„Modelul poate fi doar ucrainean”: Podoleak a răspuns declarațiilor Federației Ruse despre demilitarizarea Ucrainei

„Modelul poate fi doar ucrainean”: Podoleak a răspuns declarațiilor Federației Ruse despre demilitarizarea Ucrainei

Moscova este pregătită să ia în considerare ideea transformării Ucrainei într-un stat demilitarizat cu propria sa armată, după exemplul Suediei sau Austriei, a declarat purtătorul de cuvânt al prezidențial Dmitri Peskov. De cealaltă parte, oficialii ucraineni susțin că modelul poate fi doar „ucrainean” și doar despre „garanții de securitate” verificate legal. 

Ucraina cere o versiune specială a neutralității, cu garanții de securitate verificate legal și fără protocol.

Acest lucru a declarat un membru al delegației ucrainene în negocieri cu Rusia, consilier al șefului Oficiului Prezidențial Mikhailo Podoleak pe canalul său de telegram.

Publicitate

„Cu siguranță, înțelegem încercarea partenerilor noștri de a rămâne partea proactivă în procesul de negociere. De aici și cuvintele despre modelele de neutralitate suedez sau austriac. Dar Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Federația Rusă. Prin urmare, modelul poate fi doar „ucrainean” și doar despre „garanții de securitate” verificate legal. Și nici alte modele sau opțiuni”, a spus Podoleak.

Potrivit acestuia, în primul rând, Ucraina are nevoie de garanții absolute de securitate.

„Eficient, nu protocol sau Budapesta. Și asta înseamnă că părțile semnatare ale garanțiilor nu stau deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum fac astăzi. Dar participă activ de partea Ucrainei în conflict. și să ne asigure oficial furnizarea imediată a cantității necesare de arme.Și în al doilea rând, Ucraina nu mai vrea să depindă de proceduri birocratice care permit sau nu închiderea cerului de la aceleași rachete de croazieră.Avem nevoie de garanții directe și stricte că cerul va fi cu siguranță închis”, a adăugat Podoleak.

El a menționat că Ucraina nu a fost niciodată un stat militar care să atace sau să plănuiască să-și atace vecinii.

„Spre deosebire de tocmai acești vecini. De aceea, astăzi Ucraina dorește să aibă un grup de aliați cu adevărat puternic, cu garanții de securitate clar definite”, a rezumat consilierul șefului Oficiului Prezidențial.

Reprezentantul Federației Ruse la discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinski, a spus că părțile au conturat un compromis pe anumite puncte, scrie Ria.ru.

Potrivit acestuia, Ucraina oferă o versiune austriacă, suedeză a unui stat demilitarizat neutru , dar în același timp un stat cu propria armată și flotă.

„Ucraina oferă o versiune austriacă, suedeză a unui stat neutru demilitarizat, dar în același timp un stat cu propria sa armată și flotă. Avem nevoie de o Ucraina pașnică, liberă, independentă, de o țară neutră, nemembru NATO, de o țară care să fie prietenul nostru, vecinul”, a spus oficialul.

Acest statut presupune neparticiparea țărilor la orice organizații și blocuri militare, dar în același timp păstrarea propriei armate și marine.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a spus că la discuțiile dintre delegația ucraineană și reprezentanții Federației Ruse se aud poziții mai realiste, dar este nevoie de mai mult timp pentru ca deciziile să fie în favoarea Ucrainei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal