R. Moldova este în căutarea unei companii internaționale pentru desfășurarea auditului extern privind datoria MoldovaGaz față de Gazprom. Aceasta după ce prima licitație de servicii a eșuat. În noile condiții, Moldova nu se încadrează în termenul stabilit pentru 1 mai, ceea ce poate derula în două scenarii: Gazprom va aproba extinderea termenului pentru audit sau compania va înceta livrarea de Gaze pentru Moldova. În ambele scenarii, autoritățile au pregătite soluții, dă asigurări ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la emisiunea „Cutia Neagră”la TV8.
În condițiile în care prima licitație de servicii pentru auditul datoriei MoldovaGaz s-a soldat fără un câștigător, partea moldovenească planifică să contacteze direct companii mari, internaționale în acest scop.
„Perioada de aplicare la tender a fost exact perioada în care s-a început războiul din Ucraina. Cumva, întreaga regiune este afectată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Cred că sunt mai multe lucri care au influențat companiile mari de audit, internaționale, să vină să facă audit în Moldova. Respectiv, în final a aplicat o singură companie din România care nu s-a calificat. În perioada următoare vom iniția aceste discuții, negocieri directe”, spune Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii susține că în prezent nu se cunosc care ar putea fi consecințele acestei întârzieri în desfășurarea auditului. Asta în condițiile în care termenul convenit cu Gazprom expiră la 1 mai. Totuși, se examinează două scenarii.
„Dacă se selecta acum compania care să facă auditul, mai aveam două luni și era clar până când durează - 1 mai sau 1 iunie. Acum suntem în situația când nu putem ști clar când va fi - 1 mai sau 1 octombrie. Prin urmare, există câteva scenarii: Aceste termen se amână pe un anumit termen - să zicem 10 luni, sau alt scenariu - Gazprom decide să nu mai furnizeze gaze pentru R. Moldova. Și atunci noi vom ieși pe piață și vom cumpăra gaz de pe piață. Noi avem contraoferte și suntem gata. Acum capacităm Energocomul. Este o echipă de experți care lucrează de câteva săptămâni. La fel, lucrăm la un proiect și cred că vom avea în luna mai decizia BERD ca să avem suficiente resurse financiare pentru stocarea gazului în România”, afirmă Spînu.
Potrivit ministrului, în condițiile în care R. Moldova consumă gaze naturale în cantități mult mai mici în perioada caldă a anului, eventuala procedură de stocare ar putea asigura volumele necesare pentru țara noastră.
Spînu susține că cel târziu la 20 aprilie, va fi clar de soluție va aplica R. Moldova în privința aprovizionării țării cu gaze naturale.
Amintim că recent, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că auditul privind datoria MoldovaGaz față de concernul Gazprom nu va fi gata până la 1 mai. Asta deși anterior a fost stabilit acest termen. Motivul întârzierii constă în faptul că procesul de achiziție nu s-a încheiat cu succes.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
