Preotul Maxim Malinti a început prin a explica că nu este păcat dacă vă duceți cu restanță la biserică. „E rău doar dacă vă duceți numai pentru a sfinți pasca și ouăle. Noi trebuie să mergem la biserică pentru a-i spune „mulțumesc” lui Dumnezeu pentru moartea și învierea Sa, pentru a cere mântuire. Nu o singură dată am auzit „Părinte, anul acesta nu am mers la biserică, dar iată la înconjor și la sfințit - asta e obligatoriu”. Nu trebuie să fie așa, e un fel de substituire. Nu venim în noaptea Învierii pentru a ne înghesui la momentul când părintele stropește cu agheazmă cârnațul, brânza și ce mai ai în coșuleț”, explică părintele.
Slujitorul bisericii ne îndeamnă să înțelegem în ce constă aducerea darurilor la sfințit.
„Creștinii postesc, se abțin de la anumite produse și ca trecerea de la post la alimentație obișnuită să fie nu doar sănătoasă și ci binecuvântată, cer binecuvântarea bucatelor și aduc prinoase. Bine, nu zic că e rău dacă pui acolo o bucată de brânză, păstramă sau altceva, dar de dragul a ce le aducem? Nu de dragul tradiției. Dacă vineri am făcut frigărui, de ce mă duc sâmbătă noaptea cu acest coșuleț? Creștinul vrea ca Dumnezeu să binecuvânteze mai departe consumul. Și aici e dilema: presa apoi arată că omul a băut, că a mâncat, că s-a bătut a doua zi după Paște. Și nu ne face față. Da, aducem daruri, dar nu trebuie să târâm cu noi roaba de la supermarket ca să arătăm cât suntem de bogați. E destul să aduci un cozonac și atâtea ouă câți membri ai familiei ai. Pe urmă poți mânca la fel. Nu se sfințește mâncarea, nu devine mai sănătoasă, nu dispar coloranții și E-urile din ea, ci tu ești împăcat cu Dumnezeu”, spune preotul.
Amintim că astăzi seara, la ora 19:00-20:00, la Catedrala „Nașterea Domnului” va fi adus focul haric, iar apoi va urma liturghia de Paște.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.