Investiții în viitor: Cum aducem comerțul online mai aproape de antreprenori și statul mai aproape de o economie digitală (VIDEO)

Investiții în viitor: Cum aducem comerțul online mai aproape de antreprenori și statul mai aproape de o economie digitală (VIDEO)

În Republica Moldova mai puțin de 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologiile digitale în activitatea lor. De ce avem acest indice și care sunt principalele obstacole ce le întâlnesc în cale antreprenorii autohtoni, am discutat în studioul AGORA cu directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor și directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Liliana Busuioc.

Victoria Dumbravă

Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor cere ca antreprenorii de astăzi sa fie cât mai productivi. Pentru ca oamenii de afaceri să-și sporească șansele de succes - digitalizarea businessului este cheia.

„Noi vorbim că acum ne presează costurile, trebuie să ne lărgim piața, trebuie să fim internaționali. Fără prezență digitală cu siguranță acest lucru nu este posibil. În online suntem mai internaționali și mai vizibili. Prin urmare, discutăm astăzi despre digitalizare pentru că vrem ca businessul să înceapă aceste investiții acum, să înțeleagă că această investiție nu poate fi amânată și că de aceasta depinde competitivitatea lor acum și în viitor. Noi, cei de la FTA, vom ajuta ca digitalizarea businessului să fie dialogul central.”  

Autor: Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA)

Publicitate

Foarte mulți antreprenori de la noi văd prezența online doar prin a avea un site, sau o pagină pe social media. O abordare total greșită, lipsa cunoștințelor necesare fiind ceea ce face ca acest car al digitalizării să se urnească greu.

„Noi toți trebuie să fim realiști și să vedem care e nivelul de dezvoltare economică în Republica Moldova, care e nivelul de cunoștințe antreprenoriale și care este nivelul de competențe ale antreprenorilor noștri. Sunt de acord că asta este tendința globală, noi trebuie să fim în ritm cu schimbările, dar dacă privim în Chișinău, atunci situația e bună, dar dacă analizăm întreg tabloul pe țară, atunci situația este foarte tristă. Foarte mulți antreprenori nici măcar nu sunt prezenți pe online, nici măcar nu au o pagină web sau o pagină pe social-media. Noi avem încă un parcurs destul de lung până a ajunge la momentul în care să fim prezenți online, să vindem online. Și una dintre cele mai mari probleme aici sunt cunoștințele și competențele antreprenoriale.”

Autor: Liliana Busuioc, directoare executivă Alianța Intreprinderilor Mici și Mijlocii

Interacțiunea cu statul

Dincolo de digitalizarea activității antreprenoriale, atunci când vorbim de dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova nu putem trece cu vederea interacțiunea cu instituțiile statului, care de cele mai multe ori presupune proceduri birocratice, care consumă timp și efort.

 „Noi acum avem foarte multe documente care pot fi perfectate online, dar acest lucru nu scutește antreprenorul de foarte multă muncă și consum de timp pe aspecte birocratice. Una din probleme o constituie accesul la informație, oricât de vag ar suna. Spre exemplu, în industria alimentară, un antreprenor efectiv nu are o informație clară privind actele permisive. Deseori, citind legea și apoi abordând autoritatea responsabilă, primește informații diferite. Da, tu poți accesa un extras online, poți lucra cu banca online, dar când trebuie să obții un act permisiv, situația este neclară. În spatele digitalizării stau procese birocratice care consumă foarte mult timp și care mai întâi trebuie simplificate. În e-commerce totul trebuie să fie foarte simplu, în trei pași trebuie să închei orice tranzacție. Cred că asta este replicabil și în cazul relației antreprenorului cu statul.”

Autor: Liliana Busuioc, directoare executivă Alianța Intreprinderilor Mici și Mijlocii

„Digitalizarea este și rămâne o prioritate. Noi colaborăm foarte strâns cu Ministerul Economiei și cu ODA (n. r.: Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului) pentru a face programe de suport pentru antreprenori. Noi vedem acum o deschidere ca să rezolvăm barierele cheie pentru e-commerce. Avem acum un pachet de modificări legislative și regulatorii pe rol, care ar rezolva problema returului, problema TVA-ului la export.”

Autor: Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA)

Platforma ecomerț.online vine să ajute antreprenorii să-și dezvolte abilitățile necesare digitalizării afacerilor.

„În momentul în care antreprenorul este online, considrăm că deja s-a conectat la o piață de șase miliarde de euro din România, cel puțin, și la o piață globală de trei trilioane de dolari. Antreprenorii gândesc că își fac un magazin online și vor porni vânzările, dar nu ajung neapărat să-și monetizeze investițiile. Noi ne propunem să ajutăm antreprenorii să-și găsească cel mai bun business model pentru a se regăsi în spațiul online”, punctează Doina Nistor.

În acest context la Chișinău sunt organizate întâlniri și discuții cu oamenii de afaceri despre dezvoltarea comerțului electronic în țara noastră. La 15 februarie a fost dat startul cursului „e-comerț: de la zero la profit”, cu o durată de cinci săptămâni. La workshopuri-ul de vineri, 24 februarie, vor fi prezenți și doi invitați speciali din România. Este vorba de Andrei Radu, CEO și fondator GPeC - cel mai important eveniment de e-commerce și digital marketing din România și Europa de Est și Bogdan Manolea, Co-Fondator TRUSTED.ro (Marca de Încredere acordată Magazinelor Online din România), director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet și proprietar al paginii web Legile Internetului care prezintă, din 2001, principalele evoluții din dreptul tehnologiei informației.

Cursul este realizat în cadrul proiectului „Digitalization resource hub for SMEs” implementat de AIM, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID și SUEDIA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal