Europarlamentarul Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”

Europarlamentarul Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”

Europarlamentarii conservatori români au încercat fără succes să mustre guvernarea moldoveană în Parlamentul European, scrie europalibera.org, care a realizat un interviu cu autorul rezoluției eșuate în Parlamentul European, care propunerea impunerea de condiții politice Republicii Moldova pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Cristian Preda susține că sub presiunea președintelui PD, Vlad Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European peste Republica Moldova.

Întrebat de ce ar mai fi fost nevoie de înăsprirea condițiilor pentru R. Moldova, Cristian Preda a răspuns: „Demersul meu, așa cum l-am și explicat, nu era altceva decât de a da un semnal din partea Parlamentului European pentru a consolida ideea unei perspective europene pentru Republica Moldova. Acesta era sensul demersului meu, dar de teamă ca nu cumva să fie atins oligarhul Plahotniuc, unii s-au trezit să voteze împreună. Și, din păcate, asta s-a întâmplat și cu complicitatea Partidului Social Democrat din România, care crede că poate să ascundă gunoiul sub covor, sub preș, cum se zice în România, așa cum fac și acasă, așa vor să facă și cu prietenii lor din Republica Moldova”, a declarat Preda.

Europarlamentarul a mai afirmat că Republica Moldova trebuia să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral.

„Și eu, și grupul meu politic dorim să sprijinim Republica Moldova, dar nu putem să sprijinim Republica Moldova dacă nu avem garanția că, pe de o parte, banii sunt cheltuiți cu măsură și pentru obiective europene, nu pentru îmbogățirea unor oameni politici și nu vrem ca banii să fie aruncați pe fereastră în condițiile în care Guvernul din Republica Moldova nu vrea să lucreze cu noi.

Or, Parlamentul European, Comisia Europeană au spus anul trecut foarte clar că e bine ca ceea ce a spus Comisia de la Veneția în privința legii electorale să fie respectat și nu să fie călcat în picioare”, a declarat Cristian Preda pentru europalibera.org.

„Chiar ieri s-a discutat în Parlament din nou în Comisia de afaceri constituționale împreună cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre valoarea profesională, înainte de toate, a expertizei pe care o pune la dispoziție Comisia de la Veneția. Și s-a citat și cazul Moldovei. S-a spus foarte clar că Guvernul de la Chișinău, forțele politice trebuiau să țină seama de ceea ce a recomandat Comisia de la Veneția. Și au fost exprimate nemulțumiri legate de faptul că avizul Comisiei de la Veneția a fost ignorat de Chișinău. Noi am spus de asemenea în Parlamentul European acest lucru și, din păcate, până în ziua de astăzi am fost tratați cu dispreț, ni s-a spus că de fapt s-a ținut seama când orice copil de școală vede că au fost ignorate cu bună știință recomandările. Și s-a făcut acest pact între Plahotniuc și Dodon pentru a confisca jocul politic din Republica Moldova. E absolut regretabil că se întâmplă asta și personal cred că bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova este pusă sub semnul întrebării chiar de forțele politice pe care le-am numit - de Plahotniuc și de Dodon.

Dacă ar fi ascultat ce li s-a spus acum un an, asistența macrofinanciară ar fi fost deja la Chișinău, în Republica Moldova, dar n-au vrut să asculte acest lucru și iată că ne trezim acum fără acești bani.

Autor:

Deci, nu avem nevoie de cuvinte frumoase și de așteptări luminoase, avem nevoie de acțiune și de încredere. Dacă au promis că fac ceva, trebuie să facă”, a mai spus Preda.

Nicio tranșă din ajutorul anunțat la începutul lui 2017 încă nu a venit la Chișinău, plățile fiind întârziate între altele de reforma electorală adoptată de puterea moldoveană în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția, notează sursa citată.

Citește și: O rezoluție care impunea Chișinăului condiții politice pentru acordarea asistenței de 100 de milioane de euro, respinsă în Parlamentul European

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.