În R. Moldova, la cea de-a 22-a zi de război, sunt aprobate 102 centre de plasament pentru refugiații din Ucraina. În total, acestea pot adăposti 9.245 de persoane. La 17 martie, în centre sunt cazați 4.270 de refugiați, ceea ce constituie 46% din capacitatea totală, informează Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Din totalul celor 102 centre de plasament de oe teritoriul țării noastre, 49 au fost create de autoritățile publice locale raionale, 16 - de direcțiile de profil ale municipiului Chișinău, 19 - de instituții de învățământ, 10 - de organizații necomerciale, patru - de întreprinderi de stat și alte două - de primării.

Prin dispozițiile CSE, pentru finanțarea Centrelor de plasament au fost alocate cinci milioane de lei Ministerului Muncii și Protecției Sociale (pentru centrele create de organizațiile necomerciale și instituțiile publice) și 21,3 milioane de lei autorităților publice - consiliilor raionale, UTAG și municipiilor Bălți și Chișinău. Iar pentru Centrele autorizate de autoritățile publice locale de nivelul întâi vor fi alocate resurse după prezentarea devizelor de cheltuieli.

Începând cu 27 februarie în Republica Moldova au intrat 147 loturi de ajutoare umanitare, cu o greutate totală de 1.088 tone și în valoare de 103 milioane lei. Trei sferturi din loturi au fost recepționate de societatea civilă și organizațiile internaționale.

Principalele țări donatoare sunt Germania - 331 tone, România - 143 tone, Italia - 105 tone, Elveția - 89 tone și Franța - 81 tone.

În plus, Ministerul Muncii și Protecției Sociale organizează distribuția ajutoarelor umanitare de la Centrul de recepție și triere de la Vatra. Prin urmare, până pe data de 16 martie au fost livrate bunuri către 19 centre de plasament a refugiaților. Detaliile despre produsele intrate, distribuite și disponibile pe stoc sunt actualizate zilnic. Centrele de plasament pot solicita produse prin platforma UAHelp.
Suplimentar, în seara zilei de 16 martie, la depozitul de pe șoseaua Hâncești 61 au ajuns nouă loturi cu o greutate totală de 21,4 tone, donate de diaspora moldovenească pentru susținerea refugiaților. Aceste donații sunt sortate și vor fi distribuite către autoritățile locale și centrele de plasament.
Vezi și aceste știri

Șase lucrători medicali refugiați din Ucraina vor activa în Republica Moldova

Mai multe startup-uri tehnologice din Republica Moldova contribuie la ajutorul refugiaților din Ucraina

Reprezentanții CALM, nemulțumiți: Guvernarea a dat o palmă primarilor care s-au mobilizat pentru a ajuta refugiații

Solicitări de azil simplificate și centre de plasament pentru refugiați. Cele 13 măsuri adoptate pe perioada stării de urgență

28 de consumatori din Chișinău au rămas fără gaze naturale din cauza datoriilor. Luni, lucrările vor continua la alte 40 de adrese
