Relaxarea restricțiilor anti-COVID, pe fundalul descreșterii numărului de infectări. Unele țări au renunțat la toate interdicțiile, altele fac pași mici

Relaxarea restricțiilor anti-COVID, pe fundalul descreșterii numărului de infectări. Unele țări au renunțat la toate interdicțiile, altele fac pași mici

Tot mai multe state au anunțat relaxarea restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19. În timp ce unele au renunțat la toate interdicțiile în contextul în care numărul de cazuri de COVID, scade constant, altele au făcut pași mici pentru a reveni la modul de viață anterior. Printre statele care au renunțat definitiv la măsuri sunt: Danemarca, Norvegia și Marea Britanie. Franța, Suedia, Cehia și România au păstrat câteva dintre deciziile luate în pandemie. 

Republica Moldova

Republica Moldova se numără printre statele în care se înregistrează relaxarea unor restricției COVID-19. Astfel, purtarea măștilor de protecție este obligatorie doar în  transportul public, instituțiile medico-sanitare, centre comerciale și farmacii. În celelalte spații închise, purtarea măștilor rămâne doar o recomandare.

Publicitate

Totodată, a fost exclusă și obligația de a prezenta certificatul COVID-19 în spațiile publice închise. Limitări nu există nici în cazul numărului persoanelor care se află în restaurante, teatre, săli de spectacole, nunți, botezuri, se arată în decizia Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP).     

Vezi și: Decizie CNESP! Fără restricții privind numărul participanților la evenimente private și fără certificat COVID la intrarea în Moldova                                                                                                                                              

Danemarca

Prima țară care a renunțat la toate restricțiile pandemice a fost Danemarca. Autoritățile daneze au ridicat toate măsurile de prevenire a infecției COVID-19, atât cele pe plan intern, cât și restricțiile de intrare în acest stat, scrie Bbc.

Printre cele mai cunoscute interdicții eliminate este purtarea măștilor, iar cluburilor de noapte au fost redeschise. Nici aplicația daneză COVID-19 necesară pentru a intra în locații nu mai este o cerință obligatorie.

Norvegia

De asemenea, Guvernul norvegian a anunțat ridicarea tuturor măsurilor sale anti-COVID, dar rămân în vigoare anumite reglementări pentru zona Arhipelagului Svalbard.

Cei infectați nu mai sunt obligați să se izoleze, iar turiștii pot veni fără test negativ sau vaccin, notează Reuters.

Marea Britanie

Un alt stat care a ridicat toate restricțiile împotriva COVID, inclusiv obligația de izolare pentru cei infectați, este Marea Britanie.

Persoanele care au fost testate pozitiv nu mai sunt forțate să se autoizoleze, ci încurajate să stea acasă timp de cinci zile. De asemenea, purtarea măștii de protecție în transportul public a fost abandonată, scrie Dailymail.

Totuși, Secretarul sănătății, Sajid Javid, a avertizat că virusul „nu s-a terminat”, iar variante noi și provocatoare s-ar putea să apară. 

Franța

Și francezii se bucură de relaxarea măsurilor anti-COVID. Din data de 4 martie, purtarea măștii este obligatorie doar în transportul public și rămâne o recomandare în magazine și la serviciu.

Totodată, în Franța se suspendă obligativitatea pașaportului vaccinal pentru intrarea în locurile publice, printre care: restaurante, teatre, muzee, baruri, transmite France24.

Guvernul din Franța a decis, de asemenea, să deschidă posibilitatea vaccinării cu doza a patra pentru persoanele care au peste 80 de ani și recomandă cu tărie persoanelor care sunt în grupurile de risc  să mențină purtarea măștii în locuri închise și în locurile aglomerate.

România

În România au fost ridicate toate restricțiile. Printre acestea: purtarea măștii, inclusiv în spațiile închise, certificatul verde COVID pentru acces în mall-uri și centre comerciale, în instituții sau la restaurant și formularul PLF la intrarea în țară.

Astfel, cetățenii din această țară nu mai sunt obligați să poarte măștile de protecție nici în spațiile publice și nici în cele interioare. Totuși, utilizarea ei rămâne drept o recomandară din partea specialiștilor.

Autoritățile de peste Prut anunță că vor exista limite privind accesul în diverse spații publice sau comerciale, scrie HotNews.

Suedia

Suedia ridică și ea unele restricții anti-pandemie. Și în această țară purtarea măștii este la discreția cetățenilor, dar se recomandă evitarea aglomerațiilor pentru cei nevaccinați și izolarea în cazul apariției simptomelor de COVID. 

Totodată, în Suedia nu va mai fi necesară prezentarea dovezii vaccinării la intrarea în locurile publice. De asemenea, nici numărul de persoane care se află în locurile publice nu este limitat.

Guvernul suedez mai anunță că la intrarea în țară, prezentarea certificatului verde sau testului COVID negativ nu va mai fi necesară, scrie Thepointsguy.

Cehia

Un alt stat unde prezentarea certificatului de vaccinare nu mai este obligatorie este Cehia. De asemenea, în această țară, masca rămâne obligatorie doar în locurile publice închise, transmite Reuters.

Oficialii se așteaptă la o diminuare a infecțiilor pe măsură ce numărul de spitalizări a rămas constant.

Grecia 

Simultan, mai multe state fac pași mici spre relaxare. Grecia renunță la obligativitatea testării persoanelor vaccinate care intră în țară. Cei care nu au fost imunizați vor fi nevoiți să stea în carantină.

Totuși, restricțiile interne precum obligativitatea certificatului verde pentru acces la restaurante sau muzee rămân valabile, scrie CNN.

Finlanda

În Finlanda s-au ridicat restricțiile cu privire la limitarea numărului participanților la evenimente publice.

De asemenea, finlandezii nu mai sunt nevoiți să poarte mască de protecție, însă autoritățile locale recomandă oamenilor să o poarte măcar în mijloacele de transport public pentru protecția personală, scrie Reuters.

Arabia Saudită

În Arabia Saudită, purtarea măştii nu mai este obligatorie în exterior. Nici distanța socială nu va mai fi necesară în spațiile publice. Totuși, în spațiile închise, cetățenii sunt obligați să poarte masca de protecție, scrie Agerpres.

Regatul saudit, care găzduiește cele două locuri sfinte principale ale islamului, Mecca şi Medina, a eliminat, de asemenea, cerinţa pentru călătorii vaccinaţi de a prezenta un test negativ, precum şi obligaţia de a se izola la sosire.

China

Chiar dacă în multe țări se atestă o descreștere a numerelor de cazuri COVID-19, în China s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectare din ultimii doi ani.

Pentru a face față noului val de infectări, autorităţile au închis şcolile în Shanghai şi au instituit lockdown în mai multe oraşe din Nord-Vestul țării, scrie The Guardian.

În ciuda deciziilor statelor de a relaxa restricțiile anti-COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că nu a venit încă sfârșitul pandemiei și încă este nevoie de precauție.

Totodată, OMS mai declară că este prea devreme pentru a începe eliminarea restricțiilor anti-COVID-19, având în vedere că în majoritatea statelor se înregistrează un număr mare de decese.

Autor: Lidia Danila, stagiară

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal