Cioclea, despre miliardul furat: A avut loc o mistificare de proporții cu scopul de a induce în eroare Banca Națională

Cioclea, despre miliardul furat: A avut loc o mistificare de proporții cu scopul de a induce în eroare Banca Națională

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, susține în primul său interviu de la numirea sa în funcție, că recuperarea miliardelor furate din sistemul bancar va fi foarte dificilă, existând diverse trasee pe care au tranzitat banii furați. Totodată, au fost depuse eforturi mari pentru a induce în eroare organele de supraveghere.

Guvernatorul BNM susține că La această etapă a anchetei, Compania de investigație Kroll a identificat peste 600 milioane dolari extrași în mod fraudulos din circuitul financiar al celor trei bănci pe perioada 2012-2014. În timp ce pierderile sectorului bancar se cifrează la 14 miliarde de lei.

„Mențin părerea mea inițială că va fi greu să recuperăm banii furați în totalitate. În ciuda eforturilor de transparentizare întreprinse în ultimii zece ani de țările G20, sistemul financiar mondial rămâne un univers relativ opac, plin de „găuri negre” - așa-zisele jurisdicții „off-shore” prin care dispar banii. Unde mai pui că nu toate țările prin care au tranzitat banii furați cooperează cu noi. Cu toate acestea, circulația banilor în mod electronic lasă urme indelebile, pe care le analizează acum Kroll. Cel puțin o parte din aceste urme sper să ne ducă în jurisdicții în care vom putea depista și recupera banii. […]Sper să primim chiar în următoarele săptămâni o nouă notă informativă despre progresul anchetei, notă pe care o vom publica neîntârziat pe pagina-web a Băncii Naționale”, a declarat Cioclea pentru AGORA.

Totuși, el remarcă faptul că cei de la Kroll a cerut o prelungire a fazei de investigație, fiind discutat planul de acțiuni pentru următoarele luni și data când va fi oferit cel de-al doilea raport. „Scopul nostru e să obținem rezultatele anchetei cât mai repede, dar în unele cazuri, trebuie să recunoaștem, că graba strică treaba. Facem tot posibilul pentru a avansa rapid, dar fără a compromite calitatea investigației și, mai presus de tot, șansele de recuperare a banilor furați.”

Guvernatorul mai spune că au fost diverse trasee pe care au tranzitat banii furați și unele dintre ele ar putea duce în Republica Moldova. „La această etapă este o ipoteză plauzibilă. Cât despre falsificarea documentelor, a avut loc o mistificare de proporții cu scopul de a induce în eroare organele de supraveghere, inclusiv Banca Națională, și această înșelătorie s-a făcut și prin falsificarea mesajelor SWIFT. Falsificarea și distrugerea documentelor a îngreuiat considerabil investigația Kroll, dar specialiștii lor au reușit să restabilească un volum important de date”, afirmă Sergiu Cioclea.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.