Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina (21 internaționale și cinci interstatale), cât și cu România (opt internaționale), au fost și sunt funcționale. În comparație cu primele zile de la instituirea stării de urgență, fluxul actual este în descreștere, însă se menține la un nivel ridicat, fiind deja atestată reîntoarcerea unor cetățeni în Ucraina, informează șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
În prima săptămână a războiului, fluxul de persoane la frontiera de stat cu Ucraina a crescut de 6,5 ori (384.770 de persoane comparativ cu 65.023), iar cel cu România pe sensul de ieșire din RM de trei ori (454.729 de persoane comparativ cu 139.951).
Din numărul total de 351 mii de cetățeni străini intrați pe teritoriul RM din Ucraina, 247mii au traversat teritoriul țării către România, iar aproximativ 104 mii se află în prezent în Republica Moldova.
Din totalul celor intrați în Republicii Moldova (351 mii), 12,5 mii de persoane au părăsit teritoriul național revenind în Ucraina.
În același timp, au fost înregistrate 185 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat, fiind documentate 657 de persoane, majoritatea ucraineni, bărbați cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani. Din totalul de persoane reținute pentru trecere ilegală a frontierei de stat, 397 au solicitat azil în Republica Moldova. În punctele de trecere a frontierei s-au înregistrat circa 2.500 solicitări de azil.
Totodată au fost reținuți 34 de infractori aflați în căutare (IGPF - 7; IGP - 12; Interpol - 15). Au fost constatate cinci cazuri de nedeclarare a mijloacelor bănești/bunuri la trecerea frontierei de stat. Au fost sesizate 16 cazuri de port al armelor de foc, armelor albe și a munițiilor. Au fost înregistrate două cazuri de trafic ilegal de mijloace de transport. A fost înscris un caz de contrabandă cu produse de tutungerie.
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a delegat în misiunea la frontiera Republicii Moldova 18 ofițeri ai Corpului Permanent: în punctele de trecere a frontierei Criva, Otaci, Palanca și Tudora, asigurând un suport informațional și asistența în vederea gestionării eficiente a fluxului de migranți și prevenirii criminalității transfrontaliere.
Persoanele care traversează frontierele de stat în cele mai aglomerate puncte de trecere, efectivul autorităților naționale, reprezentanții mai multor organizații internaționale, au fost și în continuă să fie asigurate cu hrana caldă de trei ori pe zi.
Vezi și aceste știri

Peste 12 mii de persoane au intrat în Moldova în decurs de 12 ore. Frontiera cu România cea mai aglomerată

În timpul nopții, la hotarul R. Moldova s-au înregistrat peste 10.000 de traversări. Frontiera moldo-română, cea mai solicitată
