Noul Executiv a depus jurământul. Cine sunt noii și vechii membri ai cabinetului Recean. Țara trebuie să-și cunoască miniștrii! (VIDEO)

16 februarie 2023, 16:45Redactia Agora

Noul Executiv a depus jurământul. Cine sunt noii și vechii membri ai cabinetului Recean. Țara trebuie să-și cunoască miniștrii! (VIDEO)

Guvernul Recean depune jurământul de învestire. Ceremonia are loc la Președinția Republicii Moldova, în prezența președintei Maia Sandu și a președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Publicitate
Așteptările oamenilor față de dvs. Și de stat în general sunt foarte mare, RM trebuie nu doar să reziste, trebuie să e dezvolte, reponsabilitatea noastră este să protejăm oamenii de crizele care ne afectează țara dar și să investim în viitor. Sarcina noului guvern să pună Moldova pe un făgaș de reconstrucție și dezvoltare, proiectul nostru de dezvoltare este aderare la UE, doar așa ne putem păstra și consolida democrația, să accelerăm creșterea economică și să ridicăm nivelul de trai al oamenilor, schimbările pe care trebuie să le facem pentru îndeplini condițiile UE, nu sunt cerințe de aderare, sunt premisa bunei funcționări a statului.

Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova

La o săptămână, după ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministră, noua garnitură guvernamentală, în frunte cu Dorin Recean a obținut votul de încredere al deputaților și are undă verde pentru a începe lucrul. Guvernul actual are 15 ministere - cu unul mai mult decât precedentul. După divizarea ministerului infrastructurii și Dezvoltării Regionale, componenta energetică a fost separată, find instituit, respectiv, Ministerul Energeticii. De asemenea, dintre noutățile și schimbările efectuate, trebuie menționată comasarea domeniului economic cu cel al digitalizării, astfel, fiind creat Ministerul Dezvoltării Economice Digitalizării. În plus, funcții de viceprim-miniștri vor deține: Dumitru Alaiba, care va conduce Ministerul Dezvoltării Economice Digitalizării, dar și Vladimir Bolea, în subordinea căruia este ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Patru nume noi în actualul cabinet. Cine sunt miniștrii proaspăt numiți

VERONICA MIHAILOV-MORARU este noua ministră a Justiției

Veronica Mihailov-Moraru are licența de avocată și magistru în drept. Ea mai este, de asemenea, formator și consultant în mai multe proiecte din domeniile justiției și drepturilor omului. Anterior, a mai deținut funcția de președintă a Amnesty International Moldova și de membră și președintă a Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților. În 2021, dar și în 2019, Veronica Mihailov – Moraru a fost secretară de stat la Ministerul Justiției.

Din declarația de avere și interese, depusă pentru anul 2021, aflăm că familiei actualei ministre a obținut în acel an un venit total de circa 1,2 milioane de lei, acestea provenind din onorariu de avocată, salariul de la Ministerul Justiției, alte onorarii de la diferite organizații neguvernamentale, precum și din salariul soțului. Familia are în proprietate un apartament evaluat la 420 de mii de lei, o încăpere imobiliară, un teren și trei automobile. 

VERONICA SIREȚEANU, noua ministră a Finanțelor

Veronica Sirețeanu este magistru în drept și master în economie. A fost directoare adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova. În cadrul Ministerului de Finanțe, Veronica Sirețeanu a mai ocupat și alte funcții de conducere - în perioada 2016-2017, în Guvernul Filip, a fost viceministră a Finanțelor, iar în 2017 a deținut și funcția de secretară de stat în cadrul aceluiași Minister. În perioada 2012-2016, ea a activat în calitate de șefă a Direcției metodologia impozitelor directe și impozitare internațională.

LILIA DABIJA, ministra nouă a Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Începând cu luna decembrie 2021, Lilia Dabija a fost secretară generală a Ministerului Iinfrastructurii și Dezvoltării Regionale. Anterior, ea a mai fost expertă în cadrul mai multor organizații internaționale, printre care Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Corporația Financiară Internațională (IFC), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Lilia Dabija este magistru în drept civil și are o vastă experiență în elaborarea și coordonarea documentelor de politici publice și a actelor normative în cadrul administrației publice centrale și a instituțiilor subordonate.

VICTOR PARLICOV, noul ministru al Energeticii

Victor Parlicov este expert în energetică, politici de climă și dezvoltare durabilă. Până a veni în fruntea Ministerului Energeticii, a ocupat funcția de director executiv al Asociației Pbșești „Green-City Lab”. În perioada 2010-2014 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Fiind acuzat de încălcarea normelor privind secretul de stat, Curtea de Apel Chișinău, a decis suspendarea lui Parlicov din funcția de director general al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică pentru un an de zile, după care, în iulie, 2014, Parlamentul de atunci a votat demiterea lui Victor Parlicov din funcția de conducere de la ANRE.

Într-o altă ordine de idei, Victor Parlicov a fost cel, care, împreună cu expertul în energetică, Sergiu Tofilat, în 2019, în baza datelor care se conțineau într-o investigație jurnalistică realizată de CIJ privind schemele din domeniul energetic, au cerut repetat procuraturii să pornească un dosar penal. Ancheta în dosarul numit „Energocom” a scos la iveală implicarea lui Dodon și a lui Vlad Plahotniuc. În 2022, dosarul a fost trimis în judecată.

