GÂNDUL ZILEI: Mitropolia instigă la ură
Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a venit ieri cu o reacție la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei, inclusiv R. Moldova, să recunoască cuplurile LGBT. Instituției i-a luat aproape două săptămâni să ticluiască ceea ce au numit „opinia Bisericii Ortodoxe din Moldova”, cu semnătura Mitropolitului Vladimir.
31 ianuarie 2023, 12:10 ・ Diana Guja
Tradițional deja, „opinia Bisericii Ortodoxe din Moldova” seamănă mai mult cu o chemare la răfuială față de cei care nu le împărtășesc viziunile de „popor care de secole a luptat și și-a câștigat dreptul la existență prin semnul Sfintei Cruci”: „Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului.”, citim în „opinie”. Pentru o persoană, departe de noțiunile cu care operează instituția Bisericii Ortodoxe, „conștiință eminamente ortodoxă”, despre care vorbește Mitropolitul, în contextul dat poate însemna și ură față de aproape, și lipsă de empatie, și manipulare, și dușmănie. Cel puțin, dacă e să urmărim „opiniile” de până acum despre comunitatea LGBT emise de Mitropolia Moldovei, acesta e tabloul pe care îl vede un om neavizat în „subtilitățile” ortodoxiei.
„Credem că acum e momentul ca fiecare dintre noi, inclusiv legiuitorii țării, să-și pună întrebarea și să-și răspundă sincer: De partea cui sunt?”, îndeamnă Mitropolitul Vladimir cetățenii și autoritățile. Ce ziceți de un îndemn alternativ - lecturarea Constituției Republicii Moldova, și mai ales art. 31 alin.4, și a Codului Penal, art. 346. „Instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată”.
Iar în cazul în care reprezentanții Mitropoliei nu sunt deloc familiarizați cu Legea Supremă a statului, ceea ce se poate deduce și din următorul enunț: „[...]reprezentanții infimei minorități homosexuale din Țara noastră au profitat de această ocazie pentru a vehicula cu amenințări de a merge în justiție [...]”, art.20 „Accesul liber la justiție” este cel mai bun loc de unde pot începe să adune cunoștințele care le lipsesc. Că doar nu vrem să sugerăm că Mitropolia manipulează cu bună știință oamenii care continuă să aibă încredere în Biserică, neavând obiceiul să verifice sau conteste cele spuse de ea?