta nu este obligatorie și nici nu produce consecințe juridice. O spune și vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

„Decizia de ieri a APCE are, fără îndoială, o valoare morală și politică însemnată, venind în susținerea unei constatări făcute de Curtea Constituțională a RM încă la 2 mai 2017. De altminteri, cu referire la regiunea transnistreană a RM, APCE folosea și mai devreme formula „teritoriu de-facto controlat de Federația Rusă”. Desigur, formula votată ieri are o încărcătură juridică mai grea, dar nu putem spune că adoptarea ei conduce inevitabil la o resetare a procesului de negocieri. Situația din regiune rămâne extrem de volatilă și în acest context Republica Moldova se arată în continuare decisă de a rezolva problema transnistreană doar pe cale pașnică”, a declarat Serebrian pentru AGORA.

Autor:

De cealaltă parte, ministrul de externe Nicu Popescu, a declarat că decizia APCE este „o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei”.

„Din partea executivului R. Moldova, pot să reiterez faptul că R. Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta este singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv al țării noastre”, a precizat Popescu.

Amintim că, la data de 15 martie, APCE a votat un amendament prin care recunoaște oficial că „Federația Rusă a ocupat regiunea transnistreană a R. Moldova”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.