Șase miniștrii care au fost de la bun început în Guvernul Gavrilița și se regăsesc în noul Executiv

NICU POPESCU, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu nu este un nume nou în Executiv, el a deținut funcția respectivă și în Guvernul Sandu. Este cercetător și expert în politică externă. La fel, este profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), Doctor în Științe Politice și magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării

Anatolie Topală rămâne la conducerea Ministerului Educației. El este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice. Până a veni în fruntea instituției, a fost secretar general în cadrul aceluiași minister. Între anii 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. Topală a fost șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. 

ALA NENERENCO, ministra Sănătăți

În fruntea Ministerului Sănătății rămâne, în continuare, Ala Nemerenco. Ministra este medic de profesie. Până la alegerile parlamentare, ea a fost consilieră a Președintei R. Moldova pe domeniul sănătății. În 2019, a mai deținut funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Guvernul condus de Maia Sandu. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a mai activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”. 

ANATOLIE NOSATÎI, ministru al Apărării

Anatolie Nosatîi va fi, în continuare, ministru al Apărării. Anatolie Nosatîi este militar cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională. Acesta a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și este master în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

ALA REVENCO, ministra Afacerilor Interne

Nici la șefia MAI nu sunt schimbări. Ala Revenco va deține, în continuare, funcția de ministră de Interne. Până a veni la cârma instituției, ea a fost consiliera președintei Maia Sandu pe domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Revenco mai a fost directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. A fost decorată cu distincția „Meritul Civic” de președintele Nicolae Timofti. 

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii

În fotoliul de ministru al Culturii va rămâne Sergiu Prodan. El este regizor, scenarist și producător. În perioada 2013-2017 a fost Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova și este unul dintre autorii Legii cinematografiei. În perioada 2009-2013 a fost profesor de regie și film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar în 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. Sergiu Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) și Institutul Teatral Boris Shchukin.

Cinci miniștri care s-au alăturat pe parcurs garniturii Gavlița și au rămas și în Guvernul Recean

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii

Alexei Buzu a fost numit în funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale, după demisia lui Marcel Spatari și a avut cel mai scurt mandat în Guvernul Gavrilița, fiind numit în data de 9 ianuarie. El este licențiat în economie și are studii avansate în domeniul managementului organizațiilor nonprofit și în domeniul managementului strategic. Anterior a fost director executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

În afară de componenta economiei, în subordinea lui Dumitru Alaiba revine și cea a digitalizării. Dumitru Alaiba este economist de profesie și a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Are și studii post-universitare în managementul proiectelor internaționale la Universitatea Rovaniemi a Științelor Aplicate din Finlanda. Timp de cinci ani a fost consultat internațional și coordonator de proiecte în țări din Balcani și spațiul CSI. În perioada 2009-2013 a fost șef adjunct al Direcției politici, planificare strategică și asistență externă în Guvernul condus de liberal-democratul Vladimir Filat. Următorii trei ani a condus Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova. În 2017 a co-fondat Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova), organizație neguvernamentală a cărei misiune este dezvoltarea democrației și drepturile omului. În Guvernul Gavrilița, Alaiba șia asumat funcția de ministru al Economiei, din 8 noiembrie 2022.

VLADIMIR BOLEA, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Vladimir Bolea s-a alăturat echipe Gavrilița la 8 iulie, fiind numit în funcție după demisia lui Viorel Gherciu. Bolea a absolvit facultățile de istorie și drept la Universitatea de Stat din Moldova, iar ulterior, și Școala Superioară Militar-Politică de Apărare Antiaeriană din Leningrad. Cariera lui profesională e legată, în mare parte, de SC GFC Holboca SRL, o companie pe care a fondat-o în Iași și la care a fost director mai bine de 5 ani. Între timp, a fost instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Bolea este președinte al Organizației teritoriale Chișinău a Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și membru al Biroului Permanent Național al formațiunii.

RODICA IORDANOV, ministra Mediului 

Iordanca-Rodica Iordanov rămâne la șefia ministerului Mediului, unde a venit la 17 noiembrie curent. Anterior, ea a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului. În perioada 2013-2021, a fost directoare executivă a EcoContact/Centrul de informare și consultare de mediului. Rodica Iordanov este doctor în drept, Dreptul Mediului, Academia de Științe a RM, Institutul de Istorie, Stat și Drept (2002-2007). În perioada 2000-2001 a studiat masterat în Drept Civil, USM. În 1998 – Program de instruire, nivelul de licență în drept (semestru VI), Utica College of Syracuse University, Department of Political Science and International Law, SUA. 1999 – Program de instruire-practică pentru tinerii profesori (semestru II), Maastricht University, Maastricht, Regatul Țărilor de Jos.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare

A studiat istoria și dreptul la Universitatea „Ion Creangă” și relațiile internaționale la Institutul European din Nisa după care a urmat studii de specializare la Universitatea din Edinburgh, Școala Națională de Administrație din Paris și Centrul de studii în domeniul securității și diplomației al Universității din Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice la Academia de Științe a Moldovei. Vorbește limbile română (maternă), rusă, franceză, engleză, germană și italiană. Politologul și diplomatul Oleg Serebrian a fost numit în calitate de vicepremier pentru Reintegrare 21 ianuarie, 2022, în Guvernul Gavrilița, după ce predecesorul acestuia, Vlad Kulminski a demisionat. Înainte de a veni în Guvernul Gavrilița, Oleg Serebrian a fost director al Institutului Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, funcție pe care a preluet-o după încheierea mandatului de ambasador al Republici Moldova în Republica Federală Germania.  

CITEȘTE ȘI: Cine este Dorin Recean, noul candidat la șefia Guvernului

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal