Ce-i cu balonul? 6 întrebări despre închiderea spațiului aerian, la care publicul n-a primit răspuns

Ce-i cu balonul? 6 întrebări despre închiderea spațiului aerian, la care publicul n-a primit răspuns

În cursul zilei de 14 februarie, preț de o oră, spațiul aerian al R. Moldova a fost închis. Mai multe curse avia au fost amânate sau redirecționate spre România. Despre evoluția situației, presa moldovenească a aflat mai mult din sursele străine - ucrainești și române. Deși companiile avia confirmau suspendarea zborurilor, informațiile oficiale întârziau să apară, iar primele confirmări din partea autorităților au venit odată cu redeschiderea spațiului aerian. Confirmări laconice, de altfel, fără multe detalii. La distanță de o zi, cazul rămâne, în continuare, cu multe semne de întrebare.

Irina Soltan

De ce confirmarea de la autorități a durat atât de mult?

La ora 13:35, canalul runway09.aviation publică informația precum că spațiul aerian este închis până la ora 16:00. În timp real, se poate observa că zborurile deasupra R. Moldova sunt suspendate. Cauza nu se cunoaște. În același timp, presa solicită informații de la Autoritatea Aeronautică Civilă care promite să revină cu detalii „în cel mai scurt timp”.

La distanță de câteva minute, apar primele confirmări de la companiile avia - Air Moldova și HiSky, care operează zboruri de pe aeroportul Chișinău. Autoritățile încă nu confirmă informația.

Publicitate
...

Confirmare de la AirMoldova

Facebook

În același timp, pe canalele de telegram ucrainești se comunica, precum că spațiul aerian ar fi închis din cauza unor drone care ar fi trecut hotarul moldo-ucrainean.

...

Informații pe canalele ucrainești de Telegram

Telegram

Autoritățile de la Chișinău în continuare nu oferă date despre ce se întâmplă. Iar către ora 15:00, aflăm tot de la runway09.aviation că zborurile au fost reluate. Abia la această oră, AAC oferă primul comunicat laconic:

Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 13:24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14.47, spațiul aerian a fost redeschis.

Autor: Autoritatea Aeronautică Civilă

Răspunsul și așa laconic, nu oferă mai multe informații decât cele care deja se cunoșteau. Or, în condițiile în care se face publică doar informația că spațiul aerian a fost închis și deschis, de ce comunicare a durat atât?

De ce a durat o oră ca spațiul aerian să fie închis?

În seara zilei, către ora 18:00, Ministerul Apărării revine cu anumite detalii. Instituția spune că în jurul orei 12:30, în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian.

Practic, din momentul identificării obiectului din spațiul aerian și până la suspendarea zborurilor a durat o oră. Întrebările care apar ar fi: Cât de operativă a fost această decizie? Ce înseamnă o oră pentru securitatea spațiului aerian? Și de ce a durat atât de mult luarea acestei decizii?

Ce obiect a fost depistat?

Așa cum menționam, sursele ucrainene publicau informații precum că 1-2 drone ar fi trecut hotarul moldo-ucrainean. De altă parte, autoritățile de la Chișinău spun că ar fi un balon asemănător cu cel meteorologic. Mai multe detalii despre acest lucru nu au fost oferite și nu se cunoaște ce destinație avea acesta - militară, meteorologică, OZN?


Ce s-a întâmplat cu obiectul zburător?

În același comunicat emis de Autoritatea Aeronautică Civilă se menționează că zborurile au fost reluate după ce au fost desfășurate verificări și s-a constatat că obiectul nu prezintă pericol.

În acest context, rămâne neclar ce s-a întâmplat cu obiectul zburător? A fost acesta doborât sau și-a continuat traiectoria? Dacă a fost doborât, unde se află obiectul și dacă e studiat?

Cine a lansat obiectul zburător și ce destinație avea?

Autoritățile nu au oferit răspuns nici la întrebarea privind traiectoria obiectului identificat. În continuare nu se cunoaște cine l-a lansat. La fel, nu se știe dacă obiectul urma să spioneze anumite teritorii, dacă avea destinația R. Moldova sau s-a rătăcit din cauza vântului? Întrebările rămân fără răspuns.

Ce investigații se fac acum pe caz?

Lanțul evenimentelor devine și mai încâlcit, în momentul în care presa română comunică, precum că un obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al României.

„Forțele Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12:30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României. Două aeronave MiG-21 LanceR au decolat către zona unde a fost semnalată ținta aeriană. Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord”.

Presa română notează că incidentul ar avea tangențe cu obiectul depistat în spațiul aerian moldovenesc, iar Bucureștiul ar fi informat autoritățile de la Chișinău.

În continuare rămâne neclar, care ar fi legătura dintre aceste două fapte și ce constată investigațiile pe caz, aceasta dacă există o anchetă în prezent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal