Trenul blindat al lui Putin. De ce liderul rus a renunțat la avionul prezidențial și călătorește asemeni liderului Coreei de Nord

Trenul blindat al lui Putin. De ce liderul rus a renunțat la avionul prezidențial și călătorește asemeni liderului Coreei de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin nu mai zboară cu avionul prezidențial. Liderul de la Kremlin și-a schimbat transportul pe un tren blindat, pentru călătoriile în ţară, după invazia declanşată pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022. Acest lucru e dezvăluit de o investigație a Centrului media independent Dossier.

Felicia Nedzelschi

De prin august-septembrie 2021, președintele rus Vladimir Putin călătorește la greu cu un tren blindat special, scrie Dossier cu referire la o cunoștință din anturajul șefului statului. Potrivit sursei, trenul a fost echipat în 2014-2015, dar Putin a început să călătorească cu el în mod regulat cu puțin timp înainte ca trupele rusești să staționeze la granița cu Ucraina. Informația a fost confirmată de o sursă apropiată administrației prezidențiale.

Trenul e utilizat pentru a ține în secret planurile lui Putin. Dacă mișcările avioanelor prezidențiale pot fi urmărite cu ajutorul diferitelor servicii de tracking, astfel de localizatoare nu există pentru trenurile de călători. Trenul special al șefului statului nu se deosebește din punct de vedere vizual de celelalte trenuri ale Căilor Ferate Ruse - este de aceeași culoare gri cu o dungă roșie. Principala diferență e că vagoanele sunt blindate. În al doilea rând, orarul trenului este adaptat la necesitățile lui Putin, astfel încât liderul de la Kremlin să poată călători cu viteză maximă și fără opriri. Trenul special include în mod obligatoriu: un vagon pentru președinte cu dormitor și birou pentru întâlniri, un vagon pentru însoțitori și un vagon pentru comunicații speciale.

Existența trenului special nu este un secret. În noiembrie 2019, premierul Dmitri Medvedev a avut în el o întrevedere, după care Komsomolskaya Pravda a scris despre garnitură. Descrierea ziarului coincide cu povestea sursei Dossier: „Doar președintele și primul ministru au dreptul de a merge cu trenul special”. Există doar câteva vagoane secrete, iar restul trenului este unul obișnuit. Trenul este tractat de două locomotive diesel TEP70BS.

Vladimir Putin folosește foarte rar acest tren în public. Ultima dată când serviciul de presă al Kremlinului l-a fotografiat în vagon a fost la o întâlnire în 2012, într-o versiune mai veche a trenului blindat. O fotografie a trenului de afară nu a fost niciodată publicată și nu e întâmplător. Deși arată practic la fel, trenul șefului statului poate fi deosebit de un tren obișnuit de pasageri, deoarece pe acoperișurile mai multor vagoane se pot vedea antene radio speciale. Antenele sunt acoperite cu carcase, ascunzându-le de ochii curioșilor și oferindu-le un aspect aerodinamic.

Trenul poartă emblema Grand Service Express, o companie deţinută de o rudă a lui Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin. Kovalciuk este principalul acţionar al băncii „Rossia”, iar structurile sale administrează palatul lui Putin de lângă Ghelendjik, pe coasta rusă a Mării Negre, celelalte reşedinţe neoficiale ale şefului statului rus, se ocupă de gestionarea finanţelor acestuia, a timpului său liber şi a iahturilor sale, conform jurnaliştilor de la Dossier.

Trenul blindat al lui Putin valorează aproximativ 1 miliard de ruble ruseşti (aproximativ 13,6 milioane de dolari la cursul de schimb al Băncii Centrale a Rusiei), conform acestora.

Trenul lui Kim Jong-un

Cu un tren similar, cu mult mai devreme de Putin, călătorește și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un. Mediafax scrie că despre trenul prezidenţial al lui Kim Jong-un a circulat de-a lungul anilor în presa internaţională o veritabilă mitologie. Majoritatea informaţiilor legate de garnitura feroviară au fost scoase la iveală de rapoartele serviciilor secrete americane. Trenul este la fel de bătrân precum însăşi dinastia dictatorială de la Phenian, fiind folosit prima dată de bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il-sung.

Ori de câte ori liderul de la Phenian părăseşte Coreea de Nord la bordul trenului, regimul de securitate este trecut pe modul de convoi. Garnitura prezidenţială este escortată de încă două trenuri: un tren este poziţionat în faţa locomotivei, iar în ariergardă se află un alt tren care transportă gărzile de corp ale dictatorului şi proviziile.

Greutatea blindajului face ca trenul să se deplaseze cu o viteză relativ mică. Însă nu doar din acest motiv călătoriile externe ale preşedintelui nord-coreean durează de obicei mult timp, ci şi din cauza procedurilor de securitate. De exemplu, în vremea dictaturii lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean, în trenul care conducea convoiul se aflau peste 100 de ofiţeri de securitate care coborau în fiecare gară şi cercetau amănunţit împrejurimile, pentru a se asigura că şeful statului nu era expus la vreun pericol, cum ar fi un atac militar. Potrivit altor mărturii ale agenţilor americani, trenul este monitorizat şi de o escadrilă de avioane militare

Izolaţionismul mediatic al regimului de la Phenian este arhicunoscut, însă ocazional aparatul de propagandă al lui Kim Jong-un a mai oferit publicităţii instantanee foto care surprind luxul din interiorul vagoanelor. O înregistrare video din 2015 ne oferă o imagine a design-ului din lemn de mahon dintr-un vagon-restaurant în care Kim Jong-un savurează delicatesele unei cine îmbelşugate alături de alţi demnitari nord-coreeni. The New York Times scrie că în meniul lui Kim Jong-un se distinge o predilecţie pentru gastronomia rusească şi cea niponă, în timp ce vinoteca expune o colecţie impresionantă de vinuri de Burgundia.

...

Kim Jong-un coboară din trenul său special, 2019

AFP/The Japan Times

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